Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

100 actievoerders jongleren voor vrijlating Palestijnse clown

Op zaterdag 16 april kwamen meer dan honderd sympathisanten samen om vijftien minuten lang te jongleren op het Albertinaplein in Brussel. Hiermee uitten ze hun solidariteit met Mohammed Abu Sakha, de 24-jarige Palestijnse circusartiest die al vier maanden wordt vastgehouden in een Israëlische gevangenis zonder aanklacht of proces.
maandag 18 april 2016

Op 22 december 2015 veroordeelde een Israëlische militaire rechtbank Mohammed Abu Sakha tot zes maanden administratieve detentie op basis van “geheim bewijsmateriaal” dat zelfs zijn advocaat niet mocht inkijken. Volgens Amnesty International gebruikt Israël administratieve detentie al jaren onterecht om mensen voor onbepaalde tijd vast te houden zonder aanklacht.

Mohammeds moeder kreeg op 29 februari voor het eerst toelating om hem te bezoeken: ‘Ik vertelde hem over alle solidariteitsacties die jullie voor hem organiseren. Eerst stond hij perplex, maar dan vroeg hij me om iedereen te bedanken,’ liet ze weten. ‘Mohammed zit enorm in met de kinderen in de gevangenis, sommigen slechts twaalf of dertien jaar oud, en de gehandicapten. Ze houden zichzelf voor dat ze op zomerkamp zijn en niet in de gevangenis zitten, zodat de dagen sneller voorbijgaan.’

Via de campagne #Freeabusakha hebben duizenden mensen wereldwijd hun steun betuigd aan Mohammed Abu Sakha. Gelijktijdig met de actie in Brussel, kwamen ook in Londen circusartiesten, dabke-dansers en capoeirista’s op straat uit solidariteit met Mohammed en alle andere Palestijnse gevangenen.

Jongleren voor Abu Sakha

De jongleeractie van de vzw Vrienden van de Palestijnse Circusschool kwam er naar aanleiding van de Internationale Dag voor Palestijnse Gevangenen op 17 april. Naast jongleren, konden deelnemers de petitie van Amnesty International ondertekenen met de vraag om Mohammed vrij te laten of zo snel mogelijk te berechten.

Ook Europarlementslid Bart Staes nam deel aan de actie: ‘Mohammed Abu Sakha zit opgesloten op een totaal onterechte manier. Zijn detentie illustreert het machtsmisbruik van Israël dat haaks staat op onze Europese waarden. De Europese Unie heeft een associatieakkoord met Israël waarin enkele paragrafen staan rond mensenrechten en vrije meningsuiting. We moeten dit durven gebruiken om druk te zetten.’

‘Over de kwaadheid om de nederzettingen, de blokkade, de situatie in Oost-Jeruzalem, is al veel inkt gevloeid en zijn heel wat resoluties gestemd. Maar wat haalt het uit?’ gaat hij verder. ‘Wat mij betreft, is het tijd voor een serieuze boycot van de Israëlische economie.’

‘Een ambassadeur voor vrede en verbondenheid’

Mohammed Abu Sakha is sinds 2007 actief bij de Palestijnse Circusschool en geeft wekelijks les aan zo’n 150 Palestijnse kinderen verspreid over de bezette Westelijke Jordaanoever. In december 2012 trad Mohammed voor het laatst op in ons land met de circusshow Kol Saber over de droom om de zee te zien en de bittere dagelijkse realiteit opgelegd door een controlerende macht die dat verhindert.

Toen Mohammed gearresteerd werd, informeerde Bart Staes zich bij de EU-ambassade en het Belgische consulaat in Jeruzalem. ‘Zij lieten me weten dat ze de zaak opvolgen.’ Het initiatief van de Palestijnse circusschool noemt hij ‘een medicijn tegen onrecht en waanzin’.

‘Palestijnen worden permanent geconfronteerd met discriminatie, controles, kolonisatie en geweld. De Palestijnse Circusschool geeft jongeren de middelen om over hun trauma’s heen te komen en hun identiteit op een positieve manier te beleven,’ aldus Staes. ‘Ze brengen niet alleen een mooie show, maar brengen het Palestijnse verhaal naar mensen die er anders niet mee in aanraking zouden komen. Ze zijn een ambassadeur voor vrede en verbondenheid.’

7.078 Palestijnen in Israëlische gevangenissen

Eind februari 2016 zaten 7.078 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, 438 van hen waren minderjarig. Dit blijkt uit cijfers van het Israëlische leger die mensenrechtenorganisatie B’Tselem publiceerde. 627 zaten net zoals Mohammed vast zonder proces of aanklacht. Dat is bijna een derde meer dan vorig jaar.

Dit weekend werd ook in andere steden geprotesteerd uit solidariteit met de Palestijnse gevangenen. Onder andere in New York, Toronto, Toulouse, Milan, Rome, Parijs, Genua, Madrid, Wenen, Berlijn, Beiroet en Dublin vonden evenementen plaats.

Deze traditie dateert van 17 april 1974 toen Mahmoud Hijazi, de eerste Palestijnse gevangene, werd vrijgelaten in een gevangenenruil met Israël. Dit markeerde het begin van een jaarlijkse wereldwijde dag van protesten, demonstraties, lezingen en andere evenementen die de vrijlating vragen van de Palestijnen in Israëlische gevangenissen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door antond op dinsdag 19 april 2016

  Joden en Palestijnen zullen moeten leren samenleven, als het niet mét elkaar is, dan naast elkaar. Dit zal niet gaan zonder dat Israel het recht van de Palestijnen erkent om in een eigen, levensvatbare, staat in vrede te leven. Hetzelfde geldt voor het recht van Israel, want Joden die hier al generaties lang leven hebben eveneens het recht om hier in vrede te leven -als dat hun keuze is- in een eigen, levensvatbare, staat.

  Van beide zijden wordt deze vrede bedreigd. Door Israel, dat de Palestijnen in veel opzichten in de hoek drijft en hen probeert af te schepen met niet-levensvatbare enclaves. Maar ook door veel Palestijnen, die weigeren het bestaansrecht van Israel als soevereine staat, te erkennen.

  De detentie van de clown is een tragische consequentie van deze patstelling. Aan deze specifieke situatie moet Israel rap een einde maken. Onrecht is altijd een slecht visitekaartje.

  • door Didier op dinsdag 19 april 2016

   Geheel voorspelbaar heeft dat wat moet doorgaan voor ‘de stem van de redelijkheid’ zich weer laten horen. Van enige redelijkheid is er in deze reactie uiteraard geen sprake.

   Door de ontheemde en onderdrukte Palestijnen dezelfde verantwoordelijkheid als de Israëlische bezetter toe te schrijven, begaat men een groot onrecht. Van hen bovendien eisen eerst iets te erkennen wat henzelf is ontnomen (en waarvoor geen enkele garantie bestaat dat ze het ooit zullen terug krijgen) grenst aan sadisme. Joden hebben trouwens “generaties lang in vrede in Palestina geleefd” tot de Zionisten hun campagne van etnische zuivering, terreur en moord in Palestina startten.

   In plaats van steeds weer datzelfde afgedragen, gelijke-behandeling discours te regurgiteren, zou men – voor de afwisseling – eens onze door jou zo geliefde westerse ‘normen en waarden’ kunnen hanteren, en naar rechtvaardigheid kunnen streven. Maar de stap van holle woorden naar de daad, dat wordt moeilijk, dat snap ik wel.

   • door antond op dinsdag 19 april 2016

    Als samenleven in één staat niet mogelijk is, moet worden samengeleefd in twee staten. Ik heb slechts gezegd dat ik vind dat Joden en Palestijnen beide het recht hebben om in vrede in een eigen, levensvatbare en soevereine staat te leven.

    De geschiedenis is zeker onrechtvaardig naar de Palestijnen toe geweest. Dit geldt, op een andere manier, ook voor de Joden. Als je zó naar de geschiedenis kijkt, moet de Europeaans ogende mens uit Amerika weg en al het Amerikaanse land teruugeven aan de Indianen. Want onrechtmatig verkregen. Nogal wat kringen wensen deze regel slechts toe te passen als het Joden (Israel) betreft. Ook weerklinkt in deze kringen dikwijls de roep om boycot van Israel (en nimmer van enig ander land).

    Selectieve verontwaardiging is voor mij niets meer of minder dan willekeur. En willekeur is niet rechtvaardig.

    Oók als er in 1948 en daarvoor grote fouten zijn gemaakt, feit is dat inmiddels in Israel generaties Joden wonen, die, nét als Palestijnen, recht hebben om te leven zoals zij dit willen, ook als dit in een 'Joodse' staat is.

    Als dit radicaal of onredelijk is, dan ben ik daar maar fier op (al ben ik het er mee oneens om dit radicaal te noemen).

    Voor sommigen is niets meer of minder dan de vernietiging van Israel het 'nobele' einddoel. En dat is iets waar Israel zich, in mijn ogen terecht, met hand en tand tegen zal moeten blijven verzetten.

    Lees het huishoudelijk reglement van Hamas eens na. Dit voor het geval u denkt dat een één-staat oplossing beter voor iedereen is.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties