Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Kinderen Syrische vluchtelingen in Libanon verplicht tot dwangarbeid

Syrische vluchtelingen in Libanon leven onder de armoedegrens. Veel kinderen worden gedwongen in illegale circuits te zwartwerken om te overleven, volgens de organisatie Freedom Fund, die strijdt tegen vormen van hedendaagse slavernij.
woensdag 13 april 2016

Van jonge meisjes die knoflook pellen voor minder dan een dollar per dag tot tienerjongens die werken in garages, kinderarbeid is de norm geworden onder Syrische vluchtelingen in Libanon. 70 procent van de kinderen van Syrische vluchtelingen in Libanon gaat dagelijks werken, volgens de organisatie Freedom Fund in haar rapport Struggling to Survive – Slavery and Exploitation of Syrian Refugees in Lebanon.

In Libanon verblijven volgens de tellingen van de VN meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen, waaronder 400.000 kinderen tussen drie tot veertien jaar oud. Het overgrote deel van deze vluchtelingen leeft in bittere armoede, omdat ze geen officiële toestemming hebben om te werken. Zowel kinderen als volwassenen zijn daardoor kwetsbaar voor uitbuiting. Als ze aan het werk gaan, is dat in de illegaliteit en worden ze zeer slecht betaald.

Onderzoekers van Freedom Fund stellen vast dat Libanese werkgevers een voorkeur hebben voor kinderen, omdat die goedkoper en gehoorzamer zijn dan volwassenen. De kinderen worden ingezet in restaurants, fabrieken, op bouwterreinen en boerderijen.

Sommige kinderen werken om iets bij te verdienen voor hun gezin, maar volgens Freedom Fund is in veel gevallen sprake van regelrechte dwangarbeid. De vluchtelingen leven in tentenkampen die vaak onder het gezag vallen van een shawish, een feodaal eigenaar van landbouwgronden. Hij selecteert kinderen om te werken binnen het opvangkamp of stuurt ze naar werkgevers in de buurt. De shawish eigent zich het loon van de kinderen toe, zogezegd als compensatie voor de kosten voor hun levensonderhoud. Experts noemen het bijna onmogelijk voor de ouders om een bevel van de shawish te weigeren.

"Zonder vastberaden tussenkomst zal de situatie alleen maar verslechteren voor honderdduizenden vluchtelingen", meldt Nick Grono, hoofd van Freedom Fund. De organisatie doet een beroep op de Libanese overheid om de geldende arbeidswetgeving aan te passen, zodat volwassen vluchtelingen legaal kunnen gaan werken.

De Libanese economie heeft fel te lijden onder de toestroom van vluchtelingen uit Syrië. Sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië in 2011, stegen de armoede en werkloosheid spectaculair onder de Syrische bevolking. In 2015 maakte Libanon een einde aan zijn 'open deur-beleid' dat Syrische vluchtelingen toeliet om zonder visum het land binnen te komen. Ook werd een verplichte verblijfsvergoeding ingevoerd en kregen vluchtelingen een verbod om te gaan werken in Libanon. Wie zich niet aan deze regels houdt, kan het land worden uitgezet. In de praktijk werken honderdduizenden volwassen en minderjarige Syriërs in de illegaliteit en treedt de Libanese overheid daar zo goed als niet tegen op.

Bron: Over 70 precent of Syrian Refugee Children Forced into Slave Labor

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

 • door spacemonkey op vrijdag 15 april 2016

  upsakee vraag en aanbod in zijn meest dierlijke vorm dan.

  Kennen we het gezegde nog nood breekt de wet(ten) ? Daar is het reeds hier slapen we voorlopig nog even verder.

  In Parijs beginnen er bepaalde dingen te gaan gisten, en hier rolt er net als in Spanje een kopje van een incompetente minister. In het land v/d Sint naar aanleiding van het Panama gedoe, hier minister van mobiliteit ( zou beter debiliteit wezen niet). Het is slechts wachten op de volgende bankencrisis of het definitief op hol slaan v/ klimaat in overtreffende dimensie. Dan komen er nog wat miljoenen vluchtelingen bij en extrapoleren de dingen zoals beschreven nog verder.

  De waarheden wel die kunnen niet langer verzwegen en weggemoffeld worden. Ook de elites drinken water, eten koolhydraten, vis en vlees.

  En ja kijk hun bloed kleurt zelfs rood ( al denken sommigen blauwbloed door de aderen te hebben stromen). Wie neemt de proef op de som ? Zoals de geschiedenis uitwijst, de massa’s eens ze in beweging komen, en dat is blijkbaar niet echt veraf (meer).

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties