Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

Vlaamse wapens voor Saoedische bombardementen in Jemen

De Vlaamse overheid vergunde in februari een wapenexport van 1,2 miljoen euro aan Qatar. Dit blijkt uit de laatste cijfers van de dienst Controle Strategische Goederen. Dit is geen alleenstaand geval. Vlaamse wapens worden voortdurend ingezet in oorlogen en houden bloedige conflicten mee in stand.
woensdag 6 april 2016

 De persaandacht voor het conflict is minimaal ondanks het feit dat de oorlog al meer dan een jaar aansleept, aan meer dan 6000 mensen het leven heeft gekost en er sprake is van een humanitaire catastrofe. De oorlog in Jemen wordt dan ook wel eens een vergeten oorlog genoemd. 

Saoedische coalitie bombardeert

Sinds een jaar bombardeert een Arabische coalitie onder leiding van Saoedi Arabië de Houthi rebellengroepering die grote delen van het land in handen heeft. Dit met desastreuze gevolgen. Een groot deel van de burgerinfrastructuur is vernietigd, duizenden Jemenieten vluchtten naar de Hoorn van Afrika en 80 procent van de bevolking lijdt honger. De VN spreken van 119 gedocumenteerde schendingen van het internationaal humanitair recht gepleegd door de Saoedische coalitie. Maar ook de Houthi's begaan oorlogsmisdaden.

Qatar speelt een belangrijke rol in de Saoedische coalitie. Het land stuurde in september vorig jaar 1000 manschappen via Saoedi Arabië naar Jemen, vergezeld door 200 pantserwagens en 30 gevechtshelikopters. De Qatari troepen zijn gestationeerd in Marib, een regio waar bijzonder hard gevochten wordt. 

Vlaamse wapens in conflictgebieden

Het is onbegrijpelijk dat de Vlaamse overheid een exportvergunning voor militair materiaal verleent aan Qatar. Dit druist rechtstreeks in tegen de Vlaamse uitvoercriteria die de export van wapens verbiedt in het geval dat er een risico bestaat dat het humanitair recht geschonden wordt. Dat minister-president Bourgeois stelt dat het 'maar' gaat over militair oefenmateriaal is hallucinant. Het gaat hier wel degelijk over militair materiaal waarmee oorlogen worden voorbereid, zoals bijvoorbeeld de oorlog in Jemen.

De recente wapenlevering is zeker niet de eerste van haar soort. De golfregio is een geliefkoosde bestemming van Vlaamse wapens. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) was in 2014 de grootste exportbestemming van Vlaamse wapens. In dat jaar werd voor maar liefst 6 miljoen euro aan wapenexport naar het land vergund. Op dit moment zet de VAE oorlogsschepen met Vlaamse beeldschermen in voor de maritieme blokkade van Jemen.(1)

Ook de Saoedische Eurofighter gevechtsvliegtuigen, die ingezet worden voor het bombarderen van Jemen, bevatten Vlaamse radarapparatuur. 

Wapens geen onschuldig exportproduct

Dit toont dat de recente wapenlevering naar Qatar geen alleenstaand geval is maar dat er structureel iets rammelt met het Vlaams wapenhandelbeleid. Vlaamse wapens raken voortdurend verzeild in conflictgebieden en houden deze conflicten mee in stand. In de meeste gevallen is de Vlaamse overheid hier zelfs niet van op de hoogte. 60 tot 78 procent van het eindgebruik van Vlaamse wapens is immers ongekend. 

Vorig jaar zei Geert Bourgeois in de commissie dat “Vlaanderen geen wapens levert aan partijen in een gewapend conflict, dat is duidelijk het Vlaams standpunt”. Een standpunt dat enkel toegejuicht kan worden. Nu moet de minister-president ook de daad bij het het woord voegen. De oorlog in Jemen toont aan dat de Vlaamse wapenexport niet zo onschuldig is als Bourgeois doet uitschijnen. 

Dit voorjaar staat een evaluatie van het wapenhandeldecreet op de politieke agenda. Voor Vlaanderen is dit het uitgelezen moment om werk te maken van een gedegen wapenhandelbeleid, waarin mensenrechten een doorslaggevend element zijn. Wapens zijn immers geen onschuldige exportproducten. 

Bram Vranken is stafmedewerker bij Vredesactie

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op woensdag 6 april 2016

  Flauwe kul als Vlaanderen die wapens niet leveren gaat, wel dan doet een ander dat toch gewoon. Zaken zijn zaken . Ik begrijp compleet niet de zin van dit soort publicaties.??

  Kijk sinds de mensheid bestaat voert ze oorlog, niet ? Met stenen, speren, bogen,pijlen,swaarden, messen noem maar op, hebben de mensapen ekaar uit de weg geruimd.

  Keuren we dat goed? Neen natuurlijk niet maar beste schrijvertjes het is de aard van het beestje hoor. Ook in de natuur is dat zo. De sterkste, meest dominante stelt de wetten, plant zich voort en overleeft.

  Hoe onwerelds kunnen jullie zijn om ovdr dat soort zaken te gaan zitten tobben. Op een overbevolkte planeet gaat alles schaarser, dus duurder en meer gewild of noodzakelijk wezen, akkoord ? dus water, vis, grondstoffen, voedsel, werk of een dak boven je kop, het gaat allemaal moeilijker worden. Dus komen daar sowieso wrijvingen, disputen, oorlogen van. De hele wereld bewapend zich (die hebben een visie) de Domme Europeanen (7%) v/d werelspopulatie die 60 % van de rijkdom bezit , ontwapend ?? Gewoon belachelijk , of denken jullie echt dat mensen die werkelijk vechten om te overleven, noof hebben aan jullie literaire-filosofische prietpraat ? wakker worden gasten als het al niet te laat is.

  Kijk eens wat er met die kaarsendragers en liedjes kweelers op het beursplein gebeurde onlangs !! Die werden ook gewoon weggevaagd door een bende (rechtse) primitieven. Sad but true. Maar zo zitten de dingen nu eenmaal in elkaar. Trouwens voor de relatieve welstand hier is er ook gestaakt, gevochten, gestreden. Dachten jullie dat de elites dat zomaar waren komen uitdelen omdat ze daar zin in hadden.

  Wat lopen er toch naieve mensen te lopen op deze planeet. Spacemonkey

 • door roby vandoren op woensdag 6 april 2016

  Goed dat dit eens in de verf wordt gezet... De gebruikelijke redenering uit vooral Vlaams-nationale hoek is dat die kwalijke wapenleveringen Waals van oorsprong zijn, "want Vlaanderen is clean hoor"... Niet dus !

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties