Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Minister Van Overtveldt: “Ga er alles aan doen om te vermijden dat multinationals 700 miljoen moeten terugbetalen”

Als het van de Europese Commissie afhangt, moeten 60 multinationals 700 miljoen euro teruggeven aan de Belgische overheid. Een mooie som in tijden van besparingen. Maar minister van Financiën Johan Van Overtveldt staat pal.
donderdag 3 december 2015

‘Excess profit ruling’, zo heet het fiscaal wondermiddel dat de Belgische overheid voorstelt aan een 60-tal multinationals. In geheime deals met de fiscus spreken die grote bedrijven af om een groot deel van hun winst onbelast te laten. Het komt er op neer dat ons land geen belastingen heft op alle winsten die het bedrijf maakt dankzij de internationale groep waar het onderdeel van is.

De overheid promoot dit fiscaal voordeel met het logo ‘Only in Belgium’. In een begeleidende powerpoint wordt het een ‘Powerful instrument’ genoemd. Het systeem is een erfenis van 2004 onder de regering-Verhofstadt. Het werd in een wet omgezet door Didier Reynders (MR) en Laurette Onkelinx (PS), toen bevoegd voor Financiën en Justitie.

In februari raakte bekend dat de Europese Commissie een onderzoek had geopend naar die 'excess profit ruling'. Volgens eurocommissaris Margrethe Vestager gaat het om concurrentievervalsing. Multinationals krijgen een voordeel waar alleenstaande bedrijven geen recht op hebben.

Vorige week had Vestager nog een vergadering met het kabinet van minister van Financiën Van Overtveldt. Vestager bleef naar verluidt bij haar standpunt: deals zijn een vorm van verboden staatssteun.

Als het tot een formele veroordeling komt, is de Belgische overheid verplicht om het belastingsvoordeel terug te vorderen. Het zou gaan om een bedrag van 700 miljoen euro.

De Europese Commissie deed eerder al het zelfde met de taxdeals tussen Luxemburg en Fiat en tussen Nederland en Starbucks. Ook de afspraken tussen McDonalds en Luxemburg liggen onder vuur. De fastfoodketen parkeert een deel van de winst onder de vorm van royalties in Luxemburg. Een kleine afdeling van McDo in Luxemburg zou in 2013 maar liefst 834 miljoen euro royalties hebben opgestreken. Het bedrijfje telt... 13 werknemers.

Nu zou je denken dat het een goede zaak is dat de Europese Commissie eindelijk ten strijde trekt tegen die belastingsrace naar de bodem. Europese landen bieden tegen elkaar op in de hoop multinationals te verleiden en dat ondergraaft de vennootschapsbelasting in heel Europa.

Maar dat is zonder Johan Van Overtveldt gerekend. "De gevolgen voor de betrokken bedrijven zouden groot zijn, en de terugvordering bijzonder complex. Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om ze te vermijden", reageert de Belgische minister van Financiën.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

9 reacties

 • door Dirk Buys op donderdag 3 december 2015

  En dat samen met het artikel dat vandaag in de morgen verscheen. Ik citeer:

  “OESO: "Belastingdruk op burgers neemt toe"

  Volgens de denktank is de gemiddelde belastingafdracht door bedrijven tussen 2007 en 2014 afgenomen van 3,6 procent naar 2,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De opbrengst uit inkomstenbelastingen van burgers daarentegen nam toe van 8,8 naar 8,9 procent, en de btw-inkomsten stegen van 6,5 naar 6,8 procent.”

  Het doet me willekeurig denken aan dat ander bericht uit de V.S. waar zich dit jaar in 336 dagen reeds 352 schietpartijen voordeden terwijl een deel van de bevolking blijft heil zien in nog meer wapens.

  Zo zie je maar Johan, als je de bedrijven maar voldoende blijft bevoordelen zal uw armer worden kiezer u op de koop toe nog belonen ook. Een in Vlaamse grond geaarde mens verschilt in deze niet van zijn Amerikaanse broeder.

  • door ria aerts op vrijdag 4 december 2015

   Zo is het. Weet je, dit bericht verschijnt nu en wordt door iedereen eventjes gelezen en dan vergeten. Want die geleidelijke verhoging van belasting en andere kosten voor levensonderhoud voelt men niet onmiddellijk. Bovendien heeft de hardwerkende Vlaming (na zijn volle dagtaak, kinderperikelen en verplichte sportontspanning) werkelijk geen tijd meer om aan kritische nieuwsgaring te doen. Hij heeft de neoliberale (on)logica waarmee hij zichzelf en zijn nakomelingen de das omdoet, al lang geïnternaliseerd. Met zo'n mensen kun je niet meer discussiëren. Eens ze op 77 met pensioen zullen gaan, hopelijk nog gezond van geest en leden, zullen ze misschien de valstrik ontdekken waarin ze zijn getrapt. Hopelijk is de levensverwachting dan al opgetrokken zoals wordt voorspeld (sic!) en kunnen ze nog even in de werkelijkheid leven. Als die werkelijkheid dan nog leefbaar is, ten minste. Al bij al is het misschien toch het beste dat ze dan in hun dromen blijven verder leven. Dementie is uiteraard ook een optie.

  • door spacemonkey op vrijdag 4 december 2015

   Maak u geen zorgen de meeste mensen zijn het Neoliberaal kots beu. De meesten hopen(?) ongeacht de terreuraanslagen (die niet zomaar daar zijn) alles zo blijven zal. Meteen *hun* grootste misser want als *alles* hetzelfde zou blijven wel dan was er gewoon geschiedenis, toch ?. Dat is ongeveer 95 % van de modale burgers hier in dit apenland. Ze verzuren verder omdat ze wel weten/zien en voelen dat er *iets* mis met het management van deze zwalpende mosselschuit, België genoemd. Ze doen in hun broek bij het minste dat hun wakker schudden kan uit hun half dode winterslaap in dit wassenbeelden museum. Vreemde mensen met een ander huidskleur, religie, vuurwerk, sneeuwballen gevecht, het winteruur etc het bezorgt hen en hun spaarcenten rillingen.

   Deze fossielen bij de volgende volksraadpleging en masse nog rechtser stemmen. Immers meer bommen, politie, reglementen, gas boetes, belastingen met als extra de dubbele taxen van Turtelboom, rammelende kerncentrales, en een onberijdbaar wegdek het hoort er allemaal bij ? Rosse muntjes tellen en binnen blijven de hoofdactiviteit van die 95 %.

   Het goede nieuws is dat *eindelijk* een toenemend gedeelte van de mensen met (kerstballen) het door heeft , en België verlaten. Voor beperkte of langer hun aantal is stijgende.

   Wat er in dit land allemaal kan ? Teveel voor steeds *minder* maar dat is een Neoliberaal verhaal hoor. Trek er jullie plan mee zelf behoor ik weldra tot de 5 %.

 • door Roland Horvath op donderdag 3 december 2015

  Van Overtveldt JVO illustreert de houding van BE/EU politici. Ze worden betaald door de burgers en staan uitsluitend voor de wensen van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO. Niet voor KMO, consumenten, burgers. Dat wordt niet aangezien voor corruptie, hoogverraad of dergelijke.

  Het doel is minder bedrijfslasten voor de GMO, minder koopkracht en dus armoede en afbouw van de productie capaciteit van de KMO.

  De EU Commissie EC, een samenraapsel van afdankertjes en amateurs zonder ideologie tenzij het neoliberalisme alias fascisme, is sedert het begin van de EU in 1958 slechts de knecht van een kartel van -grote- ondernemingen in de EU. En N-VA, de partij van JMO, is eveneens gehuurd door de GMO.

 • door Didier op vrijdag 4 december 2015

  Een op de vijf kinderen in Vlaanderen wordt geboren in armoede (in Antwerpen een op vier) en gij Van Overtveldt, gij geeft miljoenencadeaus aan de rijken. Bedankt om onze waarden zo genereus te verdedigen.

 • door Marc Bosmans op vrijdag 4 december 2015

  Met een nvOKa financiënminister is dit toch logisch. Alles voor ons, rijke vlamingen die anderen de karwats op de rug leggen. Voor de anderen komen er jongerwinters ...

 • door antbover op zaterdag 5 december 2015

  De motivatie van Van Overtveldt is wel uitermate intelligent en to the point : ik citeer : " "De gevolgen voor de betrokken bedrijven zouden groot zijn, en de terugvordering bijzonder complex. Ik zal dan ook alles doen wat ik kan om ze te vermijden", reageert de Belgische minister van Financiën. Hij weet dus niets te zeggen wat enigszins steek houdt en hij houdt tegelijk de deur open om weg te kunnen glippen mocht hij toch nog verplicht worden tot de hier besproken correctie . Onder welke dictatuur leven wij momenteel eigenlijk in België . Turtelboom miskent elk e zeggenschap aan de Raad van State , Van Overtveldt .... Dat kadert zeker in de visie dat , eens verkozen de politici kunnen doen wat ze willen hé.

 • door Lucske op maandag 7 december 2015

  Minister Van Overtveldt zal alles doen wat hij kan om dit bedrag desnoods alweer te verhalen op de kap van de aller armste. Wellicht is dat de eenvoudigste en minst complexe oplossing voor het probleem van de multinationals en hun lakeien de ministers. Geen enkele minister zal zich in eigen vlees snijden, ze schrapen natuurlijk veel liever het laatste restje vlees van het bot van de armste eraf. Dit vinden al de ministers wel hard, maar broodnodig want miljardairs 1 miljoentje laten afdragen dàt kan NIET! Wiens brood men eet, diens woord men spreekt nietwaar (Mijnheer?) Van Overtveldt?

 • door Patrick op dinsdag 8 december 2015

  ...een kleine driekwart miljard bovenop de fiscale voordelen die MNO's al decennialang genieten? Het zal wel complex zijn om te berekenen maar wat als we heel dat bedrag (rekening houdend met bv. misgelopen interesten) nu eens als collectief zelf op de "Belgische Overheid" zouden terugvorderen? Of burgerlijk ongehoorzaam 1000€ belastingen twee jaar lang niet zouden betalen? Of gewoon de administratie met betwistingen of vragen tot herziening zouden overladen? Misschien ook de administraties van inhalige MNO's met vragen en klachten overstelpen? Of gewoon de volgende verkiezingen 'wettelijk saboteren'? Of vallen deze vragen (!) onder een of ander duister antiterrorismewetsartikel? Soit, Jan-de-brave-burgerman trekt z'n grommende kop nog wat dieper tussen zijn schouders en ploetert verder. Arm landje, arm volkje. Vluchten kan niet meer...

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties