Zonnepanelen op het dak van het Chileense ministerie van leefmilieu in de hoofdstad Santiago de Chile (Marianela Jarroud/IPS)

Latijns-Amerika investeerde 21 miljard euro in hernieuwbare energie

Latijns-Amerika investeerde in 2015 meer dan 21 miljard euro in hernieuwbare energie. Dat volstaat echter nog niet om de klimaatverandering het hoofd te bieden, volgens experts.

vrijdag 11 december 2015 15:05
Spread the love

Volgens het rapport Climascopio 2015 van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en Bloomberg heeft Latijns-Amerika in 2015 meer dan 21 miljard euro geïnvesteerd in energie uit wind, zon, biomassa, geothermie en andere hernieuwbare bronnen. Brazilië, Chili, Mexico en Uruguay behoren op dit punt zelfs tot de top tien van de wereld.

Dat volstaat echter niet, zegt onder meer Andrés Romero, uitvoerend secretaris van de nationale energiecommissie van Chili. “Om vooruitgang te boeken in de matiging van de klimaatverandering zijn immers meer fundamentele maatregelen nodig, zoals een zware versterking van vormen van hernieuwbare energie.”

Om hernieuwbare energie nog sterker te laten groeien dan nu het geval is moet Latijns-Amerika ook inzetten op energie-efficiëntie en de subsidiëring van fossiele brandstoffen stopzetten, zegt Romero. “De subsidiëring van fossiele brandstoffen weegt op de begrotingen en geeft een fout signaal aan de consument.” Daarnaast moeten de Latijns-Amerikaanse landen hun netwerken voor elektriciteit en gas aan elkaar koppelen, zegt hij. “Aardgas kunnen we dan gebruiken als brandstof voor de overgang naar een schonere energiematrix.”

Hernieuwbare energie is een van de belangrijkste mechanismen om uitstoot van broeikasgassen te beperken en de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Door een klein deel van het Latijns-Amerikaanse potentieel voor hernieuwbare energie te exploiteren kun je al in de groeiende energiebehoefte van de regio voorzien, stelt een rapport van het Wereldnatuurfonds.

Paraguay beschikt over heel wat natuurlijke hulpbronnen. Het is zelfs de grootste producent en exporteur van hernieuwbare energie ter wereld, zei president Horacio Cartes in zijn toespraak op de klimaattop COP21 in Parijs. Chileense presidente Michelle Bachelet benadrukte dat de Chileense capaciteit voor hernieuwbare energie sinds 2013 verdrievoudigd is. Brazilië wil tegen 2030 zijn CO2-uitstoot met 43 procent verminderen via meer hernieuwbare energie en minder ontbossing, volgens president Dilma Rousseff.

Grote bedrijven zien alvast veel mogelijkheden in Latijns-Amerika. In Mexico bijvoorbeeld is het bedrijf Enel Green Power in juli 2015 begonnen met de bouw van een windpark van 100 megawatt. Siemens kondigde dezelfde maand aan dat het zijn windenergiecapaciteit in Brazilië en Mexico fors gaat opvoeren. Het Spaanse bedrijf Iberdrola gaat de de komende drie jaar ongeveer 4 miljard euro investeren in onder meer zeven windparken in Brazilië.

Bron: Más energías renovables, vía latinoamericana ante cambio climático

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!