Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Dankzij Bart De Wever binnenkort politieagenten met enkelband?

Twee Antwerpse politieagenten die veroordeeld werden tot effectieve celstraffen omdat ze een jongeman van Marokkaanse origine in elkaar sloegen, blijven gewoon in dienst. De Antwerpse politietop had nochtans gepleit om hen te ontslaan, maar Bart De Wever stak daar een stokje voor.
donderdag 25 februari 2016

Twee politieagenten gingen in november 2012 na de diensturen op café. Het kwam tot een ruzie met de 23-jarige Samir. Het letterlijke oordeel van de raadsheer over politieman Jens V.: “Door uw pocherig gedrag in het café lag u aan de basis van de ruzie”.

Tijdens de ruzie gaf de jongeman een mep aan agent Yves W. en vluchtte daarna het café uit. Een student liep hem achterna en werkte hem met een beenveeg op de grond, waarbij die laatste een hoofdwonde opliep. De student ging daarna terug naar het café en vertelde de agenten waar ze Samir konden vinden. De twee agenten vonden de gewonde Samir en – aldus een getuige - hebben hem gestampt en geslagen terwijl hij op de grond lag.

De getuige belde de hulpdiensten. De ploeg die ter plaatse kwam, was bijzonder mild en gemoedelijk tegen de vechtersbazen. Zo verklaarde de getuige achteraf, die op dat moment niet wist dat deze twee ‘heren’ politieagenten waren. Zo staat het in het strafdossier.

Bart De Wever

In eerste aanleg kregen de twee politieagenten voorwaardelijke straffen, maar ze gingen in beroep. De Antwerpse politietop vroeg toen al aan burgemeester Bart De Wever deze politieagenten van ambtswege te ontslaan bij de tuchtcommissie. Dat is de zwaarste straf en kan enkel door de burgemeester worden uitgesproken.

Maar Bart De Wever vond dat te zwaar en gaf een lichtere tuchtstraf, namelijk 'terugzetting in wedde'. Dat betekent dat de twee agenten worden teruggeplaatst in een graad van een lager niveau, waardoor ze ook een aantal voordelen verliezen. Daardoor konden de agenten wel hun job blijven uitoefenen en maken ze nog steeds deel uit van de dienst noodhulp.

Woensdag kregen ze van de rechter in beroep zwaardere straffen. De rechter tilde bijzonder zwaar aan de feiten. “Politie moet burgers, ook buiten de diensturen, beschermen in plaats van zo tekeer te gaan”. Yves W. en Jens V. kregen respectievelijk 7 maanden en 9 maanden effectieve celstraf. Samir kreeg 6 maanden effectief voor het slaan van de agent.

De rechter toonde zich ook verbaasd over het gedrag van de interventieploeg van de politie die onmiddellijk de versie van hun collega's geloofden. "Terzake werd er geen enkele alcoholcontrole gedaan bij de agenten in burger, die door de getuige als daders werden aangeduid", aldus de rechter.

Volgens specialisten kunnen de veroordeelde agenten geen nieuwe, zwaardere tuchtstraf krijgen. Hier geldt namelijk het algemene rechtsprincipe ‘Non bis in idem’. Je kan geen twee keer voor dezelfde feiten worden gestraft.

Nu zijn er twee mogelijkheden. Ofwel moeten ze effectief een paar maanden brommen, maar kunnen ze daarna gewoon weer aan de slag als agent. Ofwel mogen ze hun effectieve straf uitzitten onder elektronisch toezicht. In dat geval kunnen ze blijven werken en krijgen Antwerpenaren binnenkort te maken met twee agenten die een enkelband dragen.

Het bericht over de uitspraak staat donderdag in Het Laatste Nieuws. Maar geen enkel ander nieuwsmedium vond het blijkbaar het vermelden waard dat twee tot gevangenis veroordeelde agenten gewoon verder mogen werken.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

7 reacties

 • door Roland Horvath op donderdag 25 februari 2016

  Soort zoekt soort. Waar komt de Leider, Bart De Wever, vandaan? Van het VNV en het VMO. Hij wil geweld of toch zeker dreiging met geweld. Soldaten gewapend met een geweer moeten in de stad patrouilleren. De Leider heeft nog niet gevraagd tanks te laten patrouilleren ondanks het feit dat de olieprijs sterk gedaald is. Ten 2e, niet het geweld en de onverdraagzaamheid moeten bestreden worden maar het volk en zijn vrijheid. Dat is de vijand van het bestuur. In alles ziet de Leider een wij-zij tegenstelling. Dus de Leider verwacht geen medewerking en goede wil van de kant van de burgers maar tegenwerking en geen onderdanigheid. Daarom kiest hij voor geweld en repressie. En voor onverantwoordelijke geweldenaars bij de politie.

  • door Alweer op donderdag 25 februari 2016

   Hoe kan iemand die 25 jaar na het einde van WOII geboren is "van het VNV" komen, een partij die in 1944 verdwenen is ?

   • door Alfons Vanwetswinkel op donderdag 25 februari 2016

    Als ge de geschiedenis kent vraagt U zich dit niet af geboren in zo´n nest ;Hij staat echt voor een politiestaat of waarom wilt Hij oppositie en vakbonden muilkorven het is hem met de paplepel ingebracht.

  • door Jean Van den Bosch op donderdag 25 februari 2016

   Roland verander eens leider door "Grote Leider" en verwijder Bart De Wever uit je tekst. Bij wie kom je dan uit?

   • door antbover op vrijdag 26 februari 2016

    Wel dat ziet ge aan het N-VA. Moeten die agenten worden ontzet uit hun job ? Dat laat ik aan de rechtbank over. Dat is iets wat De Wever niet begrijpt ? Toch wel , maar hij wil een maatschappij waarin rechtsregels worden beoordeeld , op basis van gebeurtenissen , en politiek beoordeeld. Democratie , neen dus , politici als rechter.

 • door Philippe Desmet op vrijdag 26 februari 2016

  De Wever heeft de Antwerpse politie omgevormd tot stoottroepen van de NVA die de stad moet zuiveren van alle door de NVA ongewenste elementen (anderskleurigen, werklozen, zieken, gehandicapten, armen etc.). Alle middelen zijn daarvoor goed (slaan, martelen, intimidatie, onwettige huiszoekingen en noem maar op). De reactie van De Wever i.v.m. zijn criminele agenten hoeft dus niet te verwonderen. Dat de andere coalitiepartners daar blijkbaar mee akkoord gaan zegt veel over hun democratisch gehalte.

  • door Hugo Casteels op vrijdag 26 februari 2016

   Kortom het Guantanamo aan de Schelde.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties