Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Europees parlement roept lidstaten op tot wapenembargo Saoedi Arabië

Vandaag stemde het Europees Parlement voor een Europees wapenembargo tegen Saoedi Arabië vanwege schendingen van het internationaal humanitair recht in Jemen. "Hoewel de resolutie niet bindend is, is het toch een niet te negeren oproep aan de EU lidstaten om hun wapenexport naar het Saoedisch regime te staken", stelt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vzw.
donderdag 25 februari 2016

De oorlog in Jemen eist volgens een recent rapport van de Verenigde Naties (VN) een zware tol van de burgerbevolking. Saoedische bombardementen hebben geleid tot een schaarste van drinkbaar water en toegang tot gezondheidszorg. Sinds het begin van de Saoedisch geleide interventie zijn er al meer dan 6000 onschuldige slachtoffers gevallen.

Het Europees Parlement stemde vandaag voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabië. "Hoewel de resolutie niet bindend is, zet het de Europese lidstaten onder druk om hun wapenexport naar het Saoedisch regime te staken. Het Europees Parlement zendt hiermee een krachtig signaal uit”, stelt Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vzw. “De bal ligt nu in het kamp van Federica Mogherini die het initiatief moet nemen voor een bindend embargo", aldus Vranken.

Merendeel Saoedische wapens Europees

Volgens het Zweeds onderzoeksinstituut SIPRI kwam 59 procent van de Saoedische wapenimport tussen 2009 en 2014 uit Europa. De Europese lidstaten verleenden tussen 2009 en 2013 maar liefst 19 miljard aan wapenvergunningen aan het land. België exporteerde in 2014 nog wapens ter waarde van 400 miljoen euro naar Saoedi Arabië.

“Het feit dat Europese wapens gebruikt worden door landen als Saoedi-Arabië om op massale schaal de mensenrechten te schenden, toont aan dat er iets grondig fout zit aan het Europees wapenexportbeleid. Het is een primeur dat het parlement dit nu erkent door te stemmen voor een wapenembargo”, zegt Vranken.

Massale mobilisatie

De afgelopen weken ontstond er een enorme mobilisatie die Europarlementsleden aanmoedigde om voor een wapenembargo op Saoedi Arabië te stemmen. Zo wist de site Avaaz op korte tijd bijna een miljoen handtekeningen te verzamelen.

Een coalitie van een dertigtal vredesbewegingen spoorde wekenlang Europarlementsleden aan om voor de resolutie te stemmen. Vredesactie richtte zich in een open brief aan de CD&V parlementsleden. Honderden Vlamingen mailden via dit online formulier zelf naar de Vlaamse Europarlementsleden.

"Honderdduizenden Europeanen eisten een einde aan de wapenexport. We zijn verheugd om te zien dat deze massale mobilisatie zijn weerklank heeft gevonden in het parlement”, besluit Vranken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door janu op donderdag 25 februari 2016

    wapenembargo ook voor de wrede en genadeloze agressors wereldoverheersers, sinds eeuwen, V.S. ,Verenigde Koninkrijk, Frankrijk, NAVO

    De wrede imperialistische V.S., koloniaal Europa en de NAVO zijn expansionistisch, zijn de agressors, een grote bedreiging en gevaar voor de vrede en veiligheid in de rest van de wereld. Ze voeren agressieoorlogen met terreurbombardementen en massavernietigingswapens tegen zwakkere landen, procommunistische- en moslimlanden voor economische, militaire, politieke winst. Ze dringen met geweld hun eigen belang op ten nadele van de belangen van de zwakkeren, bedreigen hun nationale veiligheid en schenden hun territoriale soevereiniteit. De psychopathische meester van slaven vindt dat de slaven het eigen belang van de meester moeten koesteren Het Christelijke koloniale Europa en de imperialistische V.S terroriseren de rest van de wereld sinds eeuwen. Ze zijn grote schenders van het internationale recht, de territoriale soevereiniteit, de nationale belangen en de "homeland security" van de aangevallen landen. Een grote bedreiging en vernietiging van de waarden en de vrijheid van de volkeren in de rest van de wereld.

    "Luchtbombardementen van burgers werden in 1911 voor het eerst aangewend door de Italianen in Libië. Het systeem werd in 1920 geperfectioneerd door de Britten in Irak en in 1925 door de Fransen toen ze hele Syrische woonwijken platlegden. Vernielde huizen ,collectieve straffen, arbitraire executies, gevangzetting zonder vorm van proces, routinematige folteringen...dit zijn de methodes waarmee Europa het Midden-Oosten inpalmde" (1) William Blum "Democratie als dodelijk export product" blz.176

  • door Berten Debergh op donderdag 25 februari 2016

    Een wapenembargo is hoe dan ook een positief signaal! Het moet nu maar eens uit zijn met de subsidiëring van de oorlogseconomie! Deze soort handel verrijkt enkel een aantal dictators, superrijken en politici die aandeelhouder zijn. De bevolking heeft dringend nood aan jobs in de vredeseconomie: werkgelegenheid in hernieuwbare energie, in innovatieve producten die de verbondenheid versterken, in welzijnsverhogende sectoren,... Laten wij met zoveel mogelijk mensen investeren in coöperaties die de levenskwaliteit verhogen ... zelfs al is de financiële opbrengst (de waarde van de aandelen!) niet zo lucratief als bij een belegging in de oorlogsindustrie of de fossiele sectoren die dag na dag de kwaliteit aantasten! Laten we zo stelselmatig de "macht" onttrekken aan grote, vaak anonieme marktspelers!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties