about
Toon menu

Banken blijven fors investeren in schadelijke fossiele brandstoffen

Uit een onderzoek van FairFin en de internationale BankWijzer-coalitie blijkt dat banken in België fors meer investeren in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie. Nochtans zouden ze een belangrijke rol kunnen spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot.
donderdag 5 november 2015

Wetenschappers zijn het erover eens: het klimaat verandert door toedoen van de mens. Door de CO2 die wij uitstoten, warmt de aarde op. Het overgrote deel van die CO2-uitstoot is het gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. En het is precies in dat soort brandstof dat banken fors blijven investeren.

Banken in België hebben de afgelopen vijf jaar 133,2 miljard dollar (122,1 miljard euro) in fossiele brandstoffen geïnvesteerd tegenover 15,1 miljard dollar (13,8 miljard euro) in hernieuwbare energie. Daarmee volgt ons land de internationale trend: er wordt negen keer meer geïnvesteerd in fossiele brandstoffen dan in hernieuwbare energie.

Intenties komen niet overeen met daden

Dit ondanks hun zelfverklaarde inzet voor het klimaat. BNP Paribas sponsort bijvoorbeeld de klimaattop in Parijs, maar staat samen met Deutsche Bank en ING in de top drie van het klassement met de hoogste investeringen in fossiele brandstoffen. Frank Vanaerschot van FairFin: “Voor elke euro die sinds de klimaattop van Kopenhagen in hernieuwbare energie geïnvesteerd werd, zijn er negen naar fossiele brandstoffen gegaan.”

BNP Paribas en Deutsche Bank maken overigens ook deel uit van de internationale top 10. Bij KBC dalen de investeringen in fossiele brandstoffen, maar de bank financiert nog steeds aanzienlijk minder in hernieuwbare energie. Bij Belfius is de situatie omgekeerd. De bank heeft meer investeringen in hernieuwbare energie dan in fossiele brandstoffen, maar de laatste jaren is er sprake van een scherpe daling van de financiering van hernieuwbare energie en een stijging voor fossiele brandstoffen.

Triodos is de enige bank die alleen maar in hernieuwbare energie investeerde. Bij de andere kleine banken is er ook nog werk aan de winkel. Argenta, Van Lanschot en VDK Spaarbank belegden meer in fossiele brandstoffen dan hernieuwbare energie. Bij Argenta is er een daling van de fossiele brandstoffen, bij VDK is er echter sprake van een lichte stijging, en bij Van Lanschot is de groei in fossiele brandstoffen aanzienlijk.  

Een beter klimaat dankzij de bank?

Nochtans zouden financiële instellingen een belangrijke rol kunnen spelen voor het milieu. Ze bepalen met hun investeringen voor een groot deel welke projecten worden gerealiseerd en welke niet. Als banken ervoor kiezen massaal te investeren in wind- en zonne-energie en innovatie op dit terrein, vormen ze een fantastische hefboom voor de transitie naar nieuwe vormen van energie

Frank Vanaerschot: “Om klimaatverandering aan te pakken, moeten banken veranderen. Het is vijf voor twaalf, maar het lijkt hen niet te lukken om investeringen op de klimaatwetenschap af te stemmen. Overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en banken op het juiste spoor zetten.”

Aan maatschappelijk draagvlak zal het dergelijke milieuregulering niet ontbreken. Uit de recentste Eurobarometer blijkt dat de Belg wakker ligt van klimaatverandering. De reacties op het BankWijzer project en het succes van banken als Triodos en de groeiende aandacht voor de divestment beweging bewijzen dat mensen echte groene banken willen.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op donderdag 5 november 2015

  Wat hadden jullie nu anders verwacht dan? Kijk *hun* system moet kost wat kost ( en daat gaat de mensheid haar toekomst kosten) overeind blijven. Binnen het manipuleerbare slegen de elites erin om aande touwtjes te blijven trekken. Grotendeels kan dat omdat 95 % v/d mensen misschien wel goed van inborst zijn, maar verder infantiel of aan *hun* systeem gastgeketend. Huis/tuintje en toekomstloze kinderen , weet je. het klimaat gaat hun en ons zuur opbreken.Omdat het een gigantisch enorm gecompliceerd quasi levens gegeven is.

  Het is al lang uit zijn evenwicht, maar Jan lul is meer bekommerd om K3 of de Rode duivels so...... what.

  De banken zijn de raakpunten van die elites aan de massa's. Eigenlijk de energie die daar de stoffelijke wereld raakt.Immers of je nu een huis wil bouwen..je zaak wil uitbreiden of wat dan ook , geld maakt je dat mogelijk/of niet. Banken zijn de *energiesluizen* v/h slechte hun visie is verijking zonder daar een klop voor te doen. Anderen mogen daar voor werken en afzien. Bekijk simpelweg eens het aantal van die instellingen die min/meer betrokken waren in malafide operaties en zelfs misdaden. Je weet dan toch genoeg, niet ?.

 • door spacemonkey op vrijdag 6 november 2015

  Ach mensen toch laat het duidelijk zijn wie de macht heeft.

  Na twintig jaar onderzoek en procederen moet geen enkele verdachte nog verschijnen voor de strafrechter in een miljoenenfraudezaak rond KBC. Het heeft allemaal veel te lang geduurd, luidt het pijnlijke verdict. Dat vernam De Tijd en bevestigt de persmagistraat van het Gentse hof van beroep, Martin Minnaert.

  U en ik we weten dat maar ook 99 % v/d mensen blijven er alles aandoen om rijker te worden dan ze igl met vele andere al zijn. Dus zetten ze hun geld op de bank of proberen het nog eens op de beurs ?. Indien ze nu eens AL hun gelden afhaalden ? Of indien we nu eens allemaal geen belastingen betaalden? indien we .....Weet je het Neoliberaal model heeft alles in de hand en mee om voorgoed hier aanwezeig te wezen. Overbevolking wat aanleiding geeft tot *minder* solidariteit, immer eesrt zelf trachten te overleven. Steeds schaarser wordende arbeidsplaatsen die resulteren in dezelfde reflex. Ikke en de rest kan stikken.

  Verkoop de dingen net als al die potsierlijke schandelen ( dieselgate etc ) toch niet mooier dan ze zijn.Enkel het verstoorde klimaat en de masieve impact daarvan, kunnen misschein iets teweeg brengen. Zelfs daar twijfel ik aan. Kijk eens naar dat klimaatdebat en je weet dat ook daar het weer om centen en luchtbellen theorie gaat. Voor de mensen dan, want het klimaat dat past eich rustig verder aan, en heeft niets te zien met zij die het verstoren. De jeugd mag ook afgeschrven worden want die zijn (althans hier) imbecieler dan ooit te voren, en met hun virtuele ICT gadgets hegaan. Wat een gekke clowneske schijnvertoning het leven anno 2015.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties