about
Toon menu

Vijf voorwaarden van Podemos aan de PSOE

Voor een eventuele samenwerking met de sociaal-democratische PSOE stelt Podemos vijf voorwaarden. Ondersteuning door onthouding van een minderheidsregering van de conservatieve PP van huidig eerste minister Rajoy sluit Podemos-leider Pablo Iglesias uit.
donderdag 31 december 2015

Podemos stelt vijf eisen voor een eventuele regeringsdeelname met de PSOE (of ondersteuning van een minderheidsregering van de PSOE).

 1. Een hervorming van de grondwet om sociale rechten te verankeren.
 2. Een referendum in Catalonië. Podemos verdedigt het concept van plurinationalisme in Spanje en is tegen onafhankelijkheid voor Catalonië, maar de partij meent dat de bevolking van Catalonië het recht heeft om daar zelf over te beslissen.
 3. Het instellen van de mogelijkheid voor burgers om moties in te dienen om een regering terug te roepen wanneer die de eigen verkiezingsbeloftes niet uitvoert.
 4. Hervorming van het justitie-apparaat om het politiek onafhankelijk te maken.
 5. Een hervorming van de kieswetgeving. De verdeelsleutels zijn in het voordeel van grote partijen. De twee traditionele machtspartijen hebben in dat systeem proportioneel altijd heel wat meer zetels dan hun procentueel stemmenaantal ook nu bij de laatste verkiezingen).

Dat het programma van Podemos door zowat alle Spaanse en buitenlandse media als extreem-links wordt voorgesteld, zegt alles over hoe het mainstream-discours de voorbije dertig jaar naar rechts is opgeschoven. 

Deze vijf eisen komen neer op een gematigd sociaal-democratisch programma, in feite het programma van de PSOE als die partij zijn eigen retoriek ernstig zou nemen.

Dit laatste geldt ook voor alle andere sociaal-democratische partijen in Europa.  De enige traditionele sociaal-democratische partij in Europa die naar die oorsprong poogt terug te keren, Labour onder leiding van voorzitter Jeremy Corbyn, krijgt daarvoor al maanden een ongeziene baggercampagne over zich heen, waarbij de BBC en de Guardian niet moeten onderdoen voor de rechtse tabloids.

Het verlies aan geloofwaardigheid van de traditionele media kan niet beter worden geïllustreerd dan door het succes van partijen als Podemos. Die zijn er allen geraakt tegen alle negatieve berichtgeving van de media in. Meer en meer Europeanen volgen hun eigen opinies en laten de traditionele berichtgeving 'links' liggen.

Een garantie voor blijvend succes is dat niet. Het is echter wel een teken van hoop.

Bron: Las cinco condiciones de Podemos para apoyar al PSOE

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

15 reacties

 • door SMITS FREDDY op donderdag 31 december 2015

  Wanneer gaat men online met de web-site www.podemos.be ?

 • door antond op donderdag 31 december 2015

  Lijken me prima punten. Behalve dat referendum, want dit legt veel te veel macht bij degenen die de vraag voor het referendum mag verwoorden. Het eindigt zo in willekeur. Als de regereing niet uitvoert waarvoor ze gekozen is (wat dikwijls gebeurt) heeft de kiezer de mogelijkheid om deze niet te herkiezen.

 • door Hermons op vrijdag 1 januari 2016

  Dat die 5 vermelde punten niet extreem-links zijn is juist, veel andere programma-punten wel. Wat de hybriede houding betreft tov onafhankelijkheid van Catalunie: Podemos is daar tegen, maar indien de independentisten het voorgestelde referendum winnen, gaan ze dan hun standpunt herzien? Wat punt vijf betreft: ja, waarschijnlijk hebben ze nu ook van het "statuut van grote partij" genoten, een statuut dat gewoon dient om de versnippering en de onregeerbaarheid tegen te gaan. Het feit dat meerdere Podemos-baronnen nauwe medewerkers waren van het failliete Chavez-regime in Venezuela zegt eigenlijk genoeg (onlangs zeer zwaar afgestraft in algemene verkiezingen). Podemos (en Bloco de Esquerda in Portugal) zitten in dezelfde situatie als Syriza: ze zouden wel willen een nieuw-marxistisch paradijs scheppen, maar in het huidige Europa en in de huidige wereld is daar geen ruimte voor. Na enkele tijd beginnen ze dan - na tegen heel wat muren gebotst te hebben - hun feitelijke onmacht in te zien, doen hun parachute open en landen zachtjes in de reele wereld. Syriza heeft al heel veel water in zijn wijn moeten doen, Bloco de Esquerda begint ook zijn ogen open te trekken en Podemos gaat ongetwijfeld dezelfde weg op. Het meest waardevolle in hun programmas is mijn inziens de strijd tegen de corruptie, maar daarvoor moet je niet per sé van extreem-links zijn.

  • door Roland Horvath op zondag 3 januari 2016

   In de reële wereld wil Rechts niet dat het kapitalisme werkt zoals het hoort, het creëert allerlei onzinnige uitzonderingen en kortsluitingen in het systeem zoals massale veelal nutteloze subsidies aan bedrijven. Met belasting geld. Dat moet bij de consumenten terecht komen. Links wil een normaal functionerend kapitalisme dat voor iedereen produceert, een normale ambitie. Waar Rechts tegen is. Zolang de meerderheid van de bevolking, van de media en van de politici niet begrijpt dat de EU/BE volledig verkeerd bezig is zal armoede en achterlijkheid zoals in Afrika ons deel zijn de volgende 50 jaar.

   Niet Syriza en Podemos overdrijven maar het EU bestuur, de 28+1 regeringen en parlementen.

   • door Hermons op maandag 11 januari 2016

    Het is niet helemaal zo als u beweert: bv Links in Portugal wil gewoon zoveel mogelijk bedrijven en instituten die geprivatiseerd werden her-nationaliseren, waarvan de meeste onder staatsbeheer altijd en voortdurend zwaar verlieslatend zijn of waren. Bv TAP, al ettelijke jaren zwaar verlieslatend, werd geprivatiseerd, maar Links wil dat ongedaan maken. Idem voor de metro en lokale vervoermaatschappijen van Lissabon en Porto. Men spreekt weer over een nieuwe luchthaven...kortom Links wil terug naar de gouden tijden van vóór 2011 die het debacle van 2011 veroorzaakten.

 • door jempi op zaterdag 2 januari 2016

  De linkse populisten van Podemos zullen nooit aan de macht komen in Spanje en dat weet de Spaanse kiezer maar al te goed. Bij de volgende verkiezing zal er dus opnieuw gekozen worden voor stabiliteit.

  • door Roland Horvath op zondag 3 januari 2016

   Podemos aan de macht betekent geen instabiliteit, integendeel. Net als Syriza in GR. Nu is de EU instabiel door de EU politiek. De ziekte van het kapitalisme: Een minderheid behandelt de 99% als slaven met hongerlonen en totale onmacht. Dat resulteert in super rijkdom en super armoede, alles wordt onbetaalbaar verklaard behalve dividenden.

   Maar het productie systeem kan niet zo maar goederen distribueren, eerst moet hoe dan ook geld gedistribueerd worden en zelfs daarvoor moet macht verdeeld worden: macht/ zeggenschap, daaruit resulteert een geld/inkomsten verdeling en dat laat een goederen verdeling toe. Zonder is er geen verdeling en geen productie.

   De EU is voor een ongelijke, niet effectieve verdeling van macht en inkomen. Alle regels en zeggenschap van de meerderheid, alle protectionisme worden afgebroken. De GMO willen niet bijdragen aan de maatschappij, ze willen minimale bedrijfslasten: lonen en sociale lasten. Zogenaamd ten bate van de concurrentie, in feite ten bate van de totale vrije handel en van de macht van de GMO. Dat heeft tot armoede en genocide geleid in de 19e eeuw: India, China, de 20e eeuw en ook nu. Verdere ongelijkheid: Door oneerlijke concurrentie van Duitsland met hongerlonen van 1,5 euro werden de zuiderse landen geruïneerd. Er is geen voor een muntunie noodzakelijke herverdeling van inkomsten.

   De 28+1 neoliberale/ fascistische/ corpocratische regeringen in de EU zijn voor een ontregeling van de maatschappij, alle wetten op de schop. Tevens voor een privatisering/roof van private en openbare eigendommen door de GMO. De Linksen als Podemos, Syriza willen een verdeling van macht- inkomen- goederen voor iedereen. De 28+1 zijn daar tegen. Dat is de tegenstelling tussen Links en Rechts in de EU. Rechts haat een egalitaire maatschappij.

  • door Anon JJ op zondag 3 januari 2016

   En wie dan wel Jempi? De neoliberalen van Ciudadanos? De gevestigde orde van PSOE, gecorrumpeerden die zichzelf sociaal-democraat noemen? Of de cryptofascisten/Franquisten van Rajoy?

   Overal in Europa is écht links aan een opmars bezig. Wat jullie flaminganten er ook van denken. Vlaenderen is altijd wat trager van begrip geweest, maar ook hier staat een linkse reveille in de steigers.

   En laat net dat nu het verschil zijn. Wij progressieven zijn niet rancuneus of wraakzuchtig en we hebben geduld.

   Maar we weten ook wie en waar jullie zijn! ;-)

   • door Hermons op maandag 11 januari 2016

    Pfff...Noord-en Zuid-Europa: waarom spreken jullie nooit over het verschil in corruptie tussen Noord en Zuid? Of is dat een mythe?

 • door kartoesj op zondag 3 januari 2016

  Yanis Varoufakis komt eraan.

  • door Carlos Pauwels op maandag 4 januari 2016

   Van waar hij komt weten we. Waar hij naartoe wil weten we ook. Waar hij zal landen weten wij niet. Maar dat het een flop wordt weten we wel. Hij is een populist van het zuiverste ras en weet enorm goed gebruik te maken van mensen die verkeerdelijk geloven dat hij de messias is. Het enige dat hij kan bereiken is onrust en tweedracht zaaien en van alles beloven dat niet te verwezenlijken is. Hij is mislukt in Griekenland en gaat het nu eens proberen in Europa. Logische stap? Sta mij toe daar ten zeerste aan te twijfelen.

   • door Hermons op maandag 11 januari 2016

    Dat is een juiste analyse.

 • door Hermons op vrijdag 15 januari 2016

  Zo maagdelijk zijn die Podemos-jongens ook weer niet: niet alleen door Venezuela maar ook door Iran werden ze zwaar financieel gesteund. Het zijn dus een beetje koekoeks-politiekers die eieren van anderen leggen in het Spaanse nest. http://www.abc.es/espana/abci-iran-paga-700000-euros-anuales-entramado-comunicacion-podemos-201601150913_noticia.html

  • door Lode Vanoost op vrijdag 15 januari 2016

   Dat het reactionaire roddelblad ABC dit verspreidt, toont hoe ongerust het establishment is over Podemos. Om dat dan maar over te nemen als betrouwbare informatie is niet echt verstandig.

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties