Duurzame landbouw werkt in Botswana

Duurzame landbouw werkt in Botswana

Landbouw geldt in Afrika als de motor die de economische groei aan de gang kan houden. Een jonge Botswaanse onderneemster liet haar baan in de bedrijfssector staan voor een leven als landbouwer en bewijst dat het kan.

dinsdag 1 december 2015 13:11
Spread the love

De 31-jarige Beauty Manake behaalde in 2007 haar diploma informatiesystemen aan de Universiteit van Botswana. Ze vond onmiddellijk een goedbetaalde baan in het bedrijf van haar keuze, om twee jaar later al ontslag te nemen. Vandaag heeft ze haar eigen groente- en veeboerderij, en consultancybureau. “Ik ontdekte dat mijn ongeletterde moeder vier maal meer verdiende dan ik. Daarom ben ik als boerin begonnen”, verklaart Manaka.

Het begon met een boerderij van 35 hectare niet ver van haar geboortedorp Bobonong in Centraal-Botswana, waar Manaka onder meer tomaten, paprika’s en kolen kweekt. Ze heeft intussen ook meer dan 250 fruitbomen: mango’s, citroenen, pruimen en lychees. Dat is niet alles. Op een landgoed van 3600 hectare teelt ze vandaag ook ongeveer 500 vleesrunderen.

Net als veel andere landbouwers in het droge Botswana, kampt Manaka met de aanzienlijke gevolgen van de klimaatopwarming. “Ieder jaar word ik wel door iets getroffen: ofwel hitte ofwel vorst”, klaagt ze.

“Vorst hebben we in 2015 niet gehad, maar nu begint de hitte toe te slaan en sterft alles af1. Dan moet je als boer opnieuw investeren, want er is geen verzekering. Ik blijf echter doorgaan omdat ik geloof dat er groeipotentieel is”, aldus Manaka. Toch heeft ze geen spijt dat ze haar carrière heeft opgegeven. “Er valt wel degelijk geld te verdienen met landbouw”, al wil ze niet zeggen hoeveel ze precies verdient.

Kansen voor vrouwen

Haar aanpak vertoont gelijkenissen met het model dat ook New Partnership for Africa’s Development http://www.nepad.org/ (NEPAD) van de Afrikaanse Unie (AU) propageert voor duurzame ontwikkeling. “Landbouwbedrijven en agro-industrie zijn goed voor meer dan 30 procent van de nationale inkomsten en voor het grootste deel van de inkomsten uit export”, stelt Estherine Fotabong, NEPAD-programmadirecteur.

Aangezien vrouwen een groot deel van het voedsel in Afrika produceren, gelooft Fotabong dat zij voldoende kansen moeten krijgen. Fotabong wil ook dat er iets gedaan wordt aan het verlies na de oogst, dat tot 40 procent bedraagt van al het voedsel dat in Afrika wordt geproduceerd. Zo pleit ze voor de aanleg van wegen en de bouw van opslagplaatsen en verwerkingsplaatsen.

Komaf maken met dit probleem van verlies na de oogst is volgens haar nodig om de doelstellingen van Malabo en de Agenda ’63 van de AU te halen. De doelstellingen van Malabo en Agenda 2063  zijn akkoorden van Afrikaanse staatsleiders om de landbouwproductie te stimuleren

Industrialisering

De VN-Economische Commissie voor Afrika (UNECA – UN Economic Commission for Africa) noemt de landbouwsector cruciaal om de huidige Afrikaanse groei te behouden. “Als de huidige gemiddelde groei van 5 procent per decennium kan worden aangehouden, zal het Afrikaanse bbp verdrievoudigen tegen 2030 en verzevenvoudigen tegen 2050.”

Bron: In Botswana: Leaving the Corporate Office to Work the Land – and Finding Opportunity

1 Botswana ligt op het zuidelijk halfrond, op 21 december begint de zomer.

take down
the paywall
steun ons nu!