Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Israëlische soldaat executeert gewonde Palestijn (video)

De Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem heeft een video vrijgegeven waarop te zien is hoe een Israëlische soldaat een gewonde Palestijn neerschiet.
vrijdag 25 maart 2016

 De gebeurtenissen die op de video te zien zijn, vonden plaats op donderdagochtend in Tel Rumeida, een district in Hebron. Enkele minuten voor de video opgenomen werd, hadden twee Palestijnse jongeren een Israëlische militair aangevallen met een mes.

Het vuur werd onmiddellijk geopend op de twee Palestijnse aanvallers. Eén van hen, Ramzi al-Qasrawi (20), was op slag dood. De andere aanvaller, Abdel-Fattah al-Sharif (21), werd geraakt door Israëlische kogels, maar overleefde.

De video toont hoe Abdel-Fattah al-Sharif gewond op de grond ligt en, in eerste instantie, duidelijk bij bewustzijn is. Twee minuten later nadert een Israëlisch soldaat de gewonde Abdel-Fattah al-Sharif, en schiet hem door het hoofd.

Even voor het fatale schot kan gehoord worden hoe één van de militairen in het Hebreeuws zegt: “Is deze hond nog in leven?”

Tendens

Het Israëlisch leger heeft te kennen gegeven dat de militair die schoot reeds werd gearresteerd, nog voor de beelden vrijgegeven werden door B'Tselem.

Maar dit gaat niet om een alleenstaand geval. Deze video lijkt definitief te bevestigen wat reeds lang door Palestijnse activisten en Israëlische mensenrechtenorganisaties beweerd wordt: dat het Israëlische leger verdachten van aanslagen ter plekke executeert, zonder dat ze enige dreiging vormen.

Niet alleen worden verdachten geëxecuteerd, Israëlische hulpdiensten weigeren ook hulp aan gewonde Palestijnen. Ook dat is heel duidelijk te zien op bovenstaande video. De Israëlische soldaat – die lichte verwondingen had – wordt onmiddellijk verzorgd, terwijl de gewonde Palestijn minutenlang op het asfalt ligt zonder dat er een dokter tussenkomt.

Bronnen: The Guardian, Mondoweiss, B'Tselem


Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.