Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Wat we tot nu toe weten over oudejaarsavond in Keulen

Op basis van artikels uit Duitse kranten stelden wij de feiten samen. Dit artikel bevat enkel gegevens die nu al bekend zijn over wat er op oudejaarsavond in Keulen gebeurde.
woensdag 6 januari 2016
 • Tientallen vrouwen hebben klacht ingediend wegens diefstal en aanranding. Maandag waren er in totaal 60 meldingen, een kwart daarvan ging over aanranding. Er is ook één melding van een verkrachting. Dinsdag kwamen er nog eens 30 meldingen bij. De feiten speelden zich af op oudejaarsavond in Keulen.

 • De meeste feiten speelden zich af op en rond het plein voor het station. Daar hadden zich een duizendtal feestvierders verzameld. Daar ging het er nogal hevig aan toe. Er werd illegaal vuurwerk afgeschoten in de menigte.

 • De politiechef van Keulen, Wolfgang Albers, benadrukt dat er geen duizend daders zijn. “Er zijn geen duizend daders. Er is een groep van duizend mensen en van daaruit werden misdaden gepleegd.” Hij voegt er aan toe: “Dat er 90 klachten binnenkwamen, betekent niet automatisch dat er 90 daders zijn.”

 • Getuigen beschrijven de werkwijze van de daders. Ze werden omsingeld door – vaak opdringerige – dansers waarna ze plots bestolen werden. In Duitsland staat die diefstal bekend als de 'Antanz-Trick'.

 • Keulen wordt al enkele maanden geteisterd door een georganiseerde bende die deze truuk uithaalt om mensen te beroven.

 • De daders zijn volgens verschillende getuigen tussen 15 en 35. Volgens de politie zijn ze “overwegend van Noord-Afrikaanse en Arabische origine”. Over de identiteit van de daders is niets bekend, zo benadrukt de politie officieel. Burgemeester Henriëtte Reker zei dinsdag op een persconferentie: “Er is geen enkele aanwijzing dat het om mensen gaat die hier in Keulen een onderdak als vluchteling hebben gekregen.”

 • Zondag werden vijf jonge mannen gearresteerd. Over hun identiteit is voorlopig niets bekend. De politiechef van Keulen zegt daarover: “Er is nog geen link met de voorvallen op oudejaarsavond, voor zover ik weet.”

 • Op nieuwjaarsdag liet de politie nog weten dat alles vreedzaam verlopen was. Pas diezelfde dag kwamen bij lokale media de eerste berichten over de aanrandingen binnen. Zaterdag zei de politie in een mededeling dat er 30 klachten waren en een groep daders van 20 personen. Op zondag publiceerde de krant Kölner Express een anonieme getuigenis van een agent die een dramatisch beeld schetst van de gebeurtenissen.

 • Pas dinsdag kwamen er politieke reacties van het allerhoogste niveau op de aanrandingen en de diefstallen. Minister van Justitie Maas had het over “laffe en gruwelijke aanvallen”. Bondskanselier Merkel eiste een “hard antwoord van de rechtstaat”.

 • In Hamburg waren er 27 gelijkaardige aanklachten. In Stuttgart werden twee jonge vrouwen aangerand en beroofd. De politie van Berlin, München, Hannover en Frankfurt am Main liet weten dat er geen gelijkaardige gevallen bekend zijn.

 • Op de avond waren er in totaal 210 agenten in de buurt.

Update:
Woensdag maakte de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken Ralf Jäger (SPD) bekend dat er drie verdachten werden opgepakt. Over hun identiteit is voorlopig niets bekend.

De Evangelischen Pressedienst meldt dat het aantal slachtoffers is opgelopen tot 106. Drie kwart daarvan zou aangerand zijn. Geen enkel ander medium heeft dit bericht bevestigd.

 

Bronnen:
http://www.spiegel.de/panorama/justiz/koeln-was-wir-bislang-ueber-die-uebergriffe-an-silvester-wissen-a-1070561.html
http://www.welt.de/politik/deutschland/article150663360/Tag-6-nach-dem-Exzess-Was-wir-wissen-was-nicht.html
http://www.express.de/koeln/sexuelle-uebergriffe-weiter-unklar--welche-rolle-spielten-die-fuenf-festgenommenen--23255166

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

36 reacties

 • door Erik Brants op woensdag 6 januari 2016

  Beste Christophe, Ik hoop dat je dit artikel blijft updaten, ook als het ongemakkelijk wordt.

  • door StoffelDeHoningdas op woensdag 6 januari 2016

   Dat hoop ik ook, maar ...

   Hopelijk worden er zware straffen als voorbeeld gesteld, zowel voor de daders alsook diegene die schuldig verzuim hebben gepleegd ( omstaanders die de meisjes beletten om te vluchten, politiekers die dit in de hand hebben gewerkt... )

   • door Frank Roels op donderdag 7 januari 2016

    The Guardian laat een jonge vrouw aan het woord, die vertelt dat de politie de ingang van de metro afsloot zodat haar groepje vrouwen niet kon wegkomen. De politiechef verklaart het gebrek aan politieoptreden tegen de mannelijke agressie door een tekort aan personeel, dat zou weggetrokken zijn om de grenzen te bewaken. http://www.theguardian.com/world/2016/jan/06/tensions-rise-in-germany-over-handling-of-mass-sexual-assaults-in-cologne?utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=GU+Today+main+NEW+H&utm_term=148318&subid=11003342&CMP=EMCNEWEML6619I2

   • door Herman Luyckx op donderdag 7 januari 2016

    Ook zou iedereen streng bestraft moeten worden die de schofterige gebeurtenissen in Keulen aangrijpt om azielzoekers en andere vluchtelingen te culpabiliseren. En als het waar is dat de daders dronken waren, is dat ook een bewijs dat het niet om echte moslims ging.

    • door Giek op donderdag 7 januari 2016

     Er is niet verklaard dat de daders moslims waren, maar dat ze een Noord-Afrikaans uiterlijk hadden. Niet elke Noord-Afrikaan is een diepgelovige moslim die nooit alcohol aanraakt. Uw probleem is daarmee opgelost. En de vraag of ze nu dronken waren of niet, en of ze allemaal dronken waren of slechts een deel, doet niet echt ter zake. Die mannen hebben zich op een criminele en respectloze manier vergrepen aan vrouwen. Dààr gaat het over.

     Velen (niet alleen op DWM) verleggen de discussie nu van de feiten die zich voorgedaan hebben naar de politieke recuperatie ervan door rechts en naar de culpabilisering van allochtonen/asielzoekers als groep. Dat zijn inderdaad spijtige gevolgen van de zaak, maar het mag geen manier zijn om de discussie over de feiten zelf te ontwijken.

  • door Willy Laes op woensdag 6 januari 2016

   Wat betekent " ook als het ongemakkelijk wordt" ?

  • door Eddy van Thielen op woensdag 6 januari 2016

   En waarom zou het ongemakkelijk moeten worden?

  • door jempi op donderdag 7 januari 2016

   De ongemakkelijke waarheid wordt door de Lügenpresse maar al te dikwijls verzwegen. Ik hoop inderdaad als deze waarheid te ongemakkelijk wordt, ze ook nog gepubliceerd wordt door DWM.

   • door Didier op vrijdag 8 januari 2016

    Ik hoop voor jou dat het Arabieren (of ten minste buitenlanders) zijn, want anders zal de waarheid voor jou ongemakkelijk worden, hé jempi?

  • door loekie op donderdag 7 januari 2016
   • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

    hola loeki, niet te snel. geen enkele media is objectief... maar er zijn er wel die correct zijn in de feiten. Anderzijds zijn er genoeg die bepaalde geruchten voor waar nemen. Het is zelfs de meerderheid van redatcies die geen fact checking doen (de integriteit van een bron, de betrouwbaarheid, de onafankelijkheid etc... ) Zeker maw als het om "anoniemen" gaat is voorzichtigheid geboden, maar dat is dus wat de pers in de jacht naar de primeur volledig overboord gooit. Dus nog even geduld...

    • door ydnay op maandag 11 januari 2016

     update 11/01/2016, de Volkskrant

     De daders van het geweld op nieuwjaarsnacht in Keulen waren migranten. Dat zegt Rolf Jäger, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken van de regering van Noordrijn Westfalen vandaag. Volgens Jäger waren er ook mannen bij die het afgelopen jaar in Duitsland zijn aangekomen.

     "Gebaseerd op verhalen van ooggetuigen, het rapport van de Keulse politie en beschrijvingen van de federale politie, lijkt het er op dat mensen met een migrantenachtergrond vrijwel exclusief verantwoordelijk zijn voor de criminele daden", aldus Jäger tijdens een spoedzitting van het parlement van de deelstaat. "Alles wijst er op dat mensen afkomstig waren uit het noorden van Afrika en het Midden-Oosten."

     Jäger stelt dat dit feit niet stil mag worden gehouden, "maar het mag ook niet leiden tot achterdocht jegens alle vluchtelingen en migranten".

  • door helena delodder op vrijdag 8 januari 2016

   Ik wacht op de update inzake de anonieme getuigen van de politiemensen inzake de identiteit van de daders.

 • door Frank Janssens op woensdag 6 januari 2016

  Ik denk dat het gaat om een bende die deze keer op grote schaal diefstallen pleegde en van de gelegenheid gebruik maakte om met de handen te wapperen. Heel intimiderend zeker als men voetzoekers in de menigte gooit. Zo nieuw is dat niet maar in het licht van de gespannen staat van Europa wordt dit natuurlijk wel enorm opgeblazen (excusez moi le mot) en uiteraard misbruikt voor totaal andere doeleinden. Het zal zoals de Duitse politie terecht meldde om een klein aantal erg vervelende gasten gaan maar dat weerhoudt de pers en zéker de fora niet om dat meten uit te breiden naar alle moslims of ze hier nu al lang wonen of net aangekomen zijn. De oplossing is simpel: de betrokken kerels oppakken en beboeten. En als ze hier illegaal verbleven terug naar af. Een gemiddelde voetbalmatch met lokale hooligans maakt heel wat meer schade maar ja dat is lokale traditie natuurlijk.

 • door Hans Noord op woensdag 6 januari 2016

  Beste “Er is geen enkele aanwijzing dat het om mensen gaat die hier in Keulen een onderdak als vluchteling hebben gekregen.” Maar het is wel duidelijk dat in ieder geval : “overwegend van Noord-Afrikaanse en Arabische origine”, dit lijkt me toch wel het bewijs dat een gedeelte van de intergratie, ondanks alle inspanningen, hopeloos gefaald heeft. Wat gezien de terroristische aanslagen eigenlijk al lang duidelijk is. De vraag is natuurlijk, of het vervolgens verstandig is nog langer de feiten te blijven ontkennen, en nog meer mensen van deze, blijkbaar ons vijandige cultuur, in Europa toe te laten.( Of wachten we nog even tot de bevolking aan nog wat meer incidenten en aanslagen is blootgesteld ? ) Kommentaar in de Duitse kranten : de feministische beweging blijft nu wel verdacht stil, nu blijkt dat de daders moslim immigranten zijn. Men zou anders, God verhoede het, wel eens voor rascist uitgemaakt kunnen worden. De burgemeester van Keulen heeft vrouwen aangeraden voorzichtig te zijn op straat, maw zij moeten een gedeelte van hun zwaar bevochten vrijheid maar inleveren en zich aanpassen aan de door deze moslims (de goeden niet te na gesproken) gedikteerde nieuwe realiteit.

  Hans Noord

  • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

   Amai een bewijs, Meneer "Noord" ?! U bent een echte opperintellectueel. Binnen een paar uur sluit de bar welliswaar. Dan terug serieus worden. Ondertussen: "Ober, vul ze nog eens bij aub!"

   • door Hans Noord op maandag 11 januari 2016

    U begrijpt het natuurlijk zelfs niet, als ik besluit om hier niet verder niet op te reageren ? Hans Noord

 • door Yvon Princen op donderdag 7 januari 2016

  Ik dacht dat De Wereld Morgen.be geen artikels publiceerde die al tot ten treure toe in de andere media belicht worden. Vermits dit artikel geen enkele meerwaarde aan de informatie in de mainstream pers toevoegd vind ik het dan ook spijtig dat deze beeldvulling in De Wereld Morgen.be verschijnt. De lezers van De Wereld Morgen.be kunnen lezen en nuanceren. Daar mag de redactie per definitie van uit gaan.

  • door joris de winter op donderdag 7 januari 2016

   Ik vind het hèel terecht dat de DWM hier duiding geeft die geenszins in de 'mainstream' te vinden is! Ik volgde het debat in de Kamer deze namiddag en vele rechtse politica's hadden het énkel over dé discriminerende Islam om over alle andere aspecten te zwijgen!

   • door Yvon Princen op vrijdag 8 januari 2016

    U bent slimmer dan ik. U heeft de duiding in dit artikel ontdekt. Het artikel over de Oktoberfeste (meel) van dezelfde auteur daarentegen vind ik wel meerwaarde hebben. Want die extra info ben ik nog niet tegengekomen in de mainstream media. U bent echter wel heel selectief in uw selectie van mainstream media precies. Want alles wat in dit artikel stond heeft eerder in Het Laatste Nieuws samen met andere gegevens weliswaar, of all newspapers, gestaan.

 • door dre op donderdag 7 januari 2016

  Wat is de bedoeling van dit artikel ? de feiten minimaliseren ? Er waren meer dan 60 slachtoffers en veel meer dan 90 daders . Anders had de politie kunnen optreden tegen deze enkelingen….. Of liegen de tientallen slachtoffers? Ik denk dat de open brief van de Duitse schrijfster een veel correcter beeld weer geeft . Maar wat een verschil met de inval van de politie in de crèche in Antwerpen . Er werd moord en brand geschreeuwd en tientallen reacties . Nu is het ijzig stil

  • door sam vanderleyden op donderdag 7 januari 2016

   Welke feiten Dre? Geef uw café-bronnen maar eens en de daarbij horende feiten... Ik weet maar al te goed waar uw wansmakelijk insinuaties eindigen. Nog een beetje "vreemdelingen-bashen" nietwaar.. Weer een stok gevonden om mee te slaan? Of -oh wonder- u beroept zich op een gedegen, gedragen en wetenschappelijk diepgaand sociologisch onderzoek? Ik schiet bijna in de lach bij de gedachte dat u hiermee zou afkomen. Dit al gezien: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/01/07/eigen-volk-eerst ?

 • door Lieven Vandendriessche op donderdag 7 januari 2016

  Wat ik toch raar vind. Stel u voor: een heel plein met Duitse vrouwen. Daar rond allochtone mannen. Waar zaten al die Duitse mannen?

  • door Roger De Bruyn op donderdag 7 januari 2016

   Wat ik raar vind aan je reactie :) worden vrouwen geacht een man te hebben? mogen vrouwen zich niet alleen te verplaatsen? Dat heel plein stond vol met duizend man: koppeltjes, vriend(inn)en, groepjes jongeren. Wie Keulen een beetje kent weet dat er veel passage is aan Centraal Station wat Köln Hauptbahnhof is. Het gaat over kleine bendes die personen isoleren en bestelen. Dit bestaat al langer (ook daar). Mede dankzij de drank en de menigte zou ik er niet van verschieten dat ook andere jongeren groepen hierop agressief werden en aanrandingen pleegden. in de jaren tachtig werd er al hitsig "Ficki Ficki" dus dat is niet persé veranderd.De sfeer is wel beangstigen, dat vuurwerk schieten naar de massa lijkt me eerder iets als een verloren generatie die geen IS volgt maar wel geen voeling heeft met het moderne westen en daarom zich kwaadaardig opstelt.

 • door Frank Roels op donderdag 7 januari 2016

  Het interessantste in de berichtgeving door politie en media is, dat de daders "van Noord-Afrikaanse en Arabische origine" zijn; evenwel heeft de politie nog geen enkele dader kunnen identificeren…. Dat herinnert mij aan de daders van de moord op Joe Van Holsbeek in het Centraal Station: daar verscheen onmiddellijk een Belgabericht over hun Noord-Afrikaanse origine. Dagen later bleken het 2 Polen te zijn. Ook heel vergelijkbaar met het nazi-gedrag: die zagen aan je neus of je jood was.

  • door Alweer op donderdag 7 januari 2016

   De dames die klacht ingediend hebben stellen dit. Gelooft u hen niet ?

   • door sam vanderleyden op vrijdag 8 januari 2016

    En wat de feiten betreft is het dan ongeveer ook dat en niet meer. Of gaat u met sociologische studies uitpakken? OK, fine, bring them on! Ik verwacht echter vooral veel toogpraat van het type "Ik ga het ne keer goe zeggen se! Die vreemdelingen bla... bla... braggel braggel..."

    • door ria aerts op vrijdag 8 januari 2016

     Wat de waarheid ook mag zijn, één ding is zeker, de asielzoekers en niet-blanke medemensen zijn eens te meer de kop van Jut. Dit zal ongetwijfeld als excuus worden gebruikt om geen oorlogsvluchtelingen meer op te nemen. Ik weet het, het is nog vroeg, maar als er in 2016 naar een nieuw woord van het jaar wordt gezocht, stel ik "wegwerpmens" voor. Als het al niet bestaat, het woord bedoel ik. Doodjammer, deze hele hetze, met de nadruk op "dood" wel te verstaan.

    • door Giek op vrijdag 8 januari 2016

     Beste Sam,

     Uw reactie ('dat en niet meer') op de getuigenissen van de vrouwen slaat mij perplex. Zijn die vele tientallen getuigenissen van geweld, seksuele intimidatie en diefstal dan niet genoeg misschien? En intussen moet u toch weten dat het niet tot Keulen beperkt is gebleven? Wat hebt u nog meer nodig? Of moet ik uit uw minimaliserende reactie besluiten dat u vindt dat die wijven weer overdrijven?

     Overigens is uw reactie een mooi staaltje van de toogpraat die u aan Alweer verwijt.

     • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

      het "niet meer" slaat op het doelbewust culpabiliseren van de hele groep vreemdelingen en vluchteling. Dat is even wansmakelijk als wat er gebeurt is. U kan natuurlijk doen alsof u heel wat anders interpreteerde. Maar een slimme lezer weet maar al te goed wat ik bedoelde. Het valt zeker erg laag te noemen dat u mijn woorden probeerde te framen in het "minimaliseren van de gebeurtenissen". Ik hoop dat het voor u aldus duidelijk is (en dan doe ik alsof u niet bewust begreep wat ik bedoelde).

    • door Alweer op vrijdag 8 januari 2016

     Dus de slachtoffers verkopen toogpraat ? Blaming the victim by Sam.

     • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

      Alweer slechte gelezen van u.... Zie mijn bovenstaande reactie aan Giek.

 • door Claes Berend op donderdag 7 januari 2016

  Wat een gevoelig onderwerp! En dit Is wel waar ik behoefte aan heb, feiten. Zo te lezen Is er niet veel meer bekend dan de aangiftes. En zelfs dat zijn geen feiten... Ik krijg wel een ander beeld: dat van een stelletje gestoorde vrienden (Marokkaanse jongens?), die een nieuw zeer verontrustend 'spelletje' hebben bedacht, meisjes pesten.. op een zeer grensoverschrijdende manier. Dit nieuwe beeld maakt de daders ook lokaliseerbaar, dus aan te pakken.

 • door Peter Braet op donderdag 7 januari 2016

  Toch tijd voor een update dacht ik zo. En eventueel vergelijkingen met wat op het Tahrirplein, in India of in Mexico zoal gebeurde met vrouwen en natuurlijk ook bij ons zijn er mannen die hun handen en andere lichaamsdelen niet kunnen thuishouden. Hier in Keulen lijkt het wel of er met vuurwerk en belaging of aanranding zo'n chaos gecreëerd werd dat dieven ongestoord hun gang konden gaan. Een nieuwe vorm van georganiseerde criminaliteit. Omdat politieke correctheid ook misplaatst kan zijn een link naar één van de talloze artikels over de gebeurtenissen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160107_02054238

 • door Hans Noord op donderdag 7 januari 2016

  Beste Laatste nieuws ; Keulse politieagenten hebben aan de Duitse krant 'Die Welt' verteld dat het niet Noord-Afrikaanse, maar vooral Syrische vluchtelingen waren die op oudejaarsnacht vrouwen hebben aangerand.

  Ben erg benieuwd wat voor gedraai en ontkenning er nu weer uit de mouw zal worden geschut.

  Een goed bedoelde maar naieve politieke agenda houdt alleen maar zo lang stand tot de feiten niet meer te ontkennen zijn.

  Hans Noord

  • door sam vanderleyden op zondag 10 januari 2016

   Feiten komen tot stand na diepgaand onderzoek. En zeker in deze materie is dat meer dan een noodzaak. Het laagste nieuws, de Bild en andere gazetten zijn nu niet bepaald de koplopers van gedege onderzoeksjournalistiek... Er valt niets te spinnen , maar enkel een deftig onderzoek af te wachten. En ondertussen is het onkies om alle vluchtelingen migranten over dezelfde kam te scheren. Het is vuil en onder de gordel. En dan dit nog: http://www.dewereldmorgen.be/blog/thomas/2016/01/08/de-keulense-clash-of-civilazations

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties