Turtelboomheffing op energie: gezinnen betalen, Huts & co buiten schot

Om de introductie van zonnepanelen te stimuleren in Vlaanderen werd in het verleden nogal gul omgesprongen met subsidies. Om die historische put weg te werken voert Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) een heffing in voor de gebruikers. Bedrijven betalen in verhouding 50 keer minder en de grote subsidieslokoppen als Katoen Natie blijven helemaal buiten schot.

maandag 19 oktober 2015 10:10
Spread the love

De netbeheerders moeten een berg groenestroomcertificaten opkopen van de eigenaars die groene stroom zoals zonne-energie produceren. Minister Turterlboom wil een schuld van 1,97 miljard zo snel mogelijk wegwerken.

Om dat te doen mogen de netbeheerders hun tarieven optrekken. Voor gezinnen komt er daardoor volgend jaar 35 euro bij op de rekening. Turtelboom voegt daar een heffing voor elk aansluitpunt van elektriciteit aan toe. Voor gezinnen bedraagt die 100 euro.

De grote bedrijven worden deels gespaard. Turtelboom vindt dat ook normaal. “We moesten naar een oplossing zoeken die de bedrijven, én de jobs die ze creëren voor de gezinnen, niet wegjaagt”, zegt ze in De Standaard.

De christelijke vakbond ACV berekende dat gezinnen in verhouding 50 keer meer betalen dan bedrijven.

De panelen van Huts

Maar dat is nog niet alles. Vlak voor de subsidies verlaagd werden in 2011 liet havenbaron Fernand Huts de daken van tientallen havenloodsen volleggen met zonnepanelen. Die waren goed voor een totaal vermogen van net geen 25.000 kW. Dat is ongeveer gelijk aan de productie van 6000 gezinnen met zonnepanelen op het dak van hun huis.

Dat bleek voor Huts toen één van de meest interessante investeringen. Die panelen leveren hem nu nog altijd 13,4 miljoen subsidies per jaar op. De bank ING doet nog beter met 18,9 miljoen euro opbrengst per jaar.

3.386 grootschalige zonnepanelenparken krijgen op die manier elk jaar 231 miljoen euro subsidie cadeau van de Vlaamse overheid en dat nog 20 jaar lang. In 2011, vlak voor de subsidies werden teruggeschroefd, kregen 300 dergelijke mega-installaties 30 procent van alle subsidies.

“Op die manier ontspringen de grote slokoppen de dans”, zegt Tom De Meester, de energiespecialist van de PVDA in De Standaard.

Opvallend is ook dat de NMBS, een grootgebruiker van energie, dan weer wel moet inleveren op de korting die het openbaar bedrijf kreeg. “Nu de spoorwegmaatschappij meer moet betalen voor haar elektriciteit, zal ook de treinreiziger dat voelen. Lees: de factuur van de energietransitie komt nog meer op het bord van gezinnen en kmo’s”, zeggen de vakbonden, Samenlevingsopbouw en de milieubeweging Bond Beter Leefmilieu daarover in een gezamenlijk persbericht.

Energie-armoede

Zij roepen op om de schuld op een rechtvaardige manier te verdelen. Samenlevingsopbouw vreest dat nog meer gezinnen in armoede zullen terechtkomen. “De groep mensen die hun energiefactuur niet meer kan betalen, zal alleen maar groter worden. Kwetsbare gezinnen die verwarmen op elektriciteit of die niet de mogelijkheid hebben om oude huishoudtoestellen te vervangen zijn bijzonder vatbaar voor prijsstijgingen. Door de financiering van de transitie eenzijdig op de gezinnen af te schuiven, dreigen we te dweilen met de kraan open”, aldus Leen Smets van Samenlevingsopbouw.

In heel België kampen nu al 750.000 gezinnen met energiearmoede. Bij de armste gezinnen gaat soms nu al tot 19 procent van het inkomen naar energie.

De Turtelboomheffing is de zesde prijsverhoging op een rij. Eerder besliste de federale regering ook al om de btw te verhogen en de gratis stroom af te schaffen. In totaal zullen gezinnen daardoor tot 400 euro meer betalen.

take down
the paywall
steun ons nu!