De droogte in de Caraïben heeft een zeer negatieve impact op de voedselprijzen (Kenton Chance/IPS)

Caraïben lijden zwaar onder klimaatopwarming

De Caraïbische twee-eilandenstaat Antigua en Barbuda kreunt sinds 2013 onder een felle droogte en het einde is nog niet in zicht. "We hebben zulke periodes altijd gehad, maar ze worden veel feller en volgen elkaar in sneller tempo op", stelt een expert. Ook andere Caraïbische eilandstaten ondervinden de gevolgen van de klimaatopwarming.

dinsdag 8 december 2015 12:05
Spread the love

Veronica Yearwood raakt niet meer in paniek als ze hoort dat de voorspelde neerslag voor het eiland Antigua (een van beide eilanden van de staat Antigua en Barbuda) opnieuw onder het gemiddelde ligt. “We weten intussen dat deze droogte zeer ernstig wordt, en niet van vandaag op morgen over zal zijn”, verklaart de hydrologe.

Het eiland met 80.000 inwoners kampt al sinds 2013 met ernstige droogte. “Nu pas begint het tot de inwoners door te dringen. Al onze bekkens voor oppervlaktewater staan droog en de grondwatertafel daalt”, vertelt ze. “Boeren die nooit een beroep hebben gedaan op water van de gemeente, willen er plots gebruik van maken. Zo erg hebben we het hier nog niet meegemaakt”, zegt Yearwood, die al langer dan 30 jaar hydrologe is.

Voedselprijzen stijgen

En er is geen beterschap op komst voor de eilandstaten van de Caraïben in de eerste helft van 2016. “Voor de komende droge tijd, doorgaans van december tot mei, verwachten we hogere temperaturen dan normaal in de hele regio” vertelt Elmo Burke, meteoroloog bij de Lucht- en Zeehavenautoriteit van een andere twee-eilandenstaat Saint Kitts en Nevis. Volgens hem mogen de noordelijke eilanden van de Kleine Antillen tot Trinidad, net voor het Zuid-Amerikaanse vasteland – minder dan de gemiddelde hoeveelheid neerslag verwachten.

In 2015 moest Saint Kitts en Nevis het stellen met slechts 55 procent van de gemiddelde neerslag. “Ons departement voor watervoorziening heeft een zeer moeilijk jaar achter de rug”, zegt Brenda Boncamper van het ministerie voor openbare infrastructuur op Saint Kitts en Nevis.

Burke vreest dat de gevolgen nu pas, in de droge periode, duidelijk zullen worden. “Mensen zullen nog meer moeten rantsoeneren, de landbouw zal getroffen worden, uiteindelijk zullen als gevolg van kleinere oogsten ook bepaalde voedselprijzen stijgen.”

Storm Erika

Experts zeggen dat de hele regio kreunt onder een droogte, ook eilandstaat Dominica waar tropische storm Erika in augustus 2015 lelijk huishield. Ze linken het grillige weer direct aan de klimaatverandering. Boncamper is het daarmee eens. “We zien hier duidelijk de gevolgen van de klimaatverandering, en alles wijst erop dat er ons in 2016 meer van deze extreme weersomstandigheden te wachten staan.”

Caraïbische leiders en onderhandelaars gebruiken hun ervaringen op eilanden als Antigua, Saint Kitts en Dominica op de klimaatconferentie COP21 in Parijs om er te pleiten voor een bindend akkoord die de opwarming van de aarde kan stoppen.

Volgens wetenschappers moet daarvoor de globale temperatuurstijging onder de 2 graden blijven. Dat is volgens hen nodig om de rampzalige klimaatverandering vermijden die zich nu al laat voelen op kleine eilandstaten zoals in de Caraïben.

Naar COP21 Parijs

“Het klimaatakkoord moet niet alleen wettelijk bindende doelstellingen omvatten, maar ook in fondsen voorzien om de gevolgen van de klimaatverandering te temperen”, stelt Ralph Gonsalves, premier van eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines. Op 9 december zijn er algemene verkiezingen, maar als Gonsalves herverkozen wordt, neemt hij donderdag 10 december het vliegtuig naar Parijs – een dag voor het einde van de klimaatconferentie COP21. Zo belangrijk vindt hij de onderhandelingen voor zijn land en de regio.

Bron: Antigua: Surrounded by Sea but Catchments are Empty

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!