Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Rechtse regering Argentinië ontslaat 20.000 ambtenaren

De nieuwe Argentijnse regering onder leiding van de conservatieve neoliberale president Macri heeft meteen 20.000 ambtenaren ontslagen. Officieel doet ze dat 'om een einde te maken aan vele misbruiken'. Volgens de oppositie gaat het om het begin van een tweede privatiseringsgolf, na die van de jaren 1990 die tot de catastrofale schuldenlast van Argentinië in 2001 leidde.
vrijdag 22 januari 2016

Duizenden ambtenaren bij lokale, provinciale en nationale overheidsdiensten werken met tijdelijke contracten, die telkens verlengd worden. Op 31 december verviel dat bij velen. De nieuwe regering besloot de contracten van ongeveer 20.000 mensen niet te verlengen.

Alleen al in La Plata, hoofdstad van de westelijke provincie Buenos Aires (de gelijknamige hoofdstad Buenos Aires is een afzonderlijk district binnen deze provincie), gaat het om 4500 ambtenaren. Veel van deze tijdelijke ambtenaren werkten echter al vijf tot tien jaar voor de overheid. In het provinciale parlement heeft Cambiemos ('wij veranderen'), de centrumrechtse coalitie van Mauricio Macri, op 10 december 2015 de meerderheid veroverd, tegelijk met zijn verkiezing tot federaal president.

Met zijn verkiezing maakte hij een einde aan twaalf jaar centrumlinks bestuur met eerst Néstor Kirchner en dan zijn vrouw Cristina Fernández. “We willen een overheid zonder het vet van de partijpolitiek”, zei minister van Financiën Alfonso Prat Gay. Hij alludeerde op het feit dat er bij overheidscontracten vroeger aan cliëntelisme werd gedaan.

Traumatisch

“De manier waarop we het nieuws over de ontslagen te horen kregen, was traumatisch”, zegt Marcela López. Ze werkte acht jaar voor een lokaal daklozenprogramma in de provincie Buenos Aires. Haar contract werd telkens om de drie maand verlengd.

“Toen ik op mijn werk kwam, hadden ze mij al van de lijst geschrapt. Ze stuurden ons naar de personeelsdienst en daar kregen we te horen dat we ontslagen waren. Al gebruikten ze niet het woord ‘ontslagen’: ze zeiden dat ons contract afgelopen was.” Volgens de regering gaat het om “ñoquis”, een populaire term voor ambtenaren die alleen op het eind van de maand komen opdagen om hun loon op te strijken.

López en andere ontslagen ambtenaren verzekeren dat ze kunnen bewijzen dat ze wel degelijk werkten. Verschillende ambtenaren klagen aan dat ze ondervraagd zijn met de bedoeling te achterhalen wie hen destijds heeft aanbevolen. Anderen zeggen dat hun sociale media zijn doorgelicht om te achterhalen tot welke partij ze behoorden.

Beleid zonder ernstige analyse

Gonzalo Diéguez van het Argentijnse Centrum voor de Implementatie van Openbaar Beleid voor Gelijkheid en Groei (CIPPEC) verwijt de regering nattevingerwerk. “Is de overheid vandaag in staat om een volledig, systematisch overzicht te maken van het openbaar ambt, terwijl er niet eens officiële statistieken zijn, of een orgaan dat zich exclusief toelegt op het verzamelen en systematiseren van die informatie?"

Als de regering er een ambtenaar uithaalt die niet werkt, dan zal niemand het voor hem of haar opnemen, zegt Julio Fuentes, leider van de ambtenarenvakbond ATE. “Dit moet je doen op basis van een ernstige analyse, in samenwerking met de vakbonden, met de garantie dat er geen willekeur is.” Dat is nu niet het geval.

Precaire banen

Voor ATE gaat het om een manoeuvre van de nieuwe regering om de overheid fors af te slanken. Deze willekeur is mogelijk omdat veel overheidsbanen sinds de neoliberale regeringen van de jaren 1990 precair zijn geworden, aldus Fuentes. Van de 3,9 miljoen werknemers die vandaag in overheidsdienst zijn, hebben er 600.000 een flexibel contract, met weinig of geen sociale bescherming, zegt hij.

Volgens een CIPPEC-studie is het aantal ambtenaren van 2003 tot 2015 met 55 procent gegroeid. “Die tewerkstelling is gegroeid omdat ook de overheid en haar structurele organisatie is gegroeid”, zegt Diéguez. “De overheid biedt vandaag een aantal goederen en diensten aan die ze vroeger niet aanbood.”

Volgens Fuentes zijn er zelfs nog steeds ambtenaren te kort. De groei van de laatste jaren volstond niet om een enorme “ontmanteling” van de overheid te compenseren die was doorgevoerd onder president Carlos Menem (1989-1999) tijdens een privatiseringsgolf, waarbij talloze overheidsdiensten ophielden te bestaan en duizenden ambtenaren hun baan verloren. De neoliberale bezuinigingen onder Menem's bestuur leidden tot het financieel bankroet van het land, waarvan de schulden nog steeds niet volledig zijn afbetaald en tot de overwinning van Nestor Kirchner in 2001. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Louis Marie Lagae op vrijdag 22 januari 2016

  Ik zocht het dan zelf maar op ( IPS is een van de weinigen die hier posten zonder herkenbare naam).

  Inter Press Service . . een nieuwsagentschap.

  De inhoud, inzonderheid deze in hun bericht van heden over Argentinië ( onder Makri) is te eenzijdig. Men weze door mij gewaarschuwd.

  PS : IPS ( via ergens een correspondent) verkiest het vorige bewind van Christina Kircher ( Peroniste ! ) boven het huidige. Objectief ( ik bedoel, niet ideologisch ) is dat een kwakkel die best ergens wordt rechtgezet.

  Louis Marie Lagae

  • door ria aerts op dinsdag 26 januari 2016

   Waar denkt u dat de mainstream media hun informatie halen? Ook bij persagentschappen die eveneens bevooroordeeld zijn. Trouwens, waar haalt u het dat IPS objectief zou zijn? Dat wordt nergens beweerd. IPS doet net zoals de andere media: journalisten van diverse pluimage aan het woord laten, zoals b.v. Paul Krugman in de New York Times, columnisten van The Guardian, maar ook The Nation, ja telkens vanuit een kritische, linkse hoek. Mag dat misschien? Of moeten we het volledige medialandschap aan rechts en extreem-rechts laten? Tussen haakjes: Kirchner en ja, ook Peron, hebben veel goeds gedaan om de armoede in het land te verhelpen, al hun andere fouten ten spijt. Wees genuanceerd.

 • door Jean Van den Bosch op vrijdag 22 januari 2016

  Ik heb het inwonersgetal van Argentinië eens nagekeken dat is voor 2013 41,45 miljoen inwoners (bron Wikipedia). En volgens jouw artikel zijn er 3.9 miljoen ambtenaren. In België wonen nu 11.5 miljoen inwoners en zijn er 1.3 miljoen ambtenaren ( bron http://www.bartsomers.be/de-riem-moet-nog-strakker/). Het vergelijk is snel gemaakt Argentinië telt "pro capita" minder ambtenaren dan België. Met het grote verschil dat wij "Belgen" de eerste 7 maanden per jaar werken om dit alles te betalen. Dit waren cijfers van Bart Dewever ZELF in aanloop van de verkiezingen. Momenteel hebben de bijkomende lasten verhogingen ervoor gezorgd dat we nog langer kunnen werken dan deze 7 maanden.

  • door PVDPUTTE op vrijdag 22 januari 2016

   U werkt eigenlijk 12 maanden voor uzelf: de eerste paar maanden voor justitie, landsverdediging, politie, brandweer,...nadien een poosje voor de aanleg en onderhoud van wegen, bruggen, het voorzien van alles en nog wat in de openbare ruimte. Kortom alles dat u elke dag gebruikt en voor lief neemt. Daarna werkt u ook nog een maand of 2-3 voor het onderwijs, de gezondheidszorg de sociale zekerheid waarna u vanaf de 7de maand alles als zakgeld mag beschouwen. Raar dat uw onverdachte bron "Somers B. uit M." daar niks over te melden had niet?

   • door ria aerts op dinsdag 26 januari 2016

    En in welke maanden werken we voor de miljarden subsidies aan ondernemingen en belastingverminderingen en kwijtscheldingen van grote fortuinen?

    • door PVDPUTTE op dinsdag 26 januari 2016

     Die worden betaald met de indirecte belastingen op uw inkomen vanaf het moment dat u voor zichzelf begint te werken :-)

     Deze rechtse regering kiest er als flankerende maatregel ook voor om uw bijdragen aan pakweg te sociale zekerheid af te leiden naar de grote bedrijven. Paniek is dus voorbarig, uiteindelijk betaalt de gewone burger het gelag.

 • door Louis Marie Lagae op vrijdag 22 januari 2016

  ik verzond hier de eerste reactie. Ze verscheen niet.

  Ik had er kritiek op de systematisch ongeevalueerde weergave van al wat het zeer tendentieuze IPS ( een persagentschap Inter Press Service) publiceert. In casu Argentinië betreft het kwaadsprekerij ( Makri / C. Kirchner.

  Please, DWM, voor deze keer : explain or complain. Dat is een overbekende eis aan goed bestuur ( van een website, in casu).

  Louis Marie Lagae.

  • door Lode Vanoost op vrijdag 22 januari 2016

   Mijnheer Lagae,

   zoals voorzien in onze gebruiksvoorwaarden http://www.dewereldmorgen.be/stand-alone/2010/02/12/gebruiksvoorwaarden worden de commentaren geplaatst door de redactie van zodra ze gecontroleerd zijn op de voorwaarden voor publicatie. Dat kan 's avonds en zeker in de weekends soms wel enige tijd duren. Wij zijn een beperkt team.

   Wat betreft uw vraag. IPS is geen anoniem persoon maar een persagentschap, zoals Belga, UPI en andere. Wij hebben daar een contract mee om ons te voorzien van nieuwsberichten. IPS is gespecialiseerd in berichtgeving over Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Het overnemen van artikels op deze manier is een courante praktijk in de media.

   Wat betreft dit bericht over Argentinië. U kan in uw commentaar reageren en uw mening en argumenten weergeven, zodat andere lezers die kunnen lezen.

   • door ria aerts op dinsdag 26 januari 2016

    Ik kan dit alleen maar bijtreden (zie hoger, bij zijn eerste reactionaire reactie).

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties