Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Turkije schiet Russisch vliegtuig neer in Syrië. Gevaarlijke escalatie

Navo-lidstaat Turkije schoot dinsdag een Russische straaljager neer. Het vliegtuig stortte neer op Syrisch grondgebied. Volgens Turkije hadden de piloten het Turkse luchtruim geschonden. De Russische overheid ontkent dat. Het is een nieuwe escalatie van het Syrische conflict waarin militaire grootmachten steeds meer tegenover elkaar beginnen te staan.
dinsdag 24 november 2015

Op beelden van een Turkse tv-zender is te zien hoe het vliegtuig vuur vat en even later neerstort in het Syrische berggebied dat grenst aan Turkije. Het gebied wordt gecontroleerd door Turkmeense rebellen en Jabhat al-Nusra, gelieerd aan Al Qaeda.

Een van die Turkmeense rebellengroepen, Alwiya al-Ashar, beweert de twee piloten die uit het neerstortende vliegtuig geëjecteerd werden gedood te hebben. Volgens de Britse krant The Telegraph maakt Alwiya al-Ashar deel uit van een logistiek programma gelinkt aan de CIA en de Turkse staat om wapens binnen te smokkelen in Syrië.

Volgens het Turkse leger was het Russische vliegtuig het Turkse luchtruim binnengedrongen. De piloten kregen daarover tot tien keer toe een waarschuwing, aldus het Turkse leger. In een boodschap door de Russische president Poetin wordt dat ontkend. Volgens Poetin heeft het vliegtuig het Turkse grondgebied nooit bedreigd.

Poetin waarschuwde meteen ook dat het incident ernstige gevolgen zou hebben voor de relatie tussen Rusland en Turkije. Hij tilt er ook zwaar aan dat de Turkse regering meteen de Navo contacteerde in plaats van de Russische regering. “Wil Turkije de Navo inschakelen om IS te beschermen?”

Poetin had het verder ook over een mes in de rug en beschuldigde Turkije er van olie aan te kopen uit het gebied dat gecontroleerd wordt door IS. “Als IS zo veel geld heeft, en we spreken over tientallen, honderden miljoen dollars, misschien zelfs miljarden, plus daar bovenop de bescherming van de gewapende krachten van een heel land, dan is het begrijpelijk waarom zij zo stoutmoedig zijn, zo openlijk en waarom ze mensen vermoorden op die afschuwelijke manier en waarom ze terroristische aanslagen plegen in de wereld en in het hart van Europa.”

Turkije had Rusland vorige week wel al opgeroepen om de Russische aanvallen in het Turks-Syrische grensgebied stop te zetten. 

Rode lijn

Het Syrische conflict is al lang geen burgeroorlog meer maar een internationaal kluwen waar verschillende grootmachten en opkomende machten hun ambities proberen waar te maken. Frankrijk intensifieerde na de aanslagen in Parijs de bombardementen op Raqqa, het bolwerk van IS. Op 30 september begon ook Rusland bombardementen uit te voeren. Turkije bombardeert dan weer zowel IS als de Koerdische strijdmachten die vechten tegen IS.

Het Syrische grensstadje Jarablus staat symbool voor de dubbelzinnige rol van Turkije. YPG, de Koerdische militie uit Syrisch Koerdistan, rukte op naar dat laatste stadje aan de grens van Turkije dat gecontroleerd werd door IS en dat de levensader is van het IS-bolwerk in Raqqa. De Turkse president trok meteen een rode lijn. Als YPG Jarablus zou aanvallen, zou het Turkse leger YPG onder vuur nemen.

Vijay Prashad, schrijver en kenner van de regio, maakt zich alvast grote zorgen na het recentste incident. “De Turkse reactie op de Russische schending zet de standaard voor het Russische antwoord op de volgende Turkse interventie in Syrië”, schrijft hij op Twitter.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door hem day op dinsdag 24 november 2015

  "Het Syrische conflict is al lang geen burgeroorlog meer maar een internationaal kluwen waar verschillende grootmachten en opkomende machten hun ambities proberen waar te maken." - Mooi eufemisme voor WOIII. Over de banden tussen Turkije en ISIS raad ik dit artikel aan: http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/18/turkey-cut-islamic-state-supply-lines-erdogan-isis?CMP=share_btn_fb

 • door ismail spada op woensdag 25 november 2015

  Er zijn duidelijk geen grenzen aan de begeerte van Erdogan en de zijnen. Ze zullen desnoods Europa verplichten om partij te kiezen voor Turkije in een oorlog die wordt uitgelokt met bijbedoelingen. Tijd om Turkije ook militair in vraag te stellen. De Navo is een bondgenootschap dat steun verleend aan haar leden maar dat geen vrijgeleide levert voor de oprichting van een nieuw Ottomaans Rijk.

  • door spacemonkey op woensdag 25 november 2015

   Wat een *smeerboeltje* daar in het Midden Oosten.

   Maar is dat ooit anders geweest dan ? Vanaf de oprichting van Israel, maar ook lang daarvoor is die hele regio, veroverd, bewapend, slagveld etc geweest. Het zwarte goud en geopolitiek gezien * het centrum van de Eur-Aziatische plaat* Giet daar nog een kruidige islam saus over en klaar is het gerecht.

   Alleen de Chinezen houden zich er (zich voorlopig) nog een beetje afzijdig van. Zowat iedere grootmacht is daar nu militair actief aanwezig en bezig, met wat is enkel nog de vraag.

   Wat mij enorm hard opvalt is dat er uit Joods- Zionistische hoek enorm weinig geluid te horen valt. Sinds de introductie van IS anderhalf jaar geleden bleef het verdacht stil uit die hoek, die anders moord en brand schreeuwt bij de minste gebeurtenis in die regio, die hen niet wel gelegen komt. Het valt op dat alles redelijk synchroon loopt met het planetair stilvallen van de Neoliberale *civiele* economische waangroei.

   Dat alles zich in en rondt Europa situeren gaat is duidelijk. Driemaal is scheepsrecht denk ik dan. Als straks de bange, verouderende autochtone bevolking(en) naar de stembus gaan, behoord een ruk naar rechts tot (meest) waarschijnlijke mogelijkheden. Van binnen uit, maar ook aan de buitenkant zichtbaar, wordt anno 2015 alles wat iets met democratie, individuele vrijheden en manier van denken/doen te maken heeft, vernietigd.

   Wie die globale vernietiging van *individuen* en hun vrijheden uitvoert is niet echt relevant dat ze bezig zijn is meer dan duidelijk. Radicale islam , of mondiale Neoliberale technische – ICT dwingelandij, het maakt geen zier uit, laat dat duidelijk wezen. Het dier in de mens is weerom ontketend (voor de zoveelste keer). Leren is en blijft blijkbaar een moeizaam proces.

 • door Didier op woensdag 25 november 2015

  Ik denk niet dat dit een escalatie zal teweegbrengen. Poetin is een te groot strateeg om ondoordacht te handelen na deze dwaze Turkse provocatie. En Lavrov kan met zijn topdiplomatie veel meer bereiken. Neen, Erdogan heeft vooral in zijn eigen voet geschoten door van Rusland, dat geen bedreiging vormde, een vijand te maken, en zal daarvoor zeer zeker door zijn NAVO-bazen op het matje worden geroepen, want Turkse interventies (lees NAVO-interventies) in Syrië zullen nu veel riskanter worden.

  Ondertussen – terwijl Valls, Merkel en Cameron speeksel spuwend fulmineren in ronkende verklaringen tegen De Terreur, Hollande verlaten IS-hoofdkwartieren in Raqqa laat beschieten, en Obama de levering van geavanceerd wapentuig aan de “gematigde” terroristen opdrijft – gaan de Russen onverdroten verder met het bombarderen van Daesh (IS).

  Je zal daarvan nauwelijks iets lezen in onze media, maar die dagelijkse bombardementen zijn, cynisch genoeg, het enige lichtpuntje in deze donkere tijd. Een tijd die gekenmerkt worden door hemeltergende hypocrisie, waarvan we allen vroeg of laat het slachtoffer zullen worden.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties