Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Elke meter die extreemrechtse betogers in Gent afleggen levert geld op voor vluchtelingen

Binnenkort worden in Gent 250 vluchtelingen opgevangen op een ponton dat uitgebaat wordt door het consortium Corsendonk Hotels – G4S. Het extreemrechtse Voorpost voert zondag actie tegen de komst van de vluchtelingen. Tal van organisaties houden onder de noemer ‘GastvrijGent’ een solidariteitsmars. Via een crowdfundingactie wordt geld ingezameld voor elke meter dat de betogers van Voorpost zullen stappen. De opbrengst gaat naar Gentse vluchtelingenorganisaties.
maandag 15 februari 2016

De 250 vluchtelingen zullen opgevangen worden op een drijvend woondorp in de haven van Gent. De Reno, zoals het ponton heet, werd tot 2007 in Nederland gebruikt als gevangenis. Het uitbaten van de boot wordt toevertrouwd aan Corsendonk Hotels en G4S Care.

De Britse bewakingsmultinational G4S heeft een kwalijke reputatie en is al jaren een doelwit van de BDS-campagne rond de bezetting van Palestina. G4S verleent haar diensten aan de Israëlische overheid bij de bewaking van 5 gevangenissen waar Palestijnse politieke gevangenen opgesloten zitten. Het bedrijf levert ook diensten aan de vele checkpoints die samen de muur rond Palestina vormen.

GastvrijGent wil met een solidariteitsmars de vluchtelingen welkom heten en de extreemrechtse betogers van Voorpost een hak zetten, maar laat ook een kritisch geluid horen over G4S. “We willen aan de diverse overheden een duidelijk signaal geven dat heel wat Gentse organisaties en burgers de commercialisering van de opvang van vluchtelingen afkeuren. De overheden moeten ten allen tijde garanderen dat de opvang van en zorg t.a.v. vluchtelingen op een kwaliteitsvolle en menswaardige manier wordt georganiseerd”, zegt Evy Menschaert, woordvoerster van het platform.

Voorpost houdt een mars van twee kilometer. Elke stap van die mars wordt 'gesponsord' via een crowdfundingactie. Inspiratie voor die actie werd gehaald bij de antifascisten van het Duitse stadje Wunsiedel. Al decennialang marcheren daar elk jaar weer neonazi's door de straten omdat Rudolf Hess er ooit begraven lag. In 2014 doopten antifascisten de extreemrechtse mars om in een sponsortocht voor een organisatie die mensen helpt ontsnappen aan neonazigroepen.

In Gent werd al 3.552 euro opgehaald. Dat is al bijna dubbel zoveel als aanvankelijk het doel was. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer Vrede vzw, Victoria Deluxe, Jong vzw, Hart boven Hard, LSP en Comac.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op dinsdag 16 februari 2016

  Leuk artikeltje.

  Rechts/Links het maakt uiteindelijk niet echt veel uit, want het zijn slechts *menselijke* creaties of beter determinaties, van zelf gecreëerde termen binnen een bepaald denkpatroon.

  Zelf heb ik een lichte voorkeur voor de meer sociale variant *Links* dus.

  Wat er momenteel gaande is op de planeet in een veel breder valk is van natuurlijke oorsprong , en valt niet te vatten in bovengaand toegelichte dialectiek. Menselijk wanbeleid of dat nu links/rechts wezen mag vernietigd milieu en klimaat.

  Ook de voormalige SU is 1 grote ecologische ramp. Planetair Neoliberale dictatuur verenigd zowel Oost – West als links – rechts, onder 1 noemer. De gevolgen zijn een algemeen menselijk falen op allerhande vlakken. Waardoor het in tegenstellingen denken+ beschrijven, eigenlijk achterhaald is.

  De dingen in het artikeltje beschreven zijn grappig en ludiek, maar gaan duidelijk niets veranderen aan dingen die *redelijk* onafwendbaar zijn. Gewoon omdat hun aard en dimensie de beschreven zaken, gewoon veruit overstijgen gaat.

  Spacemonkey

 • door Frank Roels op maandag 9 mei 2016

  en het brengt geld op aan G4S: Bloomberg meldt op 9 mei: "G4S Plc rose 4.8 percent after saying that revenue rose 4.5 percent".

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties