POC21: een alternatieve aanpak van de klimaatproblematiek

POC21: een alternatieve aanpak van de klimaatproblematiek

'Ja, er zijn wel alternatieven.' Dat had de leuze kunnen zijn van de 200 ontwerpers, ingenieurs, wetenschappers en geeks die afgelopen zomer vijf weken lang hun krachten in een prachtige Frans kasteel. Ze bouwden prototypes van technologische alternatieven die een maatschappij mogelijk maken zonder fossiele brandstoffen en zonder afval. Het vrij delen van kennis was daarbij het centrale principe. Proof of Concept is de documentaire van open-source-filmmaker Sam Muirhead over dit innovatieve kamp.

donderdag 10 december 2015 10:29
Spread the love

Terwijl de aarde opwarmt, de natuurlijke hulpbronnen uitgeput raken, de ongelijkheid toeneemt, de vluchtelingencrisis elke dag urgenter wordt, vroeg een groep mensen zich af of het ‘open source’ model een oplossing kan bieden voor deze problemen.



POC21 op Kasteel van Millemont

  

POC21

In december 2014 eindigde in Lima de 20e klimaatconferentie van de Verenigde Naties met een frustratie die ons herinnerde aan de mislukking van de klimaattop in Kopenhagen. Populaire mobilisaties zoals de klimaatmars en Alternatiba, een platform voor alternatieven, worden steeds succesvoller. Intussen onstaan er naast protestbewegingen ook groepen die werken aan prototypes voor alternatieven. Proof of Concept  21 (POC21) is daar een voorbeeld van.

” Onze wereld draait op zijn kop: we gebruiken natuurlijke grondstoffen alsof ze overvloedig en eindeloos zijn. En paradoxaal genoeg leggen we kunstmatige schaarste op aan dingen die overvloedige en onbeperkt voorradig zijn: kennis, creativiteit en innovatie.” Michel Bauwens , oprichter van de P2P Foundation



POC21 Wind Turbine
Credit: Rémy Artiges under Creative commons license

 

 Proof of Concept 21 is een labo voor duurzame oplossingen en open source, dat is kennis die vrij en gratis gedeeld kan worden. Een 200-tal vernieuwers uit de hele wereld kwam afgelopen zomer samen om functionele en reproduceerbare prototypes van technologische alternatieven voor een werkelijk duurzame samenleving te bouwen. POC21 wil 12 open source projecten voor duurzame levensonderhoud massaal verspreiden in de vorm van een Whole Earth catalogus.

OPEN SOURCE

Open source maximaliseert de verspreiding en de schaalbaarheid van oplossingen, tegen minimale kosten, zoals blijkt uit het voorbeeld van Wikispeed. WikiSpeed is een sociale onderneming die samenwerkingstechnieken toepast – die het heeft overgenomen van de wereld van de software – om snel problemen te kunnen oplossen. Het belangrijkste project van WikiSpeed is de bouw van betrouwbare en zuinige auto’s waarvan het eerste prototype door een team vrijwilligers op amper drie maanden tijd gebouwd werd.

 




Tegenwoordig is bijna iedereen is in staat om dingen te creëren, te herstellen of te verbeteren, op basis van kennis en plannen gedeeld onder vrije licentie. Dit wordt gefaciliteerd door steeds toegankelijker Fab Labs, coöperatieve werkplaatsen waar ontwikkelaars gebruik kunnen maken van een collectieve infrastructuur, en makerspaces.

” Als het internet ons iets leert, dan is het wel dat het enorm waardevol is om middelen gemeenschappelijk te maken, zodat iedereen die vrij kan gebruiken om zelf te creëren en te bouwen.” Lawrence Lessig, oprichter van Creative Commons

De open source en transitie pioniers

  

Veel pioniers komen uit de ‘open hardware’ gemeenschap. P2P Food Lab ontwikkelt stadslandbouw en wisselt agrarische informatie uit. De Piggott wind turbine voorziet stroom voor persoonlijk gebruik of voor een kleine gemeenschap. Bij Wikihouse kan iedereen een energie-efficiënte woning ontwerpen en zelf bouwen. Het energieverbruik van het huis kan je meten dankzij de Open Energy Monitor.

In het Spaanse Barcelona, wijdt het Valldaura Self-Sufficient Lab zich aan projecten zoals bio-bouwmaterialen, batterijen op basis van algen of zonnepanelen gebaseerd op schuim. Deze voorbeelden vormen slechts een kleine steekproef van projecten die POC21 inspireren.

Prototypes voor de toekomst

 

Vijf weken lang werkten de deelnemers aan POC21 in het kasteel van Millemont in Frankrijk aan twaalf open source projecten. Ze werden daarbij geholpen door experten op verschillende gebieden: energie, bouw, landbouw, water, afval, digitale productie, business modellen, product design, communicatie, financiering,… Ze combineerden hun krachten en expertise en bouwden samen aan instrumenten die we nodig hebben voor een duurzame wereld.

 



POC21 op COP21

 

Tijdens de COP21 worden deze projecten voorgesteld aan het publiek zodat de projecten kunnen rijpen. Er was een showcase op de Global Village van alternatieven en in het cultureel centrum Le 104, in het noorden van Parijs, presenteert het POC21 team een deel van de projecten in de “Maker Space”. Ze nodigen er de lokale beleidsmakers uit en FabLabs bieden er educatieve workshops aan.

Proof of Concept

 

Het verhaal van POC21 werd gefilmd door Sam Muirhead. De avant-premiere van deze documentaire vindt plaats in Parijs op 10/12. De cinema Les Galeries in Brussel vertoont de documentaire op 16/12.

POC21 Trailer: “The World We Need” 

 

POC21 is een project van OuiShare (Paris) en OpenState (Berlin)

 Bron: OuiShare Magazine

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!