Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Verdubbelde investering in duurzame energie bespaart wereld 3730 miljard euro

Het aandeel hernieuwbare energie wereldwijd verdubbelen heeft niet alleen voordelen voor het klimaat, maar ook voor de werkgelegenheid en de economie, berekende het International Renewable Energy Agency.
vrijdag 18 maart 2016

Elke euro aan investeringen in duurzame/hernieuwbare energieproductie levert tot vijftien euro besparingen op. De cijfers in het rapport Doubling renewables can save trillions van het International Renewable Energy Agency (IRENA)1 zijn indrukwekkend: als het aandeel hernieuwbare energie in de totale energieproductie verdubbeld wordt tegen 2030 kan de wereldeconomie jaarlijks 3730 miljard euro besparen. Dat is vijftien keer de kost van de investering die nodig is voor deze verdubbelde investering.

Deze enorme winst is onder meer te danken aan het remediëren van de gevolgen van de klimaatverandering en aan besparingen in de gezondheidszorg die daar uit voortvloeien. Deze verdubbeling zou ook de luchtvervuiling genoeg doen dalen om vier miljoen doden per jaar te voorkomen.

"De verdubbeling van het aandeel duurzame energie is niet alleen doenbaar, het is ook goedkoper", besluit Adnan Amin, directeur-generaal van IRENA. "Het rapport toont bovendien dat dit ook maatschappelijk en ecologisch verantwoord is. Het leidt tot meer banen, redt miljoenen levens door een lagere luchtvervuiling en zet ons op weg om de temperatuurstijging onder de 2 graden te houden."

De energietransitie naar duurzame energieproductie, weg van traditionele energieproductie uit steenkool, petroleum en kernenergie is zich volop aan het voltrekken, maar om de wereldwijde klimaat- en ontwikkelingsdoelstellingen te halen, moet de volgende fase zich richten op transport, verwarming en afkoeling, aldus IRENA.

Bron: Doubling renewables can save trillions

1   Het International Renewable Energy Agency (IRENA) is een intergouvernementele organizatie voor de promotie van hernieuwbare energie. Ze werd opgericht in 2009. 143 VN-lidstaten zijn er lid van.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door Jean Van den Bosch op zaterdag 19 maart 2016

  Je artikel is wetenschappelijk niet echt correct. Als je doelstelling 2030 is, dan zijn de meeste zonnepanelen en windmolens 20 jaar en ouder trouwens, en dienen vervangen te worden. Dien aangaande de levensduur bestaan er ook zeer correcte wetenschappelijke studies. Punt dat in het artikel, en trouwens wereldwijd, over het hoofd wordt gezien. Is de werkelijke kost van een windmolenpark. Hoeveel windmolenparken rond de UK en in Europa zijn reeds failliet gegaan? Wie heeft dit oorspronkelijk betaald? Zie onder andere naar Groenkracht. Deze parken worden dan voor een "prikje" overgekocht en dan pas kan er winst gemaakt worden.

  Het bedrag dat je aanhaalt, 3730 miljard Euro, zal dan opnieuw (in 2030) geïnvesteerd dienen te worden. Om de bestaande installaties te vervangen. En nu komt mijn hamvraag, WIE GAAT DAT BETALEN? Wederom de gebruiker? Zoals nu het geval al is in België? Kijk eens je elektriciteitsfactuur na (of die van je ouders als je nog thuis woont).

  Een windmolen geeft op zijn ganse levensduur slechts een besparing van 2% CO2, daar bestaan ook, correcte, wetenschappelijke studies over.

  • door triyann op dinsdag 22 maart 2016

   en waarom zou groene energie geen geld mogen kosten, olie zal duurder worden naarmate er minder voorhanden is, kernenergie heeft een kost die wetenschappelijk nog niet vast ligt want we zitten nog met de afval waar we geen weg mee weten, liever wat meer geld voor de duurzame energie dan de afval door te schuiven naar onze kinderen en kleinkinderen enkel alleen omdat we de verandering moeilijk in gang kunnen zetten.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties