Meer dan ooit heeft de wereld nood aan onafhankelijke journalistiek.

Meer dan ooit is het nodig om een tegengeluid te laten horen.

Steun daarom DeWereldMorgen.be

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

EU deelt geheime TTIP-tekst met ExxonMobil, Shell, BP

De Europese Commissie werkt samen met de olie- en gasindustrie tijdens de onderhandelingen over het transatlantische handelsverdrag TTIP. Dat blijkt uit documenten waar de Britse krant The Guardian beslag op kon leggen.
donderdag 26 november 2015

Tijdens een vergadering in september 2013 gaven EU-ambtenaren een briefing aan grote olie- en gasbedrijven, waaronder Shell, BP en ExxonMobil. Uit het verslag, dat de krant kon inkijken, blijkt hoe de Europese ambtenaren de oliesector om "concrete input" vragen voor de ontwerptekst van het hoofdstuk Energie en Grondstoffen in het TTIP.

Volgens The Guardian werden de contacten tussen de EU en de olielobby frequenter en intenser in 2014, naarmate de TTIP-onderhandelingen vorderden. De krant verwijst naar een interne nota uit april 2014 over interesse van koepelorganisatie BusinessEurope (BE) voor de inhoud van de teksten van de onderhandelingen. "BE is ook geïnteresseerd in mogelijke gesprekspartners in Washington op de ministeries van Buitenlandse Zaken en Energie", stelt de memo. "We zullen dit opvolgen door ze enkele handige contacten in Washington door te geven."

Schokkende belangenvermenging

"Dit biedt een nieuwe blik op de schaal van de belangenvermenging tussen de Europese Commissie en de multinationals die TTIP willen gebruiken als om de Amerikaanse uitvoer van fossiele brandstoffen aan te zwengelen", zegt John Hilary van de organisatie War on Want in The Guardian. "De commissie laat oliegiganten toe om zelf een voorstel voor het energiehoofdstuk van TTIP op te stellen, in hun voordeel."

De documenten leggen een schokkende symbiose bloot tussen industriegroepen en de commissie, zegt ook Ska Keller, Europarlementariër voor de Groenen. Ze vraagt zich af wie nu de Europese wetsvoorstellen schrijft. "Het lijkt erop dat dat grote bedrijven zijn die enkel met winst rekening houden. De Europese Commissie moet stoppen de uitvoerende arm van de industrielobby zijn."

De industriekoepel Fuels Europe ziet geen probleem in wat zij 'samenwerking' noemen. “Om dergelijke complexe thema's te behandelen, moet de EU erg goed geïnformeerd zijn”, zegt de koepel, “en die expertise is vooral in de industrie te vinden. Het is bijgevolg logisch dat er samenwerking is”.

Lobbyisten

Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie in opspraak komt door intensieve contacten met de olielobby. Begin november 2015 nog bleek uit een rapport van Corporate Europe Observatory (CEO) dat traditionele energiebedrijven veel vlottere toegang hebben tot de commissarissen voor Klimaat en Energie dan de civiele maatschappij en maatschappelijke belangengroepen.

Het CEO analyseerde voor zijn onderzoek de agenda's van Miguel Arias Cañete, Europees Commissaris voor Klimaat en Energie, en van Maroš Šefčovič, vice-president van de Energie-Unie van de EU. Van de 516 vergaderingen die zij bijwoondenwaren er 413 met lobbyisten van de traditionele energiebedrijven en de industrie (80 procent). Amper 79 ontmoetingen waren met maatschappelijke organisaties en duurzame energiebedrijven. De lobbyisten van oliemaatschappij BP en energiebedrijf E.ON. hadden elk vijftien ontmoetingen, gevolgd door Statoil, Shell, Energie en Iberdrola.

Bron: TTIP talks: EU alleged to have given ExxonMobil access to confidential papers

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door Ronald Van Beneden op donderdag 26 november 2015

  Ga binnen tien jaar eens na waar de postjespakkers (zakkenvullers) van de EU zitten. Wedden dat het in de beheerraad van de ene of de andere multinational is. Ik voel mij stilaan de verworpene der aarde die alles mag betalen en dit alles door de schuld van onze aangestelde (democratisch) politici die spotten met mensen die opkomen voor hun rechten. Mr De Gucht bv speelt op TV en Radio de schijnheilige en bekonkelt achter de rug van de gewone man dat wat ons ons werk kan kosten in het belang van het groot kapitaal. Neem BP die nog steeds niet betalen voor de vervuiling van de diezee. Deze is nog steeds niet en zal nooit opgeruimd worden.

 • door Roland Horvath op donderdag 26 november 2015

  Als 2 partijen, groepen, personen gaan samenwerken, dan veranderen de onderlinge machtsverhoudingen enigszins, de één krijgt meer macht ten koste van de macht van de ander. In het TTIP zijn er de Grote Multinationale Ondernemingen GMO, de overheden en ten 3e middenveldorganisaties zoals vakbonden. Alleen de GMO hebben belang bij het TTIP, het zal hen almachtig maken in de US en in de EU. Bovendien is de EU overheid geen partij voor de GMO. De EU wordt bestuurd door 3 gedrochten van bestuursinstellingen, de één al onbekwamer en corrupter dan de ander. De Commissie bijvoorbeeld bestaat uit 28 tirannen, van het type super lichtgewicht.

  De wereld is al tientallen jaren doordrenkt van neoliberalisme alias fascisme. Die twee termen hebben exact dezelfde lading. Ze kunnen omschreven worden als de combinatie van een zevental termen: Rechts, nationalistisch, corporatistisch, anti democratisch, anti sociaal, anti collectief en anti liberaal. De term Fascisme komt uit het Italië van de jaren 1920 -1940 en is genoemd naar de zwarthemden beweging van Benito Mussolini, de Fasci Italiani Di Combattimento. Neoliberalisme is een nieuwerwetse term want de term fascisme is te zeer gecompromitteerd.

  De EU Commissie is een samenraapsel van afdankertjes van de lidstaten, ze vormen geen ideologische eenheid. Bij gebrek daaraan nemen ze het neoliberalisme alias fascisme van de GMO over. Vandaar ook dat ze zich gedragen als knechten van de GMO. Ze hebben bovendien geen democratische, sociale of liberale reflexen. Ze gaan liever om met de GMO, die zijn machtiger en rijker dan consumenten organisaties en vakbonden. En de GMO bezorgen de Commissarissen in de regel werk na hun EU periode voor 1 of meer miljoenen. Per jaar wel te verstaan, niet per maand. Nog niet.

  • door ria aerts op vrijdag 27 november 2015

   Op naar alarmfase vier zou ik zeggen. Of is dit niet levensbedreigend genoeg? Te langzame dood? Te ondoorzichtig?

 • door Jean Van den Bosch op maandag 30 november 2015

  Onbegrijpelijk dat op jouw artikel slechts 2 werkelijke reacties kwamen, 3de reactie is van iemand dat zich zou (dienen) te leren te bedwingen.

  Grootste bedreiging van onze maatschappij is niet de ongebreidelde instroom van (illegalen) vluchtelingen. Maar net het TTIP verdrag. Vele mensen begrijpen niet, dat onder het "mon" vluchtelingen, wij ondertussen "verraden en verkocht" worden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties