Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Opinie

500.000 dode kinderen. Do we still think it was worth it?

Cultuurfilosoof Lieven De Cauter blijft doordenken op de aanslagen in Brussel, in een laatste bijdrage aan een begin van de verwerking van deze fatale dag.
woensdag 23 maart 2016

500.000 dode Irakese kinderen. Do we still think it was worth it? Dat is de vraag die ik zou willen stellen in een volgende bijdrage in mijn beschouwingen over de aanslagen in Brussel. Hoe kom ik daarbij. Laat ik dat even uitleggen…

Ik wilde aan een ingebeeld gehoor mijn gedachtegang over woede en asymmetrische oorlogsvoering verder zetten, terwijl ik onderweg naar de keuken op zoek naar een slaapmuts om deze zware, fatale dag door te spoelen en mij met bekwame spoed ten ruste te begeven ten einde morgenvroeg les te kunnen geven en wakker over deze materie met mijn studenten te kunnen discussiëren, toen ik aan de fameuze uitspraak van Madeleine Albright moest denken, om de diepe woede uit te leggen die er heerst over onze westerse politiek in het Midden-Oosten, en hoe ver dat teruggaat.

De sancties die Amerika, sorry het Westen, sorry de VN, aan Irak oplegden na de Golfoorlog, waren dermate drastisch dat 500.000 kinderen omkwamen van honger en ontbering (geen eten, geen medicijnen). Dat waren officiële cijfers. Madeleine Albright, daarmee geconfronteerd, antwoordde voor de camera’s: “We think it was worth it”.

Neem rustig de tijd. Laat deze woorden tot u doordringen en beeld je in dat een buitenlandse machthebber X of Y  dat zegt over 500.000 kinderen van uw land, of laat ons zeggen over Europese kinderen, of dat je zelf van het Midden-Oosten bent, of van die kanten, of van die afkomst, of van die Arabische cultuur, dat is misschien gemakkelijker. Maar 500.000 Europese kinderen. Kan je je dat inbeelden? Als je nog nooit de koude rillingen van die uitspraak over je ruggengraat hebt voelen  lopen, dan heb je niets van het Midden-Oosten begrepen.

 En ook niet van onze Midden-Oostenpolitiek.

(Gedaan op de 22ste maart van het jaar 2016, te Brussel, als vierde bijdrage aan mijn beschouwingen op en over deze fatale dag)

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

5 reacties

 • door Bert Malliet op woensdag 23 maart 2016

  De poel van ellende van de busramp van Sierre in 2012 ... maar dan 22-duizend keer.

 • door Gert Schepens op woensdag 23 maart 2016

  Volledig mee akkoord . Mensen denken niet goed na wat er voor al die aanslagen allemaal is gebeurd . Het is als of er in landen zoals Soedan , Irak, Afghanistan en dergelijke je als mensen veel minder waard bent dan in de e westerse samenleving . Gebeurd daar wat gisteren in Brussel gebeurde zou dit achteraan in de krant staan,bijna niet vernoemd . Gebeurd het hier dan is het een wereld ramp van ongeziene omvang . Ergens werken we door onze egoïstische cultuur deze dingen in eigen handen . Wij zijn zo gezegd de beschaafden . Maar toch trekken we alle dagen onze goedkoop gemaakte kinder schoenen aan , kopen we maar al te graag een aandelen van firma's die in india hun scheppen laten reinigen door kinder van 6 jaar omdat zei met hun kleine lichaam in de motor passen. De polietik geeft alle jaren zoveel aan ontwikkelings hulp zegt men . Terwijl fn voor miljarden aan wapens naar die landen exporteerde . Hypocriete wereld gemaakt door de westerse media.

 • door beatrice miehlun op donderdag 24 maart 2016

  Beste mijnheer De Cauter, dank voor uw niet aflatende ijver om de huidige situatie in een historisch correcte context te willen plaatsen. Bevreemdend dat uw bedenkingen niet de mainstream zijn/bereiken/worden. Zelfs al weet men er het fijne niet van, dan nog, hier en daar kan men toch iets oppikken en dan gaan nadenken. Ik zou zo denken, als iedereen dat zou doen, wakker zou worden, dat er een ware revolutie, een volksopstand zou plaatsvinden. Een coup van de mensen in onze "democratische" landen. Als democratie met bommen moet verspreid worden hoe kan het dan het beste systeem zijn? Er zijn zovele bedenkingen die de massa en het gedachtengoed zouden kunnen beinvloeden maar ze zijn zo erg geindroctrineerd dat hun oogkleppen aangegroeid zijn. Met bloedend hart, Hoogachtend, Beatrice

 • door GVD op donderdag 24 maart 2016

  Met alle eerbied voor het leed van wie getroffen is, de hysterische en psychotische reactie op de bomaanslagen in Brussel lijkt me erg overdreven. Het 'mainstream' commentaar was dat wij (in België) na 22 maart in een andere wereld wakker geworden zijn. Niets is minder waar. De wereld na 22 maart is dezelfde als die ervoor... Alleen worden er misschien eindelijk mensen wakker die hun ogen eens uitwrijven en kijken wat er in die wereld echt aan de hand is.

  GVD

 • door Hakke op zaterdag 26 maart 2016

  Natuurlijk was de inval in Irak een vergissing, het zogezegde massavernietigingswapaenbewijsbeen klucht, en zijn die 500.000 dode kinderen te veel. 1tje ook trouwens. Maar was geldt dat ook niet voor Dresden, voor de Napalm in Vietnam, de schild en vriend? Allemaal fout. En geen van allen rechtvaardigen ze eeuwige woede, noch de aanslagen van deze week of op enig ander moment.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties