Tammy Brehio wijst vanop haar terras naar het maisveld van Monsanto enkele honderden meters van haar huis in het dorpje Kihei op Hawaii. Op de kleine foto rechtsonder een tractor van Monsanto die 's nachts aan het sproeien is (Christopher Pala/kleine foto Tammy Brehio)

Monsanto, Bayer, Syngenta, Dow en DuPont vergiftigen Hawaii

De bewoners van meerdere eilanden van de Hawaii-archipel maken zich ernstige zorgen over het intensief gebruik van pesticiden op landbouwgronden in de nabijheid van hun huizen en de scholen van hun kinderen door de agromultinationals Monsanto, Bayer, DuPont, Dow en Syngenta.

maandag 19 oktober 2015 14:53
Spread the love

“Dat is de plek waar ze pesticiden spuiten, zelfs als de wind in onze richting staat”, zegt Tammy Brehio terwijl ze vanop haar terras naar een veld wijst een paar honderd meter verderop. “Sinds we naar hier verhuisd zijn, hebben we vaak last van keelpijn en hoesten we bijna voortdurend”, zegt de veertigjarige moeder van drie jonge kinderen.

Zij en haar buurman, die liever anoniem blijft omdat hij in de landbouwsector werkt en anders vreest voor zijn job, zeggen dat het spuiten vaak tijdens de nacht gebeurt. “Ik word er wakker van”, zegt Brehio. “Het heeft een sterke geur en bemoeilijkt het ademen.”

Sinds 2005 hebben de bedrijven Monsanto, DuPont en Dow Chemical uit de VS, Bayer en BASF uit Duitsland en Syngenta uit Zwitserland hun verspreidingsgebied op Hawaii meer dan verdubbeld. Het groeiseizoen gaat op deze tropische eilanden het hele jaar door, wat deze bedrijven veel tijd bespaart als ze een nieuwe teeltvariëteit op de markt willen brengen.

GGO-maïs

Dit klimatologisch gegeven maakt van Hawaii het epicentrum van de maïsteelt, die genetisch zo gemodificeerd werd in de laboratoria van deze bedrijven dat ze alleen goed accordeert met de specifieke bestrijdingsmiddelen die deze bedrijven zelf produceren.

De maiskolven groeien op Hawaii en worden daarna naar de VS geëxporteerd waar ze opnieuw aangeplant en geoogst worden, voor dierenvoeder of voor de productie van ethanol.

Deze agrochemische bedrijven zijn zelf eigenaar of leasen het land op de eilanden Mau’i, Moloka’i, Kaua’i en O’ahu. In totaal gaat het om 2 procent van het totale landbouwareaal. Omdat de eilanden bergachtig zijn en de landbouwgrond schaars, grenzen de velden vaak aan huizen, bedrijven en scholen. Vroeger werden deze velden gebruikt om suikerriet en ananas te groeien, nu zie je hier vooral maïs.

Straffeloos

Het veelvuldige gebruik van pesticiden heeft tot verschillende klachten geleid. De bedrijven wordt verweten dat ze straffeloos zijn en de wetten van de staat aan hun laars lappen. Die wetten zeggen nochtans dat het commercieel toepassen van pesticiden die door de wind kunnen vervoerd worden, strafbaar is en aanleiding kan geven tot een boete van 25.000 dollar of een celstraf van zes maanden.

In 2006 en 2008 was Howard Hurst tewerkgesteld als onderwijzer aan de Waimea middelbare school op Kaua’i. Hij was er toen twee maal getuige van hoe wolken geconcentreerde pesticiden in de richting van de school werden geblazen vanop een nabijgelegen veld, met bestrijdingsmiddelen van Syngenta.

“Het voelt aan alsof je zout in je ogen krijgt. Je tong zwelt, je spieren doen pijn, het is vreselijk”, zegt Hurst. Beide keren werd de school ontruimd en moesten verschillende studenten behandeld worden in een nabijgelegen hulppost.

Massahysterie

Na deze incidenten stopte Syngenta zijn activiteiten op het desbetreffende veld in de buurt van de school en verlegde ze naar een halve kilometer verderop. Volgens Hurst kwam de geurhinder nadien veel minder voor.

In 2013 keurde de overheid van Kaua’i een wet goed die bedrijven verplicht om bredere bufferzones te respecteren en de details over wat ze spuiten, waar en wanneer openbaar te maken. Een groep van artsen in Waimea, een plek die langs drie kanten omgeven wordt door maïsvelden, getuigde dat het aantal gevallen van ernstige hartafwijkingen bij lokale pasgeborenen tien keer hoger ligt dan het nationale gemiddelde.

Massieve lobbycampagne

Bennette Misalucha, het hoofd van Hawaii Crop Improvement Association die de agrochemische bedrijven vertegenwoordigt, weigerde een interview aan IPS over de bezorgdheid van de artsen. In de e-mail waarin ze het interview weigert, schrijft ze dat ze “geen geloofwaardige statistische informatie gezien heeft die deze beweringen zou ondersteunen.”

De bedrijven die Misalucha vertegenwoordigt, verzetten zich sterk tegen het instellen van bufferzones met bewoonde gebieden Ze argumenteren dat het de bedrijven zal verdrijven, wat banenverlies zal veroorzaken en dat de critici eigenlijk tegenstanders zijn van genetisch gemodificeerde organismen.

De lobbygroep heeft de lokale wet van het eiland Kaua’i voor de rechtbank betwist en een federale rechter volgde hen in hun redenering, zeggende dat enkel de staat bevoegd is om het gebruik van pesticiden te reguleren.

Ook op Mau’i en Moloka’i werd een burgerinitiatief tegen het uitoefenen van genetisch gemodificeerde landbouw de kop ingedrukt. De betrokken bedrijven spendeerden 8 miljoen dollar om het protest tegen te gaan, het meeste geld daarvan kwam terecht in een politieke campagne, het hoogste bedrag ooit in de geschiedenis van Hawaï.

Op het eiland Mau’i heeft Brehio, moeder van drie, ondertussen samen met haar echtgenoot beslist om hun huis opnieuw te verkopen. “Dit is geen veilige plek voor mij en m’n gezin”, zegt ze. Ondertussen zijn er op de lap grond tussen haar huis en de Monsanto-akkers, bouwwerken gestart. Daar worden in totaal 660 ‘betaalbare’ woonunits gebouwd. Deze goedkope woningen, zullen dus net naast de akkers van Monsanto liggen.

Bron: In Hawaii, Concern Rises about Use of Farm Pesticides

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!