Chili bouwt grootste centrale op zonnekracht ter wereld

Chili bouwt grootste centrale op zonnekracht ter wereld

Chili werkt aan een baanbrekende elektriciteitscentrale, die waterkracht met zonne-energie zal combineren en aan de grootste zonnekrachtcentrale ter wereld. Deze centrales zullen een deel van het droge noorden van Chili permanent van hernieuwbare energie voorzien.

vrijdag 15 januari 2016 17:11
Spread the love

Met stroom uit overdag opgeslagen zonne-energie zal een nieuwe centrale overdag zeewater oppompen naar de top van de kustrotsen, 600 meter hoger. ‘s Nachts laat men datzelfde zeewater opnieuw naar beneden vallen. Het overschot aan zonne-energie overdag en het grootste deel van de ‘s nachts geproduceerde waterkrachtenergie levert stroom aan de omliggende regio.

Wereldprimeur

Daardoor zal permanent schone, hernieuwbare energie beschikbaar worden in deze streek. “Een wereldprimeur”, zegt Juan Andrés Camus, een van de oprichters van het bedrijf achter dit project Valhalla Energía (het ‘Walhalla van de energie’).

“In geen enkel land ter wereld is men er tot nu in geslaagd om op deze manier schone energie de klok rond aan te bieden.” De bouw begint eind 2016. De centrale moet in 2020 volledig operationeel zijn en zal dan een stroomcapaciteit van 300 megawatt hebben.

Het project komt in de regio Tarapacá, de op één regio na meest noordelijke regio van Chili aan de grens met Bolivia. De centrale, die Espejo de Tarapacá zal heten (‘spiegel van Tarapacá’), maakt maximaal gebruik van de plaatselijke geografie: zeewater, hoge rotskusten en de zeer sterke zonnestraling van de Atacamawoestijn, de droogste woestijn ter wereld.

De bouw van een opvangreservoir is niet nodig dankzij een grote depressie in het landschap bovenaan de rotskust, waar het water kan worden opgevangen. Vlakbij plant Valhalla Energía nog een tweede project, Cielos de Tarapaca? (‘hemel van Tarapaca?’), een zonnecentrale met een oppervlakte van 1.650 hectare, wat de grootste zonnecentrale ter wereld zal worden. De bouw van die centrale moet ook in 2016 beginnen. Het bedrijf wacht nu nog op de milieuvergunning. Beide projecten samen vergen een investering van meer dan 1 miljard euro.

70 procent hernieuwbaar in 2050

Chili, een land van 17 miljoen inwoners, haalt ongeveer 40 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen, vooral van waterkrachtcentrales. In het noorden van Chili zijn heel wat grote mijnbouwbedrijven actief.

In 2014 lanceerde de regering van president Michelle Bachelet een nieuw energieplan. Tegen 2050 wil ze 70 procent van de Chileense energie uit hernieuwbare bronnen halen. Het project Espejo de Tarapacá kreeg in 2015 alvast de Nationale Prijs voor Innovatie van de Chileense regering.

Bron: Innovador proyecto promete romper barreras energéticas en Chile

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!