Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Ja, ik wil steunen

Sluit dit venster

about
Toon menu

Media opvallend eenstemmig over Portugal

Zoals voorspeld, valt de Portugese minderheidsregering bij de eerste vertrouwensstemming in het parlement. De drie linkse partijen hebben wel een parlementaire meerderheid en zullen alsnog een regering vormen. Dat is niet naar de zin van de Europese trojka. De Belgische media sluiten zich daar bij aan, met andermaal een selectieve omschrijving van de democratische werkelijkheid.
woensdag 11 november 2015

Even samenvatten. Op 4 oktober 2015 gingen de Portugezen naar de stembus voor de verkiezing van 230 nieuwe parlementsleden. De EU-instellingen hoopten op een verderzetting van de rechtse regering onder leiding van Pedro Passos Coelho, die een neoliberaal austeriteitsbeleid voerde van zware sociale inleveringen ten bate van de financiële en economische elite van het land en van Europa. (voor meer details zie Kwaliteitskrant over Portugal: nederlaag wordt overwinning, democratische meerderheid een coup).

De twee partijen die samen de vorige regering vormden, PSD en CDS-PP, waren in 2011 goed voor 50,4 procent van de stemmen. Ditmaal kwamen ze met een gemeenschappelijke lijst op die nog 38,6 procent van de stemmen haalde, een verlies van 11,8 procent. De oppositiepartijen deden het allen beter dan in 2011. De PS ging van 28,0 naar 32,3 procent, een stijging van 4,3 procent. De BE verdubbelde zijn stemmenaantal van 5,2 naar 10,2 procent. De CDU steeg van 7,9 naar 8,3 procent, een eerder bescheiden stijging met 0,4 procent. De kleine oppositiepartij PAN haalde 1,4 procent, een stijging met 0,4 procent.

Kortom, de regeringspartijen verloren zomaar eventjes 11,8 procent van de stemmen. Dat is in eender welke constellatie een gigantisch verlies. De drie linkse partijen PS, BE en CDU hebben samen 123 zetels, goed voor een parlementaire meerderheid met zes zetels op overschot op basis van 50,8 procent van de uitgebrachte stemmen. Dat is in stemmenaantal niet echt een ruime meerderheid, maar ze is in ieder geval even groot als de 50,4 procent die de vorige regering had.

Dat ondanks dat grote verlies de uittredende eerste minister Pedro Passos Coelho, tevens voorzitter van zijn partij, toch de opdracht kreeg van president Cavaco Silva om te pogen een nieuwe regering te vormen is niet abnormaal. Het is een vaststaande procedure in Portugal dat de president de voorzitter van de grootste partij als eerste het recht geeft om een regering te vormen. Met 38,6 procent is de coalitie van PSD en CDS-PP nog steeds de grootste.

Het was echter onmiddellijk duidelijk dat Coelho er niet in zou slagen een grote meerderheid te vormen met de de PS of steun te vinden voor een minderheidsregering, omdat PS-voorzitter Antonio Costa liet weten dat hij niet geïnteresseerd was in samenwerking met de uittredende regeringspartijen. Hij wilde zelf een regering vormen met de twee andere linkse partijen. In plaats van zijn vormingsopdracht terug te geven aan de president, vormde Coelho alsnog een minderheidsregering, die nu de vertrouwensstemming in het parlement verloor.

Een linkse coalitieregering is een primeur voor Portugal en succes is allesbehalve verzekerd. Het lijdt geen twijfel dat de trojka net als in Griekenland zijn duivels zal ontketenen. Bovendien hebben de drie linkse partijen niet echt een traditie van wederzijds begrip. Dat ze alsnog bereid zijn om samen te gaan heeft veel, zoniet alles te danken aan de uitspraken van de president.

In Portugal heeft de president een ceremoniële functie. Vlak na de verkiezingen dient hij enkel als go-between tussen de partijen, een beetje zoals de koning hier. President Silva lapte echter alle tradities aan zijn laars door openlijk te eisen dat een 'pro-Europese' regering zou worden gevormd onder leiding van Coelho (tevens voorzitter van de partij waar de president zelf lid van is).

Men kan dus best zeer kritisch zijn over de kansen van deze linkse regering. Er zijn echter een aantal dingen boven elke mogelijke interpretatie verheven, omdat het onweerlegbare feiten zijn. Deze linkse regering beschikt over een democratische meerderheid. De uittredende regeringscoalitie heeft 11,8 procent verloren en de linkse partijen hebben samen 9,7 procent gewonnen. Het meest kritische dat een neutraal observator kan stellen is dat succes voor deze linkse meerderheidsregering geen evidentie zal zijn.

De Europese massamedia (de Portugese grotendeels incluis) denken er anders over. De Belgische media volgen hen daar netjes in. Over het verlies van de uittredende regering berichten zij net als vlak na de verkiezingen als volgt op hun websites (op 10 november 2015):

VRT: … premier Pedro Passos Coelho won die verkiezingen met een alliantie van rechtse partijen, maar hij verloor wel zijn absolute meerderheid...

De Standaard: … De linkse oppositie wees het regeringsprogramma van premier Pedro Passos Coelho voor de nieuwe legislatuurperiode af en organiseerde de eerste vertrouwensstemming tegen een verkozen regering sinds het einde van de dictatuur in 1974. Daarbij sprak een kleine meerderheid van de parlementsleden haar wantrouwen uit.

(De enige vertrouwensstemming – die de nieuwe regering verplicht binnen tien werkdagen na haar eedaflegging moet ondergaan in het parlement – heeft de regering niet overleefd, deze regering is met andere woorden nooit 'verkozen' geweest. Overigens zijn vertrouwensstemmingen over zetelende regeringen doodnormale praktijken in parlementaire systemen.)

De Morgen: De Portugezen trokken op 4 oktober naar de stembus, waar ze de centrumrechtse coalitie Portugal a Frente van Coelho weliswaar niet afstraften, maar ook geen absolute meerderheid meer gunden.

Bronnen:

VRT: Portugese regering valt, twee weken na eedaflegging

De Standaard: Portugese regering moet opstappen na vertrouwensstemming

De Morgen: Portugese regering valt amper een maand na verkiezingen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

7 reacties

 • door Roland Horvath op donderdag 12 november 2015

  Bij de EU kennen ze hun plaats niet: Griekenland wordt gewurgd, verhongerd, geruïneerd en bestolen voor het plezier van Schäuble, Dijsselbloem, Van Overtveldt en Co. Onbekwame en gestoorde lieden. De schuldenaar en de schuldeiser moeten beide een deel van de schuld dragen en die zaak onmiddellijk oplossen in plaats van ze te laten rotten. Normaal is anders.

  Nu Portugal, daar bemoeit zich de EU eveneens op ongepaste wijze, voor een federale/ confederale overheid onwaardig en ongepast. Het is niet de rol van de EU de regeringsformaties in de lidstaten te regelen. Zoiets blijft niet duren en het maakt de EU kapot. Hier ook weer danst de EU naar de pijpen van de Grote Multinationale Ondernemingen GMO: Zoals met de besparingen en bedrijfslasten verlagingen politiek en nog erger het TTIP. Alleen de winst van de GMO telt, niet mens, milieu, maatschappij. TTIP: Er moet een absoluut vrije handel zijn door niets of niemand gehinderd. Vrije markt is als zonlicht, goed maar in beperkte mate. Ieder land heeft een gepaste combinatie nodig van vrije handel en protectionisme.

  Er wordt in de EU veel gepraat over opkomend fascisme dat dan met politieke partijen en met personen geassocieerd wordt. Nochtans, het EU bestuur is de fascistische organisatie bij uitstek: Corporatistisch, anti democratisch, anti sociaal. Ze wordt daarin gesteund door de meeste regeringen van de lidstaten en door de hoofd stroom media. Die altijd volhouden democratisch en sociaal te zijn. De genoemde media, VRT, De Standaard en De Morgen zijn geen toonbeelden van democratie en sociale ingesteldheid. Ze zijn alle drie voorbeelden van valse onderduimse fascistische en neoliberale propaganda. Over 20 jaar zal men het huidige EU bestuur als 100% neoliberaal en fascistisch kwalificeren. Vijgen na Pasen.

 • door Carlos Pauwels op donderdag 12 november 2015

  Griekenland revisited. Ofwel problemen met de eigen bevolking, ofwel problemen met Europa, ofwel problemen met beiden. Europa krijgt het hard te verduren. Na Griekenland is er nu bijkomend Portugal en een dreigende Brexit met daar bovenop de vluchtelingencrisis waar de eenstemmigheid ver te zoeken is. De Europasceptici slijpen de messen. De Europagezinden voelen de bui hangen. Wel boeiend om volgen. De match is begonnen, de weddenschappen kunnen geopend worden. Merkel &co (ECB,Troika, IMF) gaan moeten goochelen. En niet te vergeten, van Spanje (Catalonië) zijn we ook nog niet af.

  • door jempi op vrijdag 13 november 2015

   Schotland volgt ook nog. En hopelijk de Bretoenen, de Welshmen, de Süd-Tirolers en de Vlamingen ook. De EU is nooit democratisch geweest en zal het ook nooit worden.

   • door ria aerts op vrijdag 13 november 2015

    Wel verheugend dat steeds meer mensen deze leugens en halve waarheden nu opmerken en dit soort media links laten liggen. Kijk maar naar de gestaag dalende oplages, beslist niet allemaal te wijten aan de digitalisering. Vooral de jongeren zijn via de sociale media en hun buitenlandse contacten steeds beter op de hoogte van wat er echt omgaat in de wereld. Velen hebben Portugese, Griekse, Ierse, Spaanse enz. vrienden die wel vertellen hoe de vork aan de steel zit. Mainstream berichtgeving is aan een diepe daling begonnen. Ye Internet!

    • door Carlos Pauwels op vrijdag 13 november 2015

     Ik zie niets om verheugd over te zijn. Als dat zich doorzet stevenen we op de langere termijn af op chaos. Ik ben nogal voor de rust en zeker geen supporter van heethoofden. Ik heb het momenteel naar mijn zin en wil het zo houden.

    • door Carlos Pauwels op vrijdag 13 november 2015

     Ondertussen ook nog wat artikels gelezen gesteund op rationaliteit en niet op emoties. En neen, het belooft niet veel goeds. Ga terug in de recente geschiedenis (Griekenland) en u weet wat er staat te gebeuren. Is dat positief? Ik laat het antwoord op die vraag aan anderen.

    • door jempi op zaterdag 14 november 2015

     Inderdaad, de reguliere pers, zowel de linkse als de rechtse, hangt aan mekaar met leugens en halve waarheden. En mensen zijn veel slimmer en mondiger geworden dan pakweg 50 jaar geleden.

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties