Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Boko Haram moorddadigste terreurgroep ter wereld

Het overgrote deel van de slachtoffers van terroristische aanslagen valt in de landen waaruit tevens de meeste vluchtelingen vluchten, meer bepaald Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan en Syrië. Niet IS maar Boko Haram is de dodelijkste terreurgroep ter wereld. Zo blijkt uit de Global Terrorism Index van de internationale denktank Institute for Economics and Peace. 
donderdag 26 november 2015


Het Institute for Economics and Peace (IEP) bestudeert de patronen en de impact van terrorisme wereldwijd. De IEP Global Terrorism Index 2015 toont aan dat het jaarlijks aantal slachtoffers van terrorisme sinds 2000 vernegenvoudigd is. In totaal kwamen in 2014 32.658 mensen om bij terroristische aanslagen in 67 landen. Ook na de recente aanslagen van 13 november 2015 in Parijs vallen de meeste doden nog steeds niet in het Westen.

De vijf eerste landen met het meeste aantal slachtoffers ter wereld zijn goed voor 78 procent van het totaal: Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan en Syrië.

Frankrijk stond in 2014 op de 36ste plaats op de terrorisme-index, België op de 82ste en Nederland op de 105de plaats van in totaal 162 landen.

Migratie

Alleen al in Nigeria nam het aantal dodelijke slachtoffers van terrorisme met 300 procent toe tegenover 2013, tot ruim 7500. Terreurgroep Boko Haram is daarmee de dodelijkste terreurgroep ter wereld, voor Islamitische Staat (IS).

De IEP-index toont ook het verband tussen landen waar terreur heerst en het aantal intern ontheemden en vluchtelingen. "Tien van de elf landen die het zwaarst getroffen worden door terrorisme, tellen ook het hoogste aantal vluchtelingen en intern ontheemden1 ter wereld", zegt Steve Killelea, IE-voorzitter. "Dat laat zien dat er een sterk verband is tussen de huidige vluchtelingencrisis, terrorisme en conflicten."

Uit Irak, Nigeria, Afghanistan, Pakistan en Syrië, de vijf landen met de meeste terroristische aanslagen, gingen sinds 2014 meer dan 16 miljoen vluchtelingen en intern ontheemden op de vlucht. Syrië is daar sinds 2011 bij, sinds het land kampt met een golf van terrorisme en oorlog.

Momenteel zijn er meer dan 7 miljoen Syriërs intern ontheemd en 4 miljoen zijn op de vlucht in het buitenland. Syriërs zijn voor het ogenblik ook de grootste groep asielaanvragers in de EU.

Hongarije

In een reactie op het besluit van Hongarije om de grenzen te sluiten voor vluchtelingen en ze met geweld tegen te houden, meldt Europa-directeur van Amnesty International Gauri van Gulik het "schokkend" te vinden dat mensen die oorlog ontvluchten geconfronteerd worden met dergelijk intimiderend militair vertoon. "Deze mensen zijn al getraumatiseerd door oorlog en geweld."

Meer recentelijk sloot ook Turkije de grenzen voor Syrische asielzoekers. Volgens Human Rights Watch (HRW) worden vluchtelingen in sommige gevallen geslagen voordat ze het land uitgezet worden. "De uitputting en wanhoop die deze mensen meemaken tijdens hun vlucht op weg naar veiligheid in Turkije, is van hun gezichten af te lezen", zegt onderzoeker Gerry Simpson van HRW.

Christina Schori Liang van het Centre for Security Policy (GCSP) in Genève, waarschuwt dat bij luchtaanvallen in de strijd tegen terroristische groepen zoals IS, veel burgerslachtoffers vallen. Als reactie daarop neemt de rekrutering van nieuwe strijders voor IS en aanverwante groepen toe, zegt ze. "Er moeten alternatieve oplossingen worden gevonden."

Op 20 november 2015 verklaarde de VN-Veiligheidsraad dat IS "een ongekende wereldwijde bedreiging vormt voor de internationale vrede en veiligheid." De raad stemde in met het nemen van "alle noodzakelijke maatregelen" tegen IS.

Bron: Terrorism Index Shows Nine-Fold Increase Since 2000

Volgens het internationaal recht is een 'vluchteling' een persoon die zijn land verlaat. Een 'intern ontheemde' is een persoon die ook op de vlucht is, maar binnen het territorium van zijn eigen land blijft (landen zoals Colombia en Nigeria hebben al jaren vele miljoenen interne ontheemden).

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op vrijdag 27 november 2015

  Mensen toch (her) bekijk de definitie van terreur eens. Akkoord zij die onthoofden, opblazen,ontvoeren en meer van dat spul vallen op. Ze boezemen de gewone planeetbewoner direct waarneembare en gegronde angst in.

  De echte massa moordenaars van ons, jullie kinderen, de planeet wel dat zijn de gelegaliseerde instellingen, de mensen kostuum, die drukdoende zijn de planeet *compleet* te vernietigen.

  Zelfs indien zij die het door hebben, of anderen die met harde bewijzen komen aanzetten iets willen ondernemen, worden ze de mond gesnoerd. Het klimaat is de significante maar *heel* voorlopig nog minder spectaculaire getuige van hun jaren lange misdaden tegen de mensheid.

  Via beurzen en banken, reglementeringen allerhande, en bommen indien nodig dwingen zij hun Neoliberaal, zgn vrijmarkt systeem op. Vandaag nog gelezen geen vat te krijgen op verdere vernietiging van het Braziliaans regenwoud.

  De Terreur (Frans: la Terreur, letterlijk vertaald "Schrikbewind", met een hoofdletter), is een concept dat door historici gebruikt wordt om twee periodes in de Franse Revolutie aan te duiden waarin Frankrijk werd geregeerd door een uitzonderlijke uitvoerende macht die berustte op kracht, illegaliteit en repressie.[1]

  Die uitzonderlijk uitvoerende macht zijn net die min/meer gelegaliseerde instituten en hun bewoners. Winst, controle, manipulatie, aanslag op identiteit en diversiteit etc . Kortom Neoliberalisme = globaal aanvaard terrorisme, aan jullie de keus.

  Space

  • door ria aerts op zaterdag 28 november 2015

   Ja, maar ik denk dat de directe slachtoffers van de terreur weinig soelaas vinden in de klimaatramp op lange termijn, of de juiste definitie van het woord "terreur". Theorie is een luxe voor ons, westerlingen. Heette dat ooit niet "sfeervol bulshitten"?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties