Reeds acht jaar is DeWereldMorgen.be de alternatieve en kritische stem in de Vlaamse media.

Wij zijn volledig gratis en reclamevrij.

Maar dat kan enkel via uw steun.

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Beledigend eerbetoon aan Leopold II in Brussel

150 jaar geleden besteeg Leopold II de troon. Brussels schepen van Stedenbouw en Erfgoed, Geoffroy Coomans van Brachène (MR) zag zijn kans schoon om een eerbetoon te organiseren. Dit valt echter niet overal in goede aarde. Door de misdaden in koloniaal Congo is de figuur van Leopold II immers hoogst controversieel. JOC Bruxelles vindt het eerbetoon een belediging voor alle gekoloniseerde volkeren.
dinsdag 15 december 2015

Schepen Geoffroy Coomans van Brachène (MR) organiseert een eerbetoon aan de voet van het standbeeld van koning Leopold II, die over België regeerde van 1865 tot zijn dood in 1909. Het ruiterstandbeeld staat op het Brusselse Troonplein. Maar er is eveneens een minuscuul opschrift op de achterkant van de sokkel te vinden: ‘Le cuivre et l’étain de cette statue proviennent du Congo Belge. Ils ont été fournis gracieusement par l’Union Minière du Haut-Katanga’. ‘Het koper en tin van dit beeld komen uit het Belgisch Congo. Dit werd geleverd door Union Minière'.

 

Miljoenen doden

Leopold II verwierf Kongo Vrijstaat als een persoonlijke kolonie in 1885. Door de gruwelijke praktijken die er plaatsvonden op onder meer rubberplantages, kwam er een internationale stroom van kritiek op gang. Leopold mobiliseerde de gehele bevolking om rubber te oogsten. Indien een dorp onvoldoende rubber aanleverde konden de inwoners met de dood bestraft worden. Als de soldaten iemand executeerden, moesten zij als bewijs een afgehakte hand aanleveren bij hun commandant. Schattingen over het totale dodental onder Leopolds bewind lopen nogal uiteen, maar duidelijk is dat miljoenen Congolezen stierven aan geweld, ondervoeding en uitputting.

 

Consternatie

Het evenement deze donderdag zorgt dus voor heel wat consternatie. Volgens JOC Bruxelles is het een belediging voor alle gekoloniseerde volkeren. Ze zullen donderdag actie voeren tegen de hegemonie van de koloniale denken. Bruno De Lille, Brussels regionaal afgevaardigde Groen, vroeg zich af of het niet beter zou zijn om de slachtoffers van Leopold II te eren".

 

Standbeelden van Leopold II worden regelmatig aangegrepen om een politiek statement te maken dat het koloniale verleden van België aanklaagt. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er al verschillende tegenacties gepland zijn. Het eerbetoon werd alvast niet door het hele college van de Stad Brussel goedgekeurd.


Volgens de schepen gaat het evenement puur om het erfgoed. Hij wil hulde brengen aan de stedenbouwkundige stempel van Leopold II in Brussel. De koning liet het Justitiepaleis bouwen, de triomf­bogen in het Jubelpark, de Tervurenlaan, het Dudenpark ... Dat de bouwwerken gefinancierd werden met bloedgeld van de rubberplantages is blijkbaar een detail.


Update: de stad Brussel liet weten dat de bijeenkomst aan het standbeeld van Leopold II geannuleerd wordt. De bijhorende conferentie op het stadhuis vindt wel plaats.Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Piet De bisschop op dinsdag 15 december 2015

  Een meer zinvol gebaar zou zijn om de Leopold II tunnel (ze gaan hem nu toch uitgebreid restaureren) een meer passende naam te geven !

  • door DiDo op dinsdag 15 december 2015

   Ze zouden hem de Cloaca Maxima kunnen noemen. Als blijk van waarderig voor de verwezenlijkingen van LII

   • door Piet De bisschop op woensdag 16 december 2015

    een moeilijke : gelukkig is er google ...

 • door Livino op donderdag 17 december 2015

  Ondertussen werd ook de herdenkingsconferentie geannuleerd na felle protesten en een aangekondigde tegenwerping. Zie http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/na-optocht-ook-leopold-ii-conferentie-geannuleerd.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties