Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu
Reportage

Huur eens een huisje voor honderd euro

Ooit al eens overwogen om van leven te veranderen ? Minder gehaast te leven ? En wat dacht je van zeer frisse lucht en wonen in een oud huisje met een moestuin waarvoor je maar 100 euro huur hoeft te betalen? Het is aangeraden dat je een woordje Spaans of Keltisch leert, want dit aanbod vind je in Galicië, in het woeste noordwesten van Spanje.
woensdag 23 december 2015

Het Spaanse binnenland zit met een enorm probleem. De plattelandsvlucht is niet te stoppen. De bevolking vergrijst en sterft uit. Kleine dorpjes proberen er alles aan te doen om jong bloed aan te trekken. En dat is niet gemakkelijk, want er is geen werk.

In het Spaanse binnenland zou er plaats zijn om honderdduizenden oorlogsvluchtelingen op te vangen. Maar wie heeft de politieke moed om zoiets luidop te zeggen?

Jong volk nodig

De realiteit is dat er tienduizenden huizen staan te vervallen. Met de landbouwgrond wordt niets gedaan. Er is dringend jong volk nodig en niemand weet hoe dat gegeerde publiek te verleiden.

In het gehucht San Bartolomé de Xesta in de provincie van Pontevedra, hebben de inwoners beslist om in actie te schieten. De parochie telt 176 huizen, maar het hele jaar door leven er maar 50 inwoners. De rest van de huizen worden gebruikt als vakantiewoningen die enkel tijdens de weekends of tijdens de zomer bewoond worden. 27 huizen staan leeg. Om daar verandering in te brengen heeft het de buurtvereniging beslist om een banco de casas aan te leggen, waarbij de huizen aan een eenheidshuur van 100 euro per maand worden aangeboden.

Enrique Vaqueiro, de initiatiefnemer en jonge voorzitter van het comité kan het niet langer aanzien hoe zijn dorp uitsterft. Tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen kwam hij in het nabijgelegen dorp A Lama op als kandidaat-burgemeester voor de socialistische PSOE. Het slagen van het initiatief kan hem dus ook politiek voordeel opleveren.

Op dit moment zijn er maar een paar kinderen die het hele jaar door in de parochie wonen. Enrique leeft zelf in een huisje dat hij van zijn grootouders erfde en gaat nu het huis van zijn grootouders te verhuren.

« Als we nu niets doen, gaat dit soort dorpen op termijn verdwijnen. », zegt Vaqueiro.

Ondertussen volgden al zeven andere bewoners het initiatief van Enrique, door ook leegstaande huizen voor 100 euro aan te bieden. Rijk gaan ze niet worden, maar tenminste worden de huizen op die manier van verval gered.

Leegstaande huizen aan 100 euro

Het buurtcomité stelt stelt voor te onderhandelen tussen de eigenaars en de mogelijke nieuwe huurders. De enige voorwaarde is dat de huurders de huisjes onderhouden.

Het gaat om kleine gebouwen, tussen 70 en 80 vierkante meter die allemaal over een moestuin beschikken. Bij sommige krijg je er zelfs een veld of weiland bij. De meeste huizen staan reeds 15 tot 20 jaar leeg. Er is dus wel wat werk aan de winkel.

San Bartolomé de Xesta maakt deel uit van het dorp A Lama dat op een afstand 5 kilometer ligt. Het telt twee supermarkten, een medisch centrum en een apotheek. A Lama telde in 1980 nog meer dan 4000 inwoners. Vandaag blijven er daarvan enkel 2700 over.

Pontevedra, een stad van 83 000 inwoners, ligt op iets meer dan 40 kilometer afstand. De meeste bewoners van het gehucht zijn lang geleden naar Mexico geëmigreerd. In de zomer verdriedubbelt de bevolking San Bartolomé de Xesta met de emigranten die er hun vakantie doorbrengen.

Geïnteresseerden kunnen tegen volgende zomer alvast op zoek gaan naar iemand die hen doedelzak leert spelen, want wie dat onder de knie heeft, kan zonder twijfel gemakkelijker in de Keltische cultuur integreren en wordt tegelijk de held van het volgende zomerfeest.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

11 reacties

 • door Jean Van den Bosch op woensdag 23 december 2015

  En huis huren voor 100 Euro per maand..... maar je dient het wel te onderhouden. Zoals je zelf aanhaalt staan de meeste huizen al 15 à 20 jaar leeg. En dus zonder onderhoud. Bij mijn weten is dat een krot, dat enkel afgebroken kan en moet worden. Ik weet niet hoe de wetgeving daar in elkaar steekt, maar in België is het VERBODEN zulke woningen te verhuren. Als je goedkoop wil huren, kijk dan eens naar Frankrijk. Daar kan je, afhankelijk van de regio, een degelijke woonst huren voor maar 300 Euro per maand. En die zijn dan wel in orde en die hebben ook een moestuin en/of weide enz.

  Ik denk dat die Spanjaarden de mensen beschouwen als onnozelaars, die GRATIS hun huis gaan in orde brengen. Als huurder dien je niets te repareren of te onderhouden enz. In ieder geval ik wens ze veel geluk daar het nooit zal lukken.

  • door Hirr op woensdag 23 december 2015

   Zelf wonen wij in het binnenland van Andalusia. Hier kun je huizen huren voor 200 euro en in orde . Zelf wonen wij in een grotwoning, ecologisch verbouwd. Maar hier i het dorp zijn ook grotwoningen die je kun huren voor 100-150 euro. In de winter is de minimum temperatuur er 16 °C . In de zomer rond de 24°C zonder airco of verwarming. Het dorp waar wij leven, had in de jaren 50 zo'n 1200 inwoners en een lagere school , Nu onszelf niet meegerekend, 6 . De omliggende dorpen zijn of ouderlingen of mensen die deze helpen. Het loopt hier dood . Buiten de buitenlanders komt hier bijna niemand niet meer leven . Geen werk, geen toekomst .

   • door pieterfrancis op zondag 3 januari 2016

    heeft u misschien een adres voor mij. Bij voorbaat dank. Pieter

   • door harry op vrijdag 25 maart 2016

    ik zou graag meer willen weten over zulke woningen in Spanje en Portugal. bij voorbaat dank, hvbharry@gmail.com

   • door harry op vrijdag 25 maart 2016

    zou graag meer willen weten over goedkope huisjes in Spanje en Portugal

  • door Rik V op woensdag 23 december 2015

   Voor mensen die niet willen emigreren, in Spanje gaan rentenieren, of jaarlijks een paar duizend kilometer afleggen om 'minder gehaast te leven', bieden wij een 'nabij' alternatief. Niet om te wonen. Wel om regelmatig te logeren en een stukje ervan voor jezelf te komen beheren van een 'tuin' van 7ha. De geplande 'gemeenschapsgrond', die we mits nog enige bijkomende kapitaalinbreng weldra kunnen verwerven, ligt in het hart van het Merode-gebied in de Zuiderkempen, met zijn vele bossen en natuurgebieden, op wandelafstand van de abdij van Averbode. Je kan deelnemen aan 'het hart van de Merode' door een aandeel te nemen van maximum 5000€ in de cvba Bright-Futures in oprichting. (Dat komt neer op geen 45€ per maand gedurende 10 jaar) Vergis u niet: dit ziet er misschien als reclame uit.. maar met Bright-Futures brengen we ook een sterke sterke toekomstgerichte sociaal-ecologische visie in praktijk van 'integraal landgebruik' en de heruitvinding van de 'commons'. Lees meer op www.bright--futures.com.

  • door Eddy van Thielen op donderdag 24 december 2015

   Wel een wat pessimistische en zure reactie, nietwaar? De verzuurde Vlaming in al zijn glorie... ik denk dat u het artikel niet goed gelezen hebt. Het is dan ook de bedoeling dat de huisjes opgeknapt worden. In ruil mag men er dan in wonen voor 100 €. per maand, op voorwaarde dat men het huisje en de aanpalende grond zal onderhouden uiteraard. Dat lijkt mij een goed voorstel, en er zullen ongetwijfeld mensen te vinden zijn die dat willen doen om het patrimonium van de ondergang te redden. In ons land bestaan trouwens ook zulke projecten, ik woon b.v. op een begijnhof in België, en 20 jaar geleden ben ik hier ook begonnen aan zo een renovatieproject, waar ik drie jaar over gedaan heb. Voor een zeer lage huur woon ik nu in een prachtig huisje, op een rustig begijnhof, wat ik zelf opgeknapt heb, en wat velen mij nu benijden. Ik mag hier voor de rest van mijn leven aan zeer lage huur en kostprijs blijven wonen. Ik zie niet in wat daar verkeerd aan zou zijn. Uiteraard gaat dat niet zonder zelf de handen uit de mouwen te steken, of als je geld genoeg hebt, het laten te doen door een aannemer, maar je mag er dan wel zo goed als gratis wonen voor de rest van je leven.

 • door antbover op woensdag 23 december 2015

  Mooi artikel. Goed initiatief trouwens , mijn inziens. En een zeer goede raad : onthaasten , leven in en met de natuur.

  • door Carlos Pauwels op woensdag 23 december 2015

   Moest u het overwegen, goede reis en een zorgeloos bestaan.

   • door ria aerts op donderdag 24 december 2015

    Dank u voor het bekertje vitriool. Toch een vredige kerst gewenst.

 • door john op zondag 27 december 2015

  De politiek doet er alles aan om dorpen stuk te krijgen, want in steden is alles beter controleerbaar. Hier: http://www.regionalinfo24.at/index.php?id=503&tx_ttnews[tt_news]=18022&cHash=acb66b9fe97193c7d83e00e758eefab4 een voorbeeld hoe man in het dorp weer een handelspand leeg zet de hoofdreden is dat een opvolger/overnamer een te laag plaffond heeft in de bakkerij, dus moet of de vloer omlaag, geen kelder meer, of het plafond omhoog geen woning meer! Economisch is dank de regelgeving klein ondernmer niet meer mogelijk.

  Dus wat kun je verwachten als je bij een verhuizing van de EU nog niet verlost bent!

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties