Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Joods netwerk lanceert wereldwijd initiatief tegen de bezetting

Het nieuwe Joods netwerk lanceert een wereldwijd initiatief tegen de bezetting. Het wil zo de Joodse identiteit en de joden wereldwijd verenigen tegen het destructieve beleid van Israël.
dinsdag 20 oktober 2015

Dit nieuwe internationale netwerk, bestaande uit joodse groepen en individuen voor rechtvaardigheid in Palestina, heeft afgelopen weekend een verklaring gepubliceerd waarin het een einde vraagt aan het dodelijk geweld en de bezetting.

Het netwerk, dat in de zomer ontstond en nog geen naam heeft omvat momenteel 16 landen - van Brazilië tot Australië,  Zwitserland en Zuid-Afrika. Het vertegenwoordigt 15 organisaties.

Volgens hun verklaring, wil het netwerk de eigen joodse identiteit terugclaimen. "Niet als een nationalistische identiteit, maar als een identiteit die onze diversiteit, tradities en gemeenschappen viert, waar we ook zijn in de wereld. Wij zijn van mening dat het essentieel is dat er een wereldwijde Joodse stem is die solidair is met de Palestijnse strijd en het destructieve beleid van Israël aanklaagt. Het internationale Joods netwerk wil die stem worden."

Veertig Palestijnen en acht Israëliërs zijn gedood sinds het begin van deze maand. Er zijn een tiental mes-aanvallen tegen Israëli's geweest in Israël en in de Westelijke Jordaanoever en er raakten een honderdtal Israëli's gewond. Meer dan 1000 Palestijnen raakten gewond nadat ze onder vuur werden genomen. 

In tijden van escalerend geweld, in het bijzonder tegen de Israëli’s, hebben Joodse organisaties en Joodse individuen wereldwijd de neiging om ofwel hun steun te betuigen aan Israël, ofwel te zwijgen. Het is taboe om kritiek te uiten op Israël wanneer er aanslagen tegen Israëlische burgers gebeuren. Dit werd duidelijk tijdens de Tweede Intifada.

Maar het is net dan, dat het belangrijk is om zich zowel te identificeren als Jood en uw diepe bezorgdheid te uiten over wat er gaande is in Israël. Kritiek op hun beleid is zeldzaam. Daarom ook is deze brief zo belangrijk.

Een fragment uit de brief:

"Als leden van joodse gemeenschappen over de hele wereld zijn we geschokt door het geweld dat de straten van Palestina/Israel teistert en alleen al de laatste twee weken het leven koste aan meer dan 30 Palestijnen en Israeli’s.

Een 2-jarige meisje in de Gazastrook was de jongste van 4 Palestijnse kinderen die werden gedood de afgelopen twee weken. Een 13-jarige Israëlische jongen is in kritieke toestand na een tiental messteken. En meer dan duizend mensen raakten gewond in dezelfde periode. In de straten van Jeruzalem, het centrum van al dit geweld, overheerst de angst

Israëli's schieten op Palestijnse demonstranten in en rond Oost-Jeruzalem. Palestijnen steken en schieten op Israëlische burgers en politieagenten op straat. Israëlische soldaten doden Palestijnse verdachten zonder directe bedreiging en zonder proces. Palestijnen gooien dan weer stenen naar rijdende auto's. Israëlisch tuig klopt Palestijnen in elkaar of vraagt aan de politie om op ze te schieten. Vernederende controles van de Palestijnen in de straten. Al deze dingen zijn uitgegroeid tot een dagelijkse gebeurtenis in de stad waarin we worden opgevoed om te bidden voor vrede. Maar deze dingen gebeuren ook op andere plaatsen in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever ….

Het is de taak van alle Joden over de hele wereld om de Israëlische regering onder druk te zetten - ook degenen die haar woorden en daden steunen - om haar te veranderen. De militaire repressie moet onmiddellijk ophouden. Palestijnen moet volledige ​​bewegingsvrijheid krijgen.

Het is ook een verantwoordelijkheid van de Joden wereldwijd om de landen waarin we wonen onder druk te te zetten om onmiddellijk de economische en militaire steun aan de Israëlische bezetting en de belegering van Gaza te beëindigen.

Het Joods netwerk is van mening dat de onmiddellijke verandering moet komen van de Israëlische regering en het Israëlische volk. Het militaire optreden moet onmiddellijk ophouden, Palestijnen moeten volledige bewegingsvrijheid krijgen. Wij roepen onze joodse gemeenschappen, en de gemeenschap wereldwijd op om publiekelijk aan te dringen op een einde aan het geweld, de bezetting, belegering en militaire reacties. En in de plaats daarvan gelijkheid en vrijheid te eisen voor het Palestijnse volk en rechtvaardigheid voor iedereen.”

Jordy Silverstein is historica en schrijfster uit Melbourne. Ze ondertekende mee de verklaring omdat ze hiermee wil aantonen dat er ook afwijkende meningen zijn binnen de Joodse gemeenschap. Het Joods netwerk wil volgens haar aantonen dat het zionisme op basis van militarisme, uitsluiting, geweld, verdeeldheid, moord en leugens niet de enige manier van leven is in dit land en zeker niet de enige manier is om iemands Joods-zijn uit te drukken.

 

Bron: New Jewish network launches worldwide initiative against occupation

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door ARMAND op woensdag 21 oktober 2015

  Vorige week heeft EAJS, een andere joodse stem, geprobeerd een verklaring naar de pers te sturen. Die is door geen enkele krant opgenomen.

 • door Roland Horvath op donderdag 22 oktober 2015

  Er moet een Palestijns- Israëlische staat komen op basis van de grenzen van voor 1947. De verdeling van Palestina door de VN was en is onrechtmatig. De Palestijnen wonen al sedert duizenden jaren in Palestina. Er kan maar vrede zijn in Israël als Israëlische immigranten en Palestijnen dezelfde rechten hebben in een onverdeeld Palestina, zonder apartheid, met grenzen van voor 1947. En het recht op terugkeer van de 750.000 verdreven Palestijnen en hun nakomelingen. Een éénstaatoplossing.

  Israël is onleefbaar zoals het er nu aan toe gaat met zijn voortdurende oorlogen. Het is een gevaar voor de hele wereld. Vroeg of laat zal Israël door zijn eigen geweld en discriminatie imploderen of exploderen waarbij het dan mogelijk zijn atoombommen rondstrooit in de wijde omgeving.

  • door antond op zondag 25 oktober 2015

   Een één-staat oplossing, dat is gemakkelijk gezegd, van een afstand. Zonder de bezettings- en settlements-politiek te willen rechtvaardigen mag je veronderstellen dat de Joden in één staat met een Palestijnse meerderheid beter meteen hun koffers kunnen pakken dan daar te blijven en te wachten tot het geweld losbarst.

   Alle fouten in de bezettingspolitiek ten spijt, moet je je toch afvragen waarom Joden géén recht op een 'eigen' staat zouden mogen hebben en Italianen, Fransen en Noren bijvoorbeeld wél. Het lijkt me ronduit discriminatoir om de Joden dit recht, dat ook wij voor onszelf claimen, te ontzeggen. Ik moet nog zien dat wij met lede ogen zouden aanzien dat hier een Moslim meerderheid zou ontstaan, waarbij wij dan zouden worden gedwongen om verworvenheden, zoals bijvoorbeeld rechten voor holebi's, te moeten opgeven. Dan zijn de rapen echt gaar!

   Vanaf de leunstoel te oordelen hoe Israel zijn beveiliging moet regelen, getuigt van een merkwaardig soort 'elitaire' wereldvreemdheid.

   Met u, ben ik van oordeel dat er veel fouten jegens de Palestijnen zijn gemaakt, die om een oplossing schreeuwen. Maar de één-staat oplossing is rituele zelfmoord. Bestudeer beter eerst het tijdpad van onze eigen 'tolerantie' ten aanzien van onze eigen Islamitische minderheid. Dit om het belang in te zien van het indammen van de migrantenstroom. Dit is van groot belang voor de instandhouding van de vrijheid van meningsuiting en het het voorkomen van extremisme, aan beide zijden van het spectrum. Té grote instroom hier bij ons, zou extremisme van beide zijden in de hand werken. Het is zaak dit te voorkomen. Hetzelfde geldt voor Israel.

   Als we hier een Islamitische meerderheid zouden krijgen, is het subiet gedaan met onze vrijheid. U mag van dit standpunt vinden wat u wilt.

   • door Saïd Latona op donderdag 5 november 2015

    Jood zijn is geen nationaliteit maar geloofsovertuiging. Zij hadden hun staat, het land waar zij geboren en getogen zijn zoals Duitsland, Frankrijk, Polen, .... Zij waren Frankrijk was hun land, jodendom hun geloof. Dus je kan niet beweren dat zij voordien geen land hadden en dus recht hebben op een eigen land.

    Maar stel ik ga akkoord met jou joden verdienen een eigen land en staat omdat ze voordien geen hadden en ze zich willen groeperen in één staat, zijn hadden/hebben geen enkel recht om Palestina te claimen en ze uit te moorden, weg te jagen en te onderdrukken! indien zij een land voor zich willen hebben zijn er genoeg onbewoonde gebieden in de wereld.

    Dus ja joden hebben het recht op eigen staat indien zij dit wensen (ook al hadden zij een land voordien waartoe zij behoorden). Nee wat zij gedaan hebben en nog steeds doen voor een eigen staat te hebben is niet aanvaardbaar! Elke israeli is onterecht in zijn huis (volgens de internationale wetten) en geeft toe aan de onderdrukking van Palestijnen.

 • door Saïd Latona op donderdag 5 november 2015

  Dat is allemaal wel leuk maar ik denk dat het duidelijk wordt dat passief verzet niet veel zal uithalen. Dat bewijst de geschiedenis toch. Het enige wat zou helpen zijn de vrijheidsstrijders moreel, financieel en lichamelijk bijstaan. Deze uitspraak zal voor velen geweldadig en radicalistisch klinken maar hoe hebben wij de Duitsers 2x uit ons land verdreven? Niet door op straat te komen manifesteren of door telkens opnieuw publiekelijk te gaan verklaren dat we er tegen zijn ... Hamas is misschien islamitisch en Palestijnen zijn dan wel moslims, maar vergis niet. Dit is geen oorlog om geloof en Hamas is geen terroristische organisatie. Het zijn verzetstrijders en het gevecht gaat om recht op eigen land en recht op een huis en veiligheid. Het is niet omdat het moslims zijn dat het daarom een extremistische zaak is en dat Hamas terroristen zijn. Het blijven verzetstrijders die gewoon toevallig moslim zijn. Wij hebben exact hetzelfde gedaan toen de Duitsers bij ons de les kwamen spellen.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties