Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

"TTIP is gelijk aan totale straffeloosheid voor multinationals"

Dit weekend betoogden 250.000 mensen in Berlijn tegen het TTIP. Ook in Londen, Amsterdam en Barcelona werd actie gevoerd. Een Europese petitie tegen het vrijhandelsakkoord haalde meer dan 3 miljoen handtekeningen. Donderdag was het de beurt aan Brussel om zich aan te sluiten bij het groeiende protest. Enkele honderden betogers trakteerden er de deelnemers van de EuroMarchas op een warm onthaal.
donderdag 15 oktober 2015

Enkele actievoerders hadden onder de naam EuroMarchas een mars van Gibraltar naar Brussel ondernomen. Donderdagmiddag kwamen ze aan bij het Schumanplein waar een Europese top plaats vindt.

Ze werden er onthaald door enkele honderden leden van het actieplatform dat zich ook vanuit België verzet tegen het vrijhandelsakkoord TTIP.

“TTIP betekent de totale straffeloosheid voor multinationals die voortaan mogen doen wat ze willen. En alles verloopt in het grootste geheim. Zelfs de leden van het Europees parlement hebben geen toegang tot de details van de onderhandelingen”, zegt actievoerder Bruno Poncelet van het vormingscentrum Cepag.

Toen een vijftigtal deelnemers van de actie even een straat probeerde af te sluiten, werden ze omsingeld door de politie. Enkele tientallen actievoerders werden opgepakt en weggevoerd met politiewagens.

Zaterdag volgt een nieuwe betoging tegen het TTIP. Het handelsakkoord stuit op een groeiend protest. Europees commissaris van Handel Cecilia Malmström geeft dat ook toe. Maar in een gesprek met John Hilary van de Britse ngo War on Want deed ze een merkwaardige slip of the tongue. “Ik heb geen mandaat van het Europese volk”, zei ze. “Malmström ontvangt haar orders rechtstreeks van de bedrijfslobbyisten die Brussel overspoelen”, schrijft Hilary in de Britse krant The Independent.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

 • door landoalda op vrijdag 16 oktober 2015

  Protestbetogingen zullen minder effect hebben dan wanneer u en uw gelijkgezinden in Europa via deze weg : internet, mails, facebook, twitter ... steun vragen aan al die Europeanen die er schoon genoeg van hebben dat hun Europese politici zich laten (ik vind het juiste werkwoord niet, laat ons dus schrijven 'zwaar beïnvloeden' door multinationals en/of andere maffieuse machtorganisaties. De echte macht lijkt al lang niet meer te berusten bij politici in dit/ons werelddeel.

  Probeer een Europees referendum te organiseren via eerlijke (in woord en daad) politici, met de kracht van het stemrecht, niet met opstootjes of baldadigheden. Of dat lukt ??? U hebt mijn steun, en dat uitsluitend ten behoeve van moeder aarde, moeder van eenieder.

 • door Roland Horvath op vrijdag 16 oktober 2015

  De EU bestaat 57 jaar en ze heeft een staatstructuur die geen van de 28 lidstaten zou willen. Dat bestaat uit karikaturen en gedrochten. De 3 bestuursinstellingen zijn de karikaturen en de gedrochten zijn ... Eén van hen heet Cecilia Malström CM. Ze wordt betaald door de EU burgers en ze voert orders uit van de lobby's van de multinationals/ GMO Grote Multinationale Ondernemingen. Dat verklaart ze zelf volgens the Independent. Corrupter kan niet. Het EU bestuur is met dat soort rommel opgebouwd. En wat er uitkomt is dezelfde rommel: Besparen in tijden van een overcapaciteit. En TTIP, CETA, TISA, geheime wetten allen bedoeld om de US/GMO de wereldheerschappij te bezorgen. Met als slogan een standaard stellen aan de rest van de wereld. Het tegendeel van wat ieder land nodig heeft: Een gepaste combinatie van vrije handel en protectionisme.

  De EU Commissie moet meewerken met de regeringen van de 28 lidstaten. Die zijn vertegenwoordigd in de Raad, door lieden met 2 petten, die 2 heren dienen. Vier rechtstreeks verkozenen per lidstaat zou beter zijn. Referentie, de US senaat. De meeste regeringen laten de EU politiek over aan de 3 EU bestuursinstellingen. Het Parlement kan alleen de hele Commissie ontslaan. Resultaat; de Commissarissen zijn tegenover niemand verantwoording schuldig. behalve tegenover de lobby's van de multinationals. Vandaar de ontsporingen.

  De EU Commissie zou moeten voortkomen uit een ideologische meerderheid in Raad -4 rechtstreeks verkozenen per lidstaat- en Parlement zoals dat al eeuwen gebeurt in de 28 lidstaten. Democratischer en minder invloed van lobby's en van Duitsland.

  En de burgers stemmen jaarlijks een vertrouwensvotum. Als er geen meerderheid is voor het gevoerde EU beleid, dan volgen nieuwe verkiezingen voor Parlement en Raad.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties