Rohingya en Bengalezen in 2015 op hun zeereis van Birma en Bangladesh met een gammele boot (IPS/CC)

Zoektocht naar vluchtelingen in Indische Oceaan

In Zuidoost-Azië gaat men vanaf 29 februari 2016 actief zoeken naar bootjes en schepen met vluchtelingen en migranten. Dat is een gevolg van de recente vondst van massagraven op de grens van Thailand en Maleisië.

maandag 29 februari 2016 15:03
Spread the love

De Maltese hulporganisatie Migrant Offshore Aid Station (MOAS) start op 29 februari 2016 een missie in de Andaman Zee en de aangrenzende wateren om vluchtelingen en migranten in nood op te sporen en te redden. De Andaman Zee ligt ten oosten van de Golf van Bengalen (het deel van de Indische Oceaan ten westen van India en Bangladesh) en ten westen van Thailand en Maleisië.

De Golf van Bengalen en de Andaman Zee werden sinds 2015 een vluchtroute voor minstens 32.600 vluchtelingen. De meesten van hen zijn leden van het volk der Rohingya in Birma en inwoners van Bangladesh (Bengalezen). Zij proberen na een lange tocht over zee het zuiden van Thailand te bereiken en de grens met Maleisië over te steken.

Drones

De organisatie MOAS zal met zijn schip Phoenix tijdens deze reddingsoperatie in verbinding staan met de lokale kustwacht, de marine en plaatselijke ngo’s. De hulpverleners van MOAS zullen ook gebruik maken van drones om de bewegingen van schepen na te gaan die migranten of vluchtelingen aan boord zouden kunnen hebben.

MOAS en de verschillende lokale en nationale overheden van de betrokken landen hebben samen verklaard dat het voorkomen van het verlies van mensenlevens op zee voor hen een hoge prioriteit is. “De taak van de Phoenix is om onregelmatige bewegingen van schepen te detecteren, de gebruikte vluchtroutes beter te leren kennen en waar nodig zoek- en reddingsoperaties te starten”, zegt Christopher Catrambone, Amerikaanse oprichter van MOAS.

Smokkelnetwerken

Het initiatief is een gevolg van de schokkende vondst in 2015 van de resten van tweehonderd lichamen in massagraven bij de grens van Thailand en Maleisië, vermoedelijk Rohingya uit Myanmar en migranten uit Bangladesh. Volgens een recent rapport van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zouden 370 mensen in 2015 het leven hebben gelaten bijnhun vlucht over de Golf van Bengalen en de Andaman Zee.

Sinds 2012 hebben al 170.000 Rohingya en Bengalezen deze gevaarlijke overtocht gemaakt. MOAS verklaart dat op 3 maart een missie start vanvier weken op zee. Nadien zullen ze hun bevindingen rapporteren aan de plaatselijke autoriteiten en ngo’s.

In 2014 kon MOAS met zijn schip Phoenix bijna 13.000 vluchtelingen in nood lokaliseren en redden tijdens een missie in de Middellandse Zee.

Bron: Migrant Crisis: Migrant Offshore Aid Station to Begin Mission in Andaman Sea

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!