Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

3,3 miljard dollar fiscale voordelen Shell, Total, Eni ten koste van onderwijs en gezondheidszorg Nigeria

Oliegiganten Shell, Total en Eni hebben in Nigeria minstens 3,3 miljard dollar aan belastingvoordelen opgestreken bij het grootste gaswinningsproject van het land. Dit concluderen de organisatie ActionAid en de Nederlandse Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) in een eigen onderzoek.
dinsdag 19 januari 2016

De organisaties Action Aid en SOMO onderzochten financiële jaarverslagen van oliebedrijven om uit te rekenen hoeveel belastingvoordeel ze hebben ontvangen. Shell, Total en Eni genoten in Nigeria vanaf 1999 een uitzonderlijk lange belastingvrijstelling en royale aftrekmogelijkheden, terwijl ze er vanaf 2005 winstgevend opereerden.

Gezondheidszorg

De bedragen van deze fiscale vrijstellingen lopen op tot meer dan twee keer het jaarlijkse budget voor gezondheidszorg van Nigeria. ActionAid Nederland is zeer kritisch over deze royale belastingvoordelen.

Onderwijs, infrastructuur en zorg staan in Nigeria op een bijzonder laag peil, vanwege een gebrek aan overheidsinkomsten. Van elke honderd Nigeriaanse kinderen halen er vijftien hun vijfde verjaardag niet. Elf miljoen kinderen kunnen niet naar school. Van de 182 miljoen inwoners moeten 110 miljoen mensen zien te overleven met minder dan een dollar (91 eurocent) per dag.

"Belastingvoordelen zijn enorme weggevers aan de oliebedrijven, bovenop hun reguliere winsten", stelt Gijs Verbraak, beleidsadviseur Tax Justice van ActionAid Nederland. "Ondertussen hebben de Nigerianen te weinig belastinginkomsten om goed onderwijs en goede zorg te ontwikkelen."

De nieuwe cijfers in het onderzoek zijn geverifieerd door fiscale experts uit Europa en Nigeria, zegt SOMO. De bevindingen zijn eind 2015 en begin 2016 voorgelegd aan de drie bedrijven die samenwerken in het consortium Nigeria Liquefied Natural Gas Limited (NLNG), dat vloeibaar aardgas produceert in Nigeria. NLNG, Shell, Total noch ENI hebben de uitkomsten van het onderzoek weerlegd.

Eerlijke bijdrage

Uit eerder ActionAid-onderzoek kwam al naar voren dat ontwikkelingslanden jaarlijks tenminste 138 miljard dollar (127 miljard euro) aan belastinginkomsten mislopen door belastingvoordelen voor multinationals. De hulporganisatie vindt dat bedrijven verplicht moeten worden om hun eerlijke bijdrage te doen aan de publieke voorzieningen in elk land waar ze opereren, en dat ze open moeten rapporteren over zaken als winsten, belastingen en belastingvrijstellingen.

De gaswinning in Nigeria vergde nieuwe investeringen, maar die zouden ook zonder belastingvoordelen zijn terugverdiend, zeggen Action Aid en SOMO. Beide ngo's vinden het zorgelijk dat er een nieuwe Nigeriaanse wet in de maak is die nog meer buitenlandse bedrijven tax breaks van tien jaar gunt.

ActionAid in Nigeria roept het parlement op om dit wetsvoorstel terug te draaien, zodat bedrijven daadwerkelijk gaan bijdragen aan de ontwikkeling van het land. ActionAid in Nederland wil dat de Nederlandse overheid Shell aanspreekt op het accepteren van excessieve 'tax holidays' in ontwikkelingslanden.

Bron: ActionAid and SOMO reveal billion dollar tax break benefiting Shell, Total and Eni

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door jan peeters op dinsdag 19 januari 2016

  Waarom gaat Nigeria in zee met de verfoeide westerse bedrijven, als er ook Chinese, Russische, Cubaanse, Noord-Koreaanse, Venezuelaanse bedrijven bestaan? Die zijn veel eerlijker en zullen de problemen van Nigeria in een wip en een nik oplossen. Of nog beter, waarom richt Nigeria zelf geen bedrijf op dat olie en gas oppompt??? Stampen naar het westen is blijkbaar gemakkelijker. Arm links, letterlijk en figuurlijk...

 • door Xavier Declercq op dinsdag 19 januari 2016

  Dit bevestigt opnieuw wat Oxfam nu al enkele jaren stelt: de machtige economische elites slagen er makkelijk in om zowel in de nationale als de internationale context ofwel de pen vast te houden van wetgeving ofwel succesvol hun lobbymachines in te zetten tegen elke wet die hun astronomische winsten dreigt aan te tasten. De politieke onwil van nationale en internationale overheden om de fiscale regimes op elkaar af te stemmen en op die manier een fiscale race to the bottom tussen landen onderling tegen te gaan, leidt tot de extreme ongelijkheid. Vandaag bezitten 62 miljardairs evenveel als het vermogen van 3,6 miljard mensen, de helft van de mensheid.

  In 2007 werd in Nigeria een "Petroleum Industry Bill" opgesteld die het onderwerp was van een jarenlange discussie. In dit voorstel stond het voornemen, om naast een verhoging van de royalty's, een nieuwe 10% heffing op te leggen om aldus een deel van de winsten opnieuw te laten afvloeien naar lokale gemeenschappen. Petroleum bedrijven (voornamelijk Shell, ExxonMobil, Chevron, Texaco en Total), allen leden van de "Oil Producers Trade Section" (OPTS) hebben hard gelobbyed om de fiscale voorzieningen in dit voorstel te verdampen. Nigeria's nieuwe president, Muhammadu Buhari, werd op 29 mei 2015 ingezworen. Een week later werd dit voorstel in het Nigeriaanse Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. Echter op 9 juli werd duidelijk dat de nieuwe regering de fiscale voorwaarden in deze wet wilde herzien, volgens gelekte documenten kwam dit voorstel zelf uit de regerende partij. De campagne van de petroleum industrie lijkt dus haar vruchten af te werpen. Wat er in de nieuwe wet moet komen is nog steeds onduidelijk en de regering steld dat "dit zal worden gebaseerd op consultaties met de internationale petroleum bedrijven".

 • door dan maertens op dinsdag 19 januari 2016

  Ook nog compleet illegaal verdwenen…

  Lai Mohammed, Nigeriaanse minister van info en cultuur lanceerde vorige maandag een anti-corruptiecampagne en stelde dat, over de voorbije 8 jaar, 55 Nigerianen (wiens identiteit hij niet eens vermelde) met 1, 34 triljoen Naira zijn gaan lopen, ofte een kleine 7 miljard USD…. Voor diegenen die het eventjes uit het oog verloren waren; geen wonder dat het land geconfronteerd wordt met de grootste terroristische beweging ter wereld, ver voor IS….

  • door spacemonkey op woensdag 20 januari 2016

   Dit bevestigd enkel iets dat ieder weldenkend toch stilaan veronderstellen kan / mag. We zitten op een kantelmoment in de geschiedenis, die in een Neoliberaalmodel gemaakt wordt door banken, olie industrie en eigenlijk die vuile elites. Het soort mensen dat door een ongebreidelde hebzucht de situatie waarin we ons mondiaal stilaan begeven gaan creëerden.

   Ongebreidelde economische groei is voorbij en zal nooit meer terugkomen. Het oude concept is uitgemolken, dood, kapot. Via allerhande manipulaties en allerlei hold -up operaties, trachten ze toch oude wijn in nieuwe vaten af te tappen.

   Point final ; we gaan dingen tegemoed die onze verbeelding en computer modificaties gaan overstijgen. Binnenkort staan die oliemiekukkels ook bij ons in de rij samen dan met al de rest v/d utopisten.

   Eeuwige groei van verkoop, job reactie, uitbuiting, automatisering en noem maar op. Gewoon ziekelijke en we wisten dat al lang. Spacemonkey

   • door ria aerts op donderdag 21 januari 2016

    Ja, er verandert nooit iets. Nu de olie ook geen knip meer waard is zal het voor die landen nog erger worden. Waar de oliewinning gebeurt is het hele landschap verpest, want de installaties worden niet onderhouden. En dan maar naar de ontwikkelingslanden zelf wijzen, hoewel iedereen weet dat het westen niets liever heeft dan met corrupte staatslui te werken (wat smeergeld en de kous is af) dan met presidenten die in sociale voorzieningen voor het volk geloven. Weet je waar het het westen aan ontbreekt? Aan zelfreflectie en zelfkritiek. En dan nog pronken met onze normen en waarden. Ik ben beschaamd als onze regeringslui ginder iedereen de les gaan spellen.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties