Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Klimaatopwarming grootste bedreiging voor wereldeconomie

Een catastrofe als gevolg van de klimaatopwarming is de grootste potentiële bedreiging voor de wereldeconomie. Dat blijkt uit het Global Risks Report 2015 van het Wereld Economisch Forum dat jaarlijks samenkomt in Davos
donderdag 14 januari 2016

Voor de elfde editie van het rapport werd aan 750 experts gevraagd om 29 globale risico's te beoordelen naar hun potentiële impact op de wereldeconomie in de volgende tien jaar. In de nieuwste rangschikking zien zij de klimaatverandering als grootste risico. Daarmee komt voor het eerst sinds 2006 een milieuprobleem bovenaan het lijstje met bedreigingen.

Op de tweede plaats staat de verspreiding van atoomwapens, gevolgd door watercrisissen, grootschalige vluchtelingenstromen of een plotselinge stijging van de energieprijzen. Als de risico's gerangschikt worden naar waarschijnlijkheid, staan de grote vluchtelingenstromen op de eerste plaats, gevolgd door extreem weer, klimaatverandering en regionale gewapende conflicten.

Brede waaier aan problemen

Dat de klimaatverandering als grootste probleem wordt gezien, betekent echter niet dat de andere risico's er minder op zijn geworden, waarschuwt het Wereld Economisch Forum (WEF). Integendeel: de waaier aan risico's is breder dan ooit, van milieuproblemen tot geopolitieke en economische bedreigingen en de data wijzen erop dat 24 risico's zijn toegenomen.

Volgens het rapport is er ook steeds meer bewijs dat de verschillende risico's met elkaar verbonden zijn. Die verbanden worden ook sterker, met name tussen de klimaatverandering en bijvoorbeeld onvrijwillige migratie of instabiliteit, en hebben vaak "grote en onvoorspelbare gevolgen".

Beleidsinstrumenten

Het is belangrijk dat politieke leiders die verbanden kennen om hun acties te plannen en zich schrap te zetten, stelt het rapport. "We weten dat de klimaatverandering andere risico's zoals migratie en instabiliteit versterkt, maar dat zijn absoluut niet de enige verbanden die snel evolueren en maatschappijen raken, vaak op onvoorspelbare manieren", zegt Margareta Drzeniek-Hanouz van het WEF.

"De klimaatverandering zwengelt meer risico's dan ooit tevoren aan, onder meer watercrisissen, voedseltekorten, beperkte economische groei, zwakkere sociale cohesie en veiligheidsrisico's", zegt ook Cecilia Reyes, Chief Risk Officer van de Zurich Insurance Group, die meewerkte aan het rapport.

"Tegelijk stelt geopolitieke instabiliteit bedrijven bloot aan afgelaste projecten, beschadigde eigendommen en een beperkt verkeer van middelen over de landsgrenzen. Die politieke conflicten maken de uitdagingen van de klimaatverandering nog meer onoverkomelijk – ze verminderen het potentieel voor politieke samenwerking en leiden middelen, innovatie en tijd af van de strijd tegen de klimaatverandering."

Bron:  World Economic Forum Global Risks Report 2015

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op donderdag 14 januari 2016

  Proficiat dat hebben de geweldig slimme economische profeten dan maar voor een *heel* groot deel aanzicht zelf te wijten.

  Zo zie je maar dat het meer dan leuk worden gaat wanneer echte wetenschappen, en economische kwakzalverij elkaar tegenkomen.

  Geen ontkomen meer aan.En ik ben dan ook eens erg benieuwd naar hoeveel dat onze beurs kapitalisten allemaal mag gaan kosten? Die knoeiers en manipulatoren leven al tientallen jaren in een giftige droomwereld, waarvan we nu de prijs gaan betalen.

  Kunnen er daar opties op genomen worden? Kan er al winst opgenomen worden, of doorverkocht terwijl het product nog niet eens aanwezig is. De analysten staan er waarschijnlijk ook maar verwaterd op te kijken?

  In de wereld van de klimaat wetenschappen, raakt hun koffie dik kijken helemaal kant nog wal. Op termijn verzuipen we allemaal, met specifieke dank aan de economische miekukkels.

  • door ria aerts op zaterdag 16 januari 2016

   Precies, de ironie ten top. Het WEF dat waarschuwt voor de gevolgen van klimaatopwarming. Je moet maar durven. Nu willen ze ons zeker allemaal zogenaamde "groene" oplossingen door de strot duwen. Begin van een grootse reclamecampagne? Het redmiddel voor een slabakkende economie?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties