Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Boliviaanse arme stadsvrouwen kweken eigen groenten

Arme Boliviaanse vrouwen aan de rand van de Boliviaanse hoofdstad Sucre nemen het heft in eigen handen. Ze gaan biologische groenten kweken en brengen zo geld binnen voor het gezin.
maandag 19 oktober 2015


De meeste vrouwen die van het platteland naar Sucre zijn getrokken, hebben geen werk. Ze gaan daarom zelf biologische groenten kweken die ze in de stad verkopen. Het levert hen erkenning op in hun gezin en gemeenschap en maakt hen economisch onafhankelijk, zegt Lucrecia Toloba, die een overheidsprogramma voor stedelijke en voorstedelijke landbouw rond de hoofdstad Sucre beheert. De eigen maaltijden worden ook voedzamer. “We willen de ondervoeding helemaal uitbannen”, zegt landbouwingenieur Guido Zambrana, coördinator van het Project Stadstuinen.

Bij het project zijn 83 voorstadswijken betrokken. Het krijgt de steun van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Een van de 680 vrouwen die al meedoen, is Celia Padilla. Deze inheemse vrouw uit de stad Potosí arriveerde in 2000 in Sucre. Haar man heeft af en toe werk als metselaar. Ze begon in 2014 met een tuintje van 8 vierkante meter. “Met wat ik verkoop, koop ik melk en vlees voor de kinderen.” Nu heeft ze plannen voor een terrein van 500 vierkante meter waar ze samen met haar man een serre wil bouwen.

Biologische landbouw

In Sucre, dat zich op 2760 meter hoogte bevindt, schommelen de gemiddelde temperaturen tussen 12 en 25 graden. Met de steun van de overheid krijgt dit stadslandbouwproject serres.

De gezinnen brengen de teeltgrond in en bouwen de serres zelf. Volgens FAO-gegevens produceert elke serre in het project 500 kilogram groenten per jaar, in drie oogsten. 60 procent van de opbrengst is voor eigen gebruik. De rest is voor de verkoop, individueel of collectief.

Omdat het water schaars is, zorgt de overheid ook voor watertanks van 2000 liter. Die vangen in het regenseizoen het water op, nadien kan het water dan voor irrigatie dienen. “De vrouwen gebruiken geen kunstmeststoffen, ze gebruiken organisch materiaal en maken op die manier de productie duurzaam”, meldt Yusuke Kanae van het FAO-kantoor in Sucre.

Bron: Native Women Green the Outskirts of the City, Feed Their Families

 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

Eén reactie

  • door antbover op maandag 19 oktober 2015

    Dat is ook wat ik reeds jaren doe , en wat iedereen met een tuintje zou moeten doen. Het is een eerste stap naar gezond eten. Bovendien is dat zeer rendabel .Van daaruit begrijp ik de boeren bij ons niet. Zij moeten steeds weer subsidies hebben om rond te komen, maar weigeren nieuwe ideeën . Flexibiliteit is de boodschap. Tevens zien we bij ons , dat mensen die wel telen , kleinschalig, maar wel met het oog op verkoop, prijzen handteren die men ook betaalt in bv. de supermarkt. Het winstprincipe zit ingebakken, maar daarmede belasten zij zwaar de eigen onderneming.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties