De Drieklovendam in China is de grootste waterkrachtcentrale ter wereld (WikiMedia Commons)

Watertekort klimaatopwarming groot risico voor energiecentrales

Tot 74 procent van alle waterkrachtcentrales en tot 86 procent van alle klassieke energiecentrales in de wereld lopen vanaf 2040 zware risico's door watertekort veroorzaakt door de klimaatopwarming, volgens een studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change.

woensdag 6 januari 2016 10:38
Spread the love

Niet alleen waterkrachtcentrales maken gebruik van water: ook kerncentrales, gas-, steenkool en biomassacentrales zijn voor hun koeling afhankelijk van waterlopen. Samen zijn die technologieën momenteel goed voor 98 procent van de wereldwijde elektriciteitsproductie.

Door de klimaatopwarming wordt de watervoorziening echter minder betrouwbaar, hebben onderzoekers van het Oostenrijkse International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) vastgesteld in hun onderzoek. Ze analyseerden gegevens van 24.515 waterkrachtcentrales en 1.427 thermo-elektrische centrales (kerncentrales, gas- en steenkoolcentrales en biomassa-installaties).

Tussen 61 en 74 procent van alle waterkrachtcentrales en 81 tot 86 procent van alle klassieke thermo-elektrische centrales 60 procent dreigen vanaf 2040 tot 2069 zware problemen te krijgen om nog stroom te produceren, wegens watertekort, als gevolg van de klimaatopwarming. Door op tijd maatregelen te nemen kan een deel van dat verlies vermeden worden, stellen de onderzoekers.

“Dit is de eerste studie in haar soort die het verband onderzoekt tussen de klimaatopwarming, waterbeschikbaarheid en de elektriciteitsproductie op wereldschaal”, zegt Keywan Riahi, programmadirecteur van het IIASA en medeauteur van de studie. “We tonen duidelijk aan dat energiecentrales niet alleen de klimaatverandering veroorzaken, maar er ook zelf ook de gevolgen van ondervinden.”

Temperatuurstijging van het water én watertekort

“Zowel waterkrachtcentrales als thermo-elektrische centrales zijn sterk afhankelijk van water”, zegt de Nederlandse Michelle Van Vliet, onderzoeker aan het IIASA en hoofdauteur van de studie. “Niet alleen de beschikbaarheid van water is cruciaal, maar ook de temperatuur van het water bepaalt de efficiëntie van koelsystemen.”

De VS, Zuid-Amerika en de landen van Zuidelijk Afrika, het zuiden van Europa, Zuidoost-Azië en het zuiden van Australië zijn de regio’s die daarbij het meeste risico lopen. “Omdat daar de gemiddelde waterbeschikbaarheid het meeste terugloopt in combinatie met een sterke stijging van de watertemperatuur”, zegt Van Vliet, “dat vermindert het potentieel voor zowel waterkracht als thermo-elektrische stroomgeneratie in die regio’s.”

Dringende aanpassingen

De onderzoekers breken een lans voor tijdige ingrepen om de efficiëntie van de stroomproductie veilig te stellen. Dat kan bijvoorbeeld door over te schakelen van steenkool naar de meer efficiënte gascentrales en van watergekoelde naar luchtgekoelde systemen.

“We tonen aan dat technologische ontwikkelingen in combinatie met verbeterde efficiëntie en alternatieve koelsystemen de kwetsbaarheid in de meeste van die regio’s kan verminderen”, zegt Van Vliet.

“Ook een goed waterbeheer in tijden van droogte is natuurlijk belangrijk. Om de beschikbaarheid van water en energie te verzekeren in de komende decennia zal de focus sterker gelegd moeten worden op zowel het beperken van de klimaatopwarming als op de aanpassing aan de gevolgen van de veranderingen veroorzaakt door de klimaatopwarming.”

Bron: Power-generation system vulnerability and adaptation to changes in climate and water resources

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!