Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Betogers winnen slag om de cijfers: 100.000 op straat tegen Michel en Bourgeois

De regering, de werkgevers en sommige media hadden er vooraf een wedstrijd van gemaakt. Deze betoging zou bewijzen dat het verzet tegen de rechtse regeringen doodgebloed is. Niets blijkt minder waar.
woensdag 7 oktober 2015

Vergelijken met de betoging van 6 november 2014 is niet helemaal fair. Dat was namelijk de grootste anti-regeringsbetoging sinds 1986. Bourgeois en Michel hadden net hun regeerakkoord bekend gemaakt en de betoging was de start van een beweging die zou leiden tot drie provinciale en één nationale staking die het hele land platlegde.

En toch lukte het om bijna evenveel volk op de been te krijgen. “De pers en de regering hebben zich duidelijk vergist. Ze kunnen blijkbaar niet de woede bij de bevolking correct inschatten”, zei Marc Goblet van het ABVV.

Het was een chaotische betoging. Daar zorgde het alternatieve parcours voor (niet via de noord-zuidas, maar langs de Nationale Bank en het Centraal Station) en een groep havenarbeiders die de officiële start van de betoging niet afgewacht hadden.

Er waren minder spandoeken en minder concrete eisen te zien dan andere keren. Spreek met betogers en je hoort een algemene onvrede. Iedereen begint de besparingen nu echt te voelen. Sommige gezinnen verliezen tot 1500 euro per jaar, zo bleek uit de berekeningen van het ACV. De berekeningstool die de christelijke vakbond vorige week online zette, werd al 100.000 keer gebruikt.

Maar er is ook gerichte woede over specifieke maatregelen. Leraars moeten plots jaren langer werken voor minder pensioen. Bij de openbare diensten beginnen de besparingen hun tol te eisen. En er hangen nog maatregelen in de lucht. Vakbonden uit de horecasector protesteren tegen de invoering van de flexijobs. Horecazaken kunnen werknemers oproepen als het even druk is en weer naar huis sturen als ze niet langer nodig zijn.

“Ondanks de bezwaren van de Raad van State en zonder enige overleg wil de regering dit door het parlement jagen. Onder het mom van de strijd tegen zwart werk worden vaste jobs vervangen door ultraflexibele en onzekere banen. En dit gaat niet over de cafés en restaurants. Ook grote cateringbedrijven en bijvoorbeeld McDonalds kunnen er gebruik van maken”, zegt Frans Dirix van ACV Voeding en Diensten.

Volgens Dirix zijn nog te weinig mensen bewust van wat er met die flexijobs op ons afkomt. Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten schreef al: “De horeca is een testcase, ook voor de nieuwe economie. Als dit flexstatuut werkt, kunnen andere sectoren er ook gebruik van maken.”

De slag om het aantal betogers hebben de vakbonden gewonnen. Maar hoe moet het nu verder? “Dit is nog maar het begin”, maakte ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zich sterk. Hij riep op om solidair te zijn met de werknemers van de NMBS die de komende weken en maanden zwaar onder vuur zullen liggen.

Het ABVV kondigde al provinciale actiedagen aan. Op 19 oktober wordt er gestaakt in de regio Luik. ACV-voorzitter Marc Leemans hoopt via onderhandelingen een aantal (al genomen en toekomstige) maatregelen bij te sturen. “We gaan dat doen met een uitgekiende combinatie van actie en overleg tegen dit scheve liberale beleid”, aldus Leemans.

Ongezien machtsvertoon

“Rellen ontsieren einde betoging”, zo kopte de website van De Standaard in de namiddag. Een gelijkaardige kop op de website van De Morgen: “Politie chargeert aan Zuid-Station”. Het valt bijna een traditie te noemen. Of er nu twintig-, vijftig- of honderdduizend mensen in een betoging lopen, het kleinste incident wordt uitvergroot en dagenlang gereproduceerd. Toen aan het begin van de betoging een kleine groep havenarbeiders even afweek van de betoging werd er haast in real time over bericht op deredactie.be.

Maar door de fascinatie voor de incidenten die het einde van de betoging kenmerkten, werd een veel belangrijker feit uit het oog verloren. Het gaat dan met name over de massale politierepressie tegenover vreedzame betogers, een repressie die nog nooit op dergelijke grootschalige wijze werd toegepast.

Dit is er wat er gebeurde op het einde van de betoging. Op een bepaald moment zocht een groep van een honderdtal gemaskerde jongeren de confrontatie op met de politie. Dat gebeurde een heel eind van het plein waar op hetzelfde moment de voorzitters van de verschillende vakbonden speechten. Op het moment dat de eerste incidenten zich aftekenden kon de politie er voor gekozen hebben om de kleine groep te isoleren.

Maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan koos men ervoor om door middel van waterkanon, traangas en charges de enkele tientallen oproerkraaiers terug te drijven naar het plein waar de betoging eindigde én dat plein hermetisch af te sluiten. De muziek schalde nog door de boxen en de terassen zaten nog vol toen de politie manu militari steeds meer betogers omsingelde en bijeendreef. Vele betogers reageerden verontwaardigd bij zoveel disproportioneel machtsvertoon. Zeker omdat de politie niet aarzelde om gebruik te maken van wapenstok, pepperspray en waterkanon tegenover betogers die na afloop op terrasjes zaten na te praten.

De machtsontplooiing waarmee deze massabetoging beëindigd werd, geeft in ieder geval te denken. Meer dan duizend agenten, tientallen agenten in burger, twee helikopters in de lucht, een vijftal waterkanonnen en het als vee bijeendrijven van vreedzame betogers komt neer op een verregaande criminalisering van het vakbondsprotest. Duizenden betogers omsingelen en samendrijven is vragen om verdere escalatie. De vraag is ook waarom de politie koos voor een dergelijk machtsvertoon terwijl er voldoende alternatieven waren om de gemoederen te bedaren.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

19 reacties

 • door Jacobus Bekker op woensdag 7 oktober 2015

  100.000 op straat en de andere 4.000.000 gewoon aan het werk hoezo een overwinning... Gewoon wat mensen die graar relschoppen van een bond ondersteund door de partij die niet mee-reageert..

  • door Eddy van Thielen op donderdag 8 oktober 2015

   Inderdaad, dat klopt, want de betogers bestaan ook uit vertegenwoordigers van de vakbonden (delegees) bij de bedrijven, en vertegenwoordigen dus wel een pak meer mensen dan wat u wel zou kunnen denken. En inderdaad, dat zijn mensen die niet kunnen betogen, omdat ze anders een risico zouden lopen ontslagen te worden. Als men die mensen zouden toelaten te betogen, dan stonden er gisteren minstens 3 miljoen mensen in Brussel. Zeker weten.

  • door Marc De Prins op donderdag 8 oktober 2015

   Jacobus, waarom denk jij dat die herrieschoppers gemaskerd waren, omdat ze waarschijnlijk ingehuurd zijn door de VOKA, UNIZO of één van onze regeringen, zoals de IRON LADY dat in 1984 al deed in het V.K. Ik heb ze ook aangesproken die mannen met RODE PLUNJE ( om te doen of ze ABVV waren ) die voetzoekers wierpen en die gemaskerd rond liepen, als je niets te verbergen hebt moet je geen masker dragen. Wat die 4.000.000 mensen betreft die niet zijn komen mee betogen; daar zijn heel veel mensen bij zoals u, die nooit iets doen, maar wel altijd mee profiteren als er wat bereikt is, ik ben niet enkel voor mezelf gaan betogen, maar ook voor de mensen die nog na ons hier een goed leven willen, en met goed leven bedoel ik niet schatrijk zijn, maar kunnen voorzien in betaalbare basis behoeften.

 • door Anon JJ op woensdag 7 oktober 2015

  De provocaties waren legio, het uitlokken van geweld ook, en toch zijn de Kameraden van de havens rustig gebleven. Voorbeeldig!

  De acties van de agenten in burger waren walgelijk: eerst mensen opjutten om daarna hulp in te roepen van hun fascistoïde broerders in uitrusting. Maar toch hebben ze hun doel niet bereikt, deze dienaren van het grootkapitaal hebben gefaald. Ze hebben deze betoging niet kunnen ontsieren.

  We mogen de échte verzuchtingen van het volk laten bevuilen, en daar zijn we in geslaagd! Het was mooi, prachtig zelfs, maar de woede en de verontwaardiging waren wél daar.

  We mogen nu niet stoppen, dit moet voortgaan en escaleren. Voor ons allemaal! Tegen het fascisme van De Wever en tegen de collaboratie van de collabo partijen!

  ALLEN TESAMEN/TOUS ENSEMBLE!!!

 • door jempi op woensdag 7 oktober 2015

  Werkende bevolking in Vlaanderen = 2.757.000. 100.000 is 3,6 % van de werkende bevolking. Wie heeft er gelijk?

  • door jan peeters op donderdag 8 oktober 2015

   Beste Jempi, Er leven in dit land ook nog Walen en Brusselaars. Mogen die niet meegeteld worden? België telt een bevolking van meer dan 11 miljoen mensen. Meer dan 99 % van de mensen zijn dus niet gaan betogen tegen het beleid van deze regering, die bovendien demokratisch is verkozen. Binnen enkele jaren zijn er opnieuw verkiezingen. Deze regering zal dan beoordeeld worden naargelang de burgers in dit land het wensen.

   • door jempi op donderdag 8 oktober 2015

    Inderdaad, dit maar om aan te tonen dat diegenen die tegen dit beleid betogen ver in de minderheid zijn .De man/vrouw in de straat is stilaan op het socialisme en syndicalisme uitgekeken. De linkse partijen in België zijn mee verantwoordelijk voor de scheve situaties waartegen men nu protesteert.

  • door marc covent op donderdag 8 oktober 2015

   Ik vertegenwoordigde gisteren nog 5 andere mensen uit mijn naaste omgeving. Ik denk dat ditzelfde wel zal opgaan voor een groot aantal van de betogers, dus jouw simpele berekening is inderdaad te simpel. Het gaat hier niet om een aantal stemmen dat geuit wordt, maar om een enorm sterk signaal dat tussen de verkiezingen in meegegeven wordt aan de verkozenen. Die kunnen er maar beter de gepaste gevolgen uit trekken.

   • door jan peeters op vrijdag 9 oktober 2015

    Het zal wel dat een aantal sympatisanten van deze betoging niet konden aanwezig zijn. Anderzijds maken de laatste opiniepeilingen over kiesintenties wel duidelijk dat het huidige beleid gedragen is door de meerderheid van de bevolking. Links maakt zich ook niet populair met betogingen die ontsiert worden door geweld en vandalisme, ook al is er op 98 % van de manifestanten niets aan te merken. De herhaalde stakingen van vooral extreme socialistische vakbondsfrakties met veel hinder is treiterij op pendelaars en arbeiders die openbaar vervoer gebruiken. Hun "eigen belang" maakt hen niet populair wanneer te pas en vooral te onpas stakingen plaatsvinden. Het voortdurend uithalen naar de centrum rechtse regering wordt ook vervelen in éénzijdigheid. De verkiezingen zullen aantonen wat Jan Modaal in dit land verkiest. Uw 5 medestanders mogen daar ook hun stem uitbrengen. Daar wordt aan demokratie gedaan, en niet op een betoging met relschoppers en vandalen of bij een staking met duizenden slachtoffers die aangewezen zijn op openbaar vervoer.

  • door sam vanderleyden op vrijdag 9 oktober 2015

   ... en ja hoor. Jan Peeters kan NOG lager gaan. Regressie in intellectuele vermogens is echt wel problem dat bij sommigen voortijdig opduikt. Men kan dat ook simuleren aan de toog met veel gerstennat. En dan krijg je... zulke dwaze reacties.

 • door Gilbert Desmet op woensdag 7 oktober 2015

  Die "gemaskerde mannen", door welke politieke partij worden die aangestuurd?

  • door Hugo Casteels op donderdag 8 oktober 2015

   door de NVA natuurlijk

  • door Marc Bosmans op donderdag 8 oktober 2015

   Vorig jaar in november waren dat nederlandse neonazi's, uitgenodigd door vlaams behang ....

   • door jempi op vrijdag 9 oktober 2015

    Of misschien ook Marsbewoners, incognito dan.

 • door spacemonkey op donderdag 8 oktober 2015

  Nogmaals het gaat al *lang* niet meer over links of rechts. Dat zijn slechts terminologisch bedachte ideetjes om Jan lul iets te geven om zijn ideeën naar te oriënteren. Belachelijk te noteren dat ook hier in de reacties blijkbaar nog niemand iets leerde uit redelijk recente geschiedenis ?

  Bekijk dit eens : De partij waarvan A. Hitler de bezieler was N.S.D.A.P of Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei , zijn jullie mee ? In het politieke spectrum dat jullie hanteren dus *links* te situeren niet ? Ja; en dat wordt o.a door volkswagen( een wagen voor het volk) en tal van grote sociale verwezenlijkingen in die periode in de verf gezet. Autosnelwegen, krankenkaste etc etc.

  In de geschiedenisboeken wordt ie dan weg geschreven als de facistisce leider bij uitstek.Het fascisme is anticommunistisch, antiliberaal en extreem nationalistisch. Antiliberaal; ja naar het *individu* toe als het om persoonlijke vrijheden gaat etc. Nee naar het *groot* kapitaal toe dat vet aan dolfke verdiende en eigenlijk Neoliberaal is anno 2015. Anticommunistisch ; ja naar vervolging van individuen en later de campagne in Rusland. Nee ; zie de linkse ideologieën waarmee dolfke begon. Nationalistisch uiteraard maar dat bvb ook NVA toch met zijn microscopische Vlaamse visie ?

  Toch trappen daar anno 2015 blijkbaar nog altijd een aanzienlijk deel van de 6 miljoen verwende Vlamingen in die waangedachte. Aan 100 % betekend dit 0.085 % van de totale wereldpopulatie.

  Beste fantasten laat het duidelijk zijn dat jullie microscopische uitingen inzake de betoging, maar belangrijker links/rechts etc. volkomen van de pot gerukt zijn. Het echte kwaad is aanwezig in elkeen en luistert naar hebzucht,egoïsme, narcisme, verheerlijking van het individu. Gewoon Neoliberalisme, basta

 • door Jan Willems op vrijdag 9 oktober 2015

  Als een stel imbecielen het zo nodig vindt een vreedzame betoging met gerechtvaardigde eisen in een kwaad daglicht te stellen door nadien de politie buiten het traject tot optreden te provoceren, dan mogen ze best eens geviseerd worden door waterkanonnen.

  • door sam vanderleyden op vrijdag 9 oktober 2015

   Het is niet de eerste keer dat onder de zwart verhulde kleding van die "imbicielen" een politie insigne schuil gaat.

   • door Alweer op zondag 11 oktober 2015

    Kunnen de 100.000 beschaafde betogers deze "infiltranten" er dan niet uit ziften ?

 • door Hakke op zaterdag 10 oktober 2015

  Die amokmakers waren nog maar net bezig toen de vakbondsleiders op het podium opriepen om afstand te nemen en te houden . Wij (ik stond toen te luisteren naar de speeches) deden dus niet mee. Dat neemt niet weg dat in de vorige eeuw tot in de jaren 70 vakbondsacties wel degelijk harder waren. De levensstandaard lag toen ook lager. De vraag is hoe ver deze regering zal gaan. Langzaam maar zeker wordt de middenklasse verkleind en wordt het aantal armen groter. Anders gesteld: wat deze regering tot nu deed zal iedere kleine werkende mens een beetje pijn doen, maar (tot nog toe) niet genoeg om al hard terug te bijten. We zullen wel zien over enkele jaren, als een grotere massa het begint te voelen. Zullen de mensen die opkomen voor solidariteit dan nog zo scheef bekeken worden door de meerderheid? Of zal iedereen die nu zo neerbuigend doet over diegenen die een beetje opkomen voor hun medemens (collega's, zieken, kinderen, enz...) het schaamrood op de wangen komen, en wie weet, juist geëist worden dat vakbonden terug hun tanden laten zien?

 • Het is niet langer mogelijk om te reageren.

  Lees alle reacties