Media worden steeds driester aangevallen tijdens hun werk in conflictgebieden (www.cpj.org)

VN veroordelen toenemend geweld tegen journalisten

Meer dan zevenhonderd journalisten werden sinds 2005 vermoord, tijdens de uitoefening van hun vak. Dat verklaarde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon tijdens de Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten op 2 november 2015.

dinsdag 3 november 2015 14:45
Spread the love

Berichtgeving uit oorlogsgebieden en onder autoritaire regimes brengt risico’s met zich mee, zei de VN-secretaris-generaal, en het vak van journalist staat continu onder druk. “Veel journalisten komen om tijdens het uitoefenen van hun vak in conflictgebieden. Veel te vaak wordt hen opzettelijk het zwijgen opgelegd, omdat ze de waarheid naar buiten brengen.”

Naar minder dan tien procent van deze moorden werd een volledig onderzoek uitgevoerd en slechts 7 procent van deze zaken werd ook effectief opgelost. Het internationale Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) in New York constateert dat straffeloosheid leidt tot meer moorden en vaak een symptoom is van een verergerend conflict en de afbraak van rechtssystemen. Volgens het CPJ gaat het in 94 procent van de gevallen om moorden op plaatselijke journalisten en slechts in 6 procent van de gevallen om buitenlandse correspondenten.

Onopgemerkte moorden

Irina Bokova, directeur van de VN-organisatie voor het werelderfgoed UNESCO, veroordeelde eerder dit jaar de moord op 87 journalisten, mediamensen en anderen die actief waren op sociale media. Dit betreft alleen de slachtoffers in 2014.

Misdaden tegen journalisten worden vaak niet opgemerkt door het VN-systeem, zegt Akshaya Kumar van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), vooral in conflictgebieden zoals Zuid-Soedan of crisisgebieden zoals Burundi.

VN-waarnemers die aanwezig zijn namens vredesmissies of namens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (UNHCR) kunnen en moeten volgens haar veel meer doen om onderzoek en vervolging van de verantwoordelijken voor de moorden af te dwingen. “Als dat niet gebeurt, kunnen overheidstroepen profiteren van een klimaat van straffeloosheid, wanneer ze dappere journalisten zoals Esdras Ndikumana uit Burundi en Peter Julius Moi uit Zuid-Soedan aanvallen.”

Somalië

De VN namen in 2013, na de moord op twee Franse journalisten in Mali, een resolutie aan die 2 november uitriep tot Internationale Dag tegen Straffeloosheid van Misdaden tegen Journalisten. De dag is bedoeld om aandacht te vragen voor bescherming van journalisten.

Het CPJ zegt dat de hinderlaag voor een konvooi in Zuid-Soedan en de moord op twee bloggers in Bangladesh, deze twee landen in de straffeloosheidsindex van het CPJ heeft doen belanden. Volgens het in oktober 2015 verschenen rapport Getting Away With Murder, voert Somalië momenteel die lijst aan. Het land heeft daarmee voor het eerst sinds de index in het leven werd geroepen in 2008, Irak van de eerste plaats verdreven.

In Somalië werd in de afgelopen tien jaar minstens één journalist per jaar vermoord. De overheid blijkt niet in staat of is onwillig om daar onderzoek naar te doen. In Irak, zegt het CPJ, vinden al doelgerichte moorden plaats sinds de oorlog in het land uitbrak. Meer recentelijk ontvoerde en vermoordde de Islamitische Staat (IS) twee journalisten. Het geweld in de regio en de beperkte informatie uit het gebied maken het voor het CPJ onmogelijk om betrouwbare informatie over andere gevallen te verkrijgen.

In een brief aan de VN vraagt Christophe Deloire, secretaris-generaal van CPJ om een internationaal onderzoek te openen naar de verdwijning van een aantal journalisten en mediamensen. Op de lijst van namen staan onder meer: 

  • María Esther Aguilar Cansimbe (Mexico), vermist sinds 2009
  • Borja Lázaro (Colombia), vermist sinds 2014;
  • Prageeth Ekneligoda (Sri Lanka), vermist sinds 2010;
  • Ahmed Rilwan (Maldives),vermist sinds 2014;
  • Pirouz Davani (Iran),vermist sinds 1998;
  • Sofiane Chourabi en Nadhir Ktari (Libya),vermist sinds September 2014;
  • Naz?m Babao?lu (Turkey),vermist sinds 1994;
  • “Chief” Ebrima Manneh (Gambia),vermist sinds 2006;
  • Elf journalisten (Eritrea),vermist sinds 2001;
  • Negen journalisten (Irak), vermist sinds 2014.

De Franse organisatie Reporters Sans Frontières doet een oproep om deze dag te herdenken met de hashtag #FightImpunity en de website Fight Impunity te bezoeken.

Bron: Journalists Under Siege As Occupational Hazards Rise

take down
the paywall
steun ons nu!