Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

100.000 Syriërs op de vlucht voor IS in de val aan Turkse grens

Aan de grens met Turkije zitten 100.000 Syrische vluchtelingen vast, meldt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Door nieuwe gevechten tussen IS en Syrische verzetsgroepen ten noorden van de stad Aleppo zijn sinds 11 april 2016 weer nog minstens 30.000 mensen op de vlucht gegaan richting Turkije.
vrijdag 15 april 2016

100.000 Syrische vluchtelingen kunnen Turkije niet binnen, sinds dat land in 2015 zijn grens met Syrië sloot. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) schieten Turkse grenswachters met scherp op vluchtelingen die te dicht bij de grensposten komen.

"De hele wereld heeft het over de strijd tegen IS maar diegenen die de grootste slachtoffers van zijn gruwelijke misbruiken zijn, zitten in de val aan de verkeerde kant van een betonnen muur", zegt Gerry Simpson van Human Rights Watch. Een derde van de 911 kilometer lange muur die Turkije aan het bouwen is, is nu klaar. Op satellietbeelden ziet HRW dat dit onder meer het geval is voor grote delen van de grens ten noorden van Aleppo. Eind maart begon het Syrische verzet in de buurt van de Turkse grens een offensief tegen IS. Op 9 april zette IS een tegenoffensief in.

Bron: Turkey: Open Borders to Syrians Fleeing ISIS

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.