Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

VN evacueert gewonde Syriërs na lokaal staakt-het-vuren

Meer dan 460 mensen, waaronder ernstig gewonden en hun familieleden, zijn gisteren geëvacueerd uit vier belegerde plaatsen in Syrië. Deze reddingsoperatie door de VN, het Rode Kruis en de Rode Halve Maan kon doorgaan nadat een overeenkomst was bereikt met de strijdende partijen.
dinsdag 5 januari 2016


De geëvacueerde Syriërs komen uit al-Foua, Kafraya, Zabadani en Madaya. Ze werden geëvacueerd via Turkije en Libanon naar reeds afgesproken bestemmingen. Daar zullen degenen die dat nodig hebben, langdurige medische zorg krijgen.

In heel Syrië leven nog steeds 4,5 miljoen mensen in moeilijk bereikbare gebieden. Zij hebben slechts beperkt toegang tot medische zorg en bescherming. Bijna 400.000 mensen leven in belegerde gebieden waar zo goed als geen basisvoorzieningen zijn.

Staakt-het-vuren

Op 30 december 2015 riep de VN-Veiligheidsraad alle betrokken partijen in de burgeroorlog, waaronder de Syrische overheid, op de toegangsroutes in conflictgebieden onmiddellijk te openen voor humanitaire hulpverlening.

Speciaal VN-vertegenwoordiger voor Syrië Staffan de Mistura benadrukt dat het doel van de VN is om zo snel mogelijk een algeheel staakt-het-vuren te bereiken. "Ondertussen brengen dit soort initiatieven verlichting voor belegerde of geïsoleerde gemeenschappen. Die operaties zijn zeer waardevol."

Bron: Syria: Over 450 people including injured evacuated from hard to reach and besieged towns

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.