Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

'Minister Bacquelaine stuurt aan op Griekse pensioenen in België'

Vakbonden en vrouwenbewegingen vrezen een nieuwe kaalslag in de pensioenen. De maatregelen waar minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine op broedt zijn vooral voor vrouwen zeer nadelig. “Afgaand op de ballonnetjes krijgen we binnenkort pensioenen van 400 euro zoals in Griekenland”, klinkt het.
maandag 7 maart 2016

Voorlopig moeten de vakbonden en vrouwenorganisaties het doen met ballonnetjes. Minister Bacquelaine liet er de afgelopen weken enkele op in de media. Hij viseert onder meer de zogenaamde gelijkgestelde periodes.Dat zijn de jaren dat een werknemer niet aan de slag was door bijvoorbeeld werkloosheid, brugpensioen of zorgverlof maar die toch meetellen bij de berekening van het pensioen.

Vooral voor vrouwen ziet het er slecht uit als die gelijkgestelde periodes worden beperkt. “75 procent van de vrouwen komt nu al niet aan een volledige loopbaan van 45 jaar. Daarin zitten de gelijkgestelde periodes nochtans vervat”, zegt Anne Léonard van het ACV.

Bij vrouwelijke arbeiders maken die gelijkgestelde periodes nu meer dan de helft uit van de loopbaan. Meer dan 40 procent daarvan betreft periodes van werkloosheid. Bij vrouwelijke werkneemsters gaat nog geen 4 procent van de gelijkstelling over loopbaanonderbreking.

Volgens de vakbonden betekent de aanval op de gelijkgestelde periodes een terugkeer in de tijd van 20 jaar. Na jaren verwaarlozing en afbouw van de pensioenrechten werd vanaf de jaren 1990 een inhaalbeweging ingezet. Het armoederisico bij 65-plussers piekte in 2006 op 23,2 procent.

In 2014 was dat al gedaald tot 16,1 procent. Dat kwam vooral door de welvaartsaanpassing van de uitkeringen die de vakbonden na enkele betogingen binnenhaalden in 2004. Ook de toegang tot het stelsel van het minimumpensioen werd versoepeld waardoor vrouwen iets meer bescherming genoten. De berekeningsplafonds in de pensioenen werden daardoor opgetrokken met 13 procent boven de indexering. De minimumpensioenen gingen sinds 1999 met 21 procent omhoog.

Griekenland

“Het gemiddeld pensioen voor vrouwen is nu 701 euro. Als er geknipt wordt in de gelijkgestelde periodes die voor arbeidsters 53 procent uitmaken, dan krijgen we hier pensioenen van 400 euro zoals in Griekenland”, zegt Jean-François Tamellini van het ABVV.

Wat de welvaartsaanpassing betreft willen werkgevers en de minister van Pensioenen voortaan de prioriteit geven aan wie effectief gewerkt heeft en een voorlopige loopbaan heeft. Volgens de vakbonden is dat discriminerend tegenover alle gepensioneerden die niet aan een loopbaan van 45 jaar komen of die geen recht heeft op een minimumpensioen. Vooral vrouwen bevinden zich bij die groepen.

Vanaf deze week begint de zoektocht van de regering naar (mogelijk) twee miljard om het gat in de begroting te vullen. Bij de vakbonden vrezen ze dat Bacquelaine van dat momentum zal gebruikmaken om met zijn voorstellen uit te pakken.

“Sommige partijen loeren in de richting van de sociale zekerheid. Maar kap aub niet opnieuw op de zwakkeren”, zegt Sabine Slegers van de liberale vakbond ACLVB.

Volgens Magda De Meyer van het Feministisch Socio-Economisch Platform mag er niet getornd worden aan de gelijkgestelde periodes. “Onze maatschappij moet zorg net meer waarderen. Niet voltijds werken is voor veel vrouwen geen keuze maar noodzaak. Omdat zij in sectoren werken waar werkgevers enkel deeltijdse jobs geven zoals de distributie of omdat de kinderopvang ontoereikend is.”

De vakbonden willen met minister Bacquelaine rond de tafel zitten. “Dergelijke hervormingen bekokstoof je niet in de gangen van een kabinet maar bespreek je in de gebruikelijke overlegorganen”, zegt Anne Léonard van het ACV.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Alfons Vanwetswinkel op maandag 7 maart 2016

  Een ware schande heel wat mensen hebben nu al na 45 jaren werken het minimum pensioen van 1145 €/maand als dit zo verder gaat dan krijgen we inderdaad Griekse pensioenen en dan wetend dat zij zelf opteren voor een pensioen van meer dan 6000€/maand. Blijkbaar is dit een regering die zieken en werklozen en ook die dat tijdelijk zijn bezien als echte profiteurs .Is dit plan gerijpt terwijl zij zich rijkelijk laat bedienen door de parlementaire keuken een dis die veel Belgen zich niet kunnen veroorloven. Zij wentelen zich in de luxe en kijken neer op het gepeupel (want in hun ogen zijn we dit);Het is hoog tijd dat zij zelf eens schoon schip gaan houden .,Zich ook eens echt bezighouden met de noden van veel Belgen en ophouden met nieuwe Vlaamse en federale grondwetten te willen maken daar heeft de hongerde Belg geen boodschap (of boterham) aan.

  • door John Claes op dinsdag 8 maart 2016

   Het commentaar van Alfons Vanwetswinkel is nog zéér beleefd geformuleerd hoor ! Wij worden bestuurd door een bende "democratisch" verkozen criminelen die al hun fouten van nu en van het verleden op de kleine man zullen afwentelen terwijl zij naar hartenlust in de schatkist graaien en zichzelf wijsmaken goed "democratisch" bezig te zijn. Neen onze parlementariërs, op enkele uitzonderingen na, zijn een bende goedgeorganiseerde legale dieven die zichzelf een goede som zwijggeld per maand uitbetalen opdat hun potje gedekt blijft. Smakelijk heren ! We zetten op jullie graf een mooi gedenkplaatje "OPGEPAST GEVAARLIJKE HOND !" Stem ze uit de praatbarak of guillotineer ze stante pede. Goeien dag !

   • door Marianne op woensdag 9 maart 2016

    Mag ik elke redelijk denkende Belg oproepen om op 20 maart mee te stappen in de grote Parade van HartovenHard en Tout Autre Chose? Daar worden al zulke zaken aangeklaagd. Alleen als we met velen zijn, kunnen we indruk maken en wegen op het beleid. En ook: wordt het niet eens tijd dat we massaal en spontaan het werk neerleggen uit verzet, totdat de toplaag ook zijn belastingen netjes betaalt zodat de samenleving verder kan boeren op een treffelijke manier? Vakbonden over heel Europa: spreek samen af en voer gelijktijdig actie. Dan zal de mainstreammedia misschien eens iets anders kunnen bedenken dan dat stakers luie profiteurs zijn!

 • door Jean Van den Bosch op dinsdag 8 maart 2016

  Wel een goed artikel, maar veel te weinig kritisch. Ik, zoals vele andere Belgen, stellen de correcte vraag, waar is mijn pensioengeld naartoe, WAAR HEB IK MIJN HELE LEVEN VOOR AFGEDRAGEN? Daar schort het in je artikel compleet aan. Sinds de jaren jaren 70 was het uitverkoop met de pre-pensioneringen. In het begin was het vanaf 42 jaar, nadien vanaf 48 jaar, dan vanaf 52 jaar, enz. Wie denkt je dat dit allemaal betaald heeft. Zou je geloven de mensen die op dat moment nog werkten?

  Frank Vandenbroucke had dit reeds 20 jaar geleden voorspelt dat de huidige situatie ging plaatshebben. Hij startte toen het zilverfonds op. Dat nu een lege doos is trouwens ( niet dank zij hem trouwens, hij heeft er moeite genoeg trouwens voor gedaan).

  Stel eens de correcte vragen, ga de bedragen na (van de RMZ tot 40 jaar terug), en dan kom je tot een totaal andere conclusie. Waarschijnlijk zal je de fout wederom bij de werkgevers leggen? Ga dan eens naar een super-markt en zie wie nog grote aankopen doet. Je zal wel snel wakker worden op dat moment. Binnen 10 jaar valt heel het economisch gebeuren in België gewoon stil. Weeral de schuld van de gepensioneerden zeker? Omdat zij teveel pensioen krijgen?

  De berekening van jouw (?) pensioen kan je gewoon zien op; http://www.onprvp.fgov.be/NL/futur/calculate/minimum/paginas/default.aspx

  In zoverre dat het binnen 40 jaar nog telt. Veel sterkte op dat moment, ik zal er dan niet meer zijn trouwens.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties