Laurent Fabius, Frans minister van buitenlandse zaken, is voorzitter van de COP21 in Parijs (cop21.gouv.fr)

Landbouw en visserij hardst getroffen door klimaatopwarming

Het is slecht gesteld met het milieu en de gevolgen van de klimaatverandering worden steeds duidelijker zichtbaar. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zette de toon op de klimaatconferentie COP21 in Parijs door erop te wijzen dat drie op vier humanitaire rampen veroorzaakt worden door de klimaatopwarming.

dinsdag 1 december 2015 14:28
Spread the love

Economische verliezen zijn sinds 2005 met meer dan de helft toegenomen en ecosystemen, voedsel-en watervoorraden staan steeds meer onder druk, volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. De armste en kwetsbaarste mensen in de wereld, inclusief kleine boeren, vissers en inheemse bevolkingsgroepen, worden het hardst geraakt.

“Een grote ramp kan tientallen jaren aan ontwikkeling teniet doen. En naarmate de impact van het klimaat groeit, zullen we meer ontwrichting zien van economieën en de internationale veiligheid.”

Vooral de groep van 47 kleine eilandstaten in ontwikkeling (SIDS – Small Islands Developing States), de groep van 48 minst ontwikkelde landen (LDCs – Least Developed Countries) en de meeste Afrikaanse landen zijn kwetsbaar”.

Strenge maatregelen nodig

Tijdens de klimaattop COP21 moet een reeks nieuwe initiatieven van de grond komen, en een nieuw internationaal verdrag worden afgesproken om het milieu wereldwijd te beschermen. Dat verdrag moet sterke maatregelen bevatten voor alle landen om hun veerkracht te vergroten, aldus Ban Ki-Moon.

Dat verdrag moet landen die het zwaarst getroffen worden, voldoende en tijdige steun bieden. Oplossingen zijn er, zei hij, zoals de Caraïbische Catastrophe Risk Insurance Facility (een verzekering tegen natuurrampen) en de African Risk Capacity, een initiatief van de Afrikaanse Unie om de reactie op droogte en voedseltekorten te verbeteren. Andere initiatieven met potentieel zijn het G7 InsuResilience Initiative, het CREWS waarschuwingssysteem, de Global Resilience Partnership en Partners for Resilience.

Landbouw, bosbouw, visserij

José Graziano Da Silva, directeur van de VN-Voedsel-en Landbouworganisatie (FAO), riep de wereldleiders op om moed te tonen en te kiezen voor een omschakeling naar een veiliger, eerlijker en meer inclusieve wereld. “Er zal nooit vrede zijn zonder duurzame ontwikkeling en er zal geen duurzame ontwikkeling zijn als mensen achtergesteld blijven en lijden onder extreme armoede en honger”, zei Da Silva. “We moeten laten zien dat we niet bang zijn om de veranderingen door te voeren die nodig zijn om dit te bereiken.”

De meest kwetsbaren moeten hulp krijgen om zich aan te passen aan de klimaatverandering. Als het gaat om de landbouwsector, moeten milieu-initiatieven hand in hand gaan met het verzachten van de impact van de klimaatverandering.

Droogten, overstromingen en andere rampen veroorzaakt door de klimaatverandering, kwamen in de afgelopen dertig jaar steeds vaker voor. In een recent rapport van de FAO staat dat 25 procent van de economische schade hierdoor in ontwikkelingslanden voor rekening komt van de landbouw, bosbouw en visserij.

Bron: Paris Climate Summit Opens With Dire Warning

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!