Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Handelspact TPP leidt tot dure medicijnen

Het vrijhandelsakkoord TPP, tussen Noord-Amerika en tien voornamelijk Aziatische landen, pakt slecht uit voor de beschikbaarheid van geneesmiddelen in ontwikkelingslanden, zegt Artsen zonder Grenzen in een reactie op de ondertekening van het TPP deze week.
vrijdag 9 oktober 2015

De controversiële overeenkomst, het Trans-Pacific Partnership, brengt twaalf landen bij elkaar die samen goed zijn voor 40 procent van de wereldeconomie. Op 5 oktober werd het verdrag getekend in Atlanta in de VS. Het moet nog goedgekeurd worden door de nationale parlementen.

Behalve afspraken over lagere tarieven, arbeidsstandaarden en wetgeving op het gebied van internationale investeringen, is ook vastgelegd dat producenten van biotechgeneesmiddelen hun gegevens vijf tot acht jaar geheim mogen houden. Het gaat om medicijnen op basis van een biologische bron, zoals vaccins, antitoxinen en monoklonale antilichamen voor ziekten zoals kanker en hiv/aids.

Dure medicijnen

Volgens het Brookings Institution, een Amerikaanse denktank, zijn biotechgeneesmiddelen groter en structureel complexer dan andere medicijnen. Daardoor zijn ze ingewikkelder en duurder om te ontwikkelen.

Vanwege van deze hoge kosten gebruiken bedrijven data van de oorspronkelijke fabrikant om goedkopere versies te ontwikkelen. Artsen zonder Grenzen ziet dat als "de beste manier om de prijs van medicijnen te verlagen en meer mensen te kunnen behandelen." AzG behandelde bijvoorbeeld 300.000 mensen met hiv/aids in 21 landen met generieke medicijnen. Daardoor daalden de kosten van de behandeling van 10.000 dollar per patiënt per jaar tot 140 dollar per patiënt per jaar.

Gevaarlijke blauwdruk

Amerikaanse producenten van biotechmedicijnen mogen hun recepten echter twaalf jaar geheim houden. In die periode zal de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) geen soortgelijke medicijnen goedkeuren waarbij gebruik gemaakt is van dezelfde biologische data. Databeschermingregels zijn niet in alle landen hetzelfde. Peru, Chili en Mexico kennen op dat gebied helemaal geen regelgeving.

De VS eisten ook in het TPP twaalf jaar bescherming. Die eis sneuvelde in de onderhandelingen. Uiteindelijk kwam het verplichte minimum uit op vijf tot acht jaar databescherming. Dat betekent dat goedkope varianten van biopreparaten niet meer direct beschikbaar kunnen zijn in landen waar voorheen geen beperkingen golden.

Artsen zonder Grenzen stelt dat dit het leveren van betaalbare zorg hindert. Volgens de hulporganisatie pakt het TPP op dit punt negatief voor minstens een half miljard mensen. "De grootste verliezers in het TPP zijn patiënten en behandelaars in ontwikkelingslanden", zegt Artsen zonder Grenzen in een verklaring. De organisatie dringt er bij overheden op aan om de consequenties van het TPP in ogenschouw te nemen. "We zullen de negatieve impact hiervan op de gezondheid van mensen in de komende jaren gaan voelen. En die blijft niet beperkt tot de huidige twaalf TPP-landen, omdat dit akkoord een gevaarlijk blauwdruk is voor toekomstige overeenkomsten."

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

2 reacties

  • door Ronald Van Beneden op zaterdag 10 oktober 2015

    TPP, TTIP, TISA SECRET TRADE NEGOTIATIONS THREATEN GOVERNMENT SOVEREIGNTY AND INDIVIDUAL RIGHTS ACTIVISM, BUSINESS NEWS, COMPANIES, POLITICS, VIDEOS Free speech, including the right to protest, can no longer be taken for granted. According to a newly-released WikiLeaks video (below), multinational corporations have already successfully sued governments on the basis of corporate profits being affected by certain laws. And as the international trade negotiations continue in secret, this corporate power will expand and exert greater control over governments and citizens. These were among one of the bomb shells of the WikiLeaks video detailing international trade negotiations that most citizens are not aware of. WikiLeaks, a non-profit organization, has made headlines for information it has made public since 2010. The YouTube video, titled “WikiLeaks - The US strategy to create a new global legal and economic system: TPP, TTIP, TISA,” explores three international agreements being negotiated in secret. TheWikiLeaksChannel, the official WikiLeaks YouTube channel, hosts the video, which includes comments from investigative journalists as well as Julian Assange, editor in chief, WikiLeaks.

    • door Bart op zaterdag 10 oktober 2015

      Over TISA overweeg ik al weken iets te posten, daarin zit verbod op her-regulering van banken, en dat vliegt volledig onder de radar. Dus bedankt om het te vermelden!

    Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties