Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Griekse regering heeft zo goed als geen impact op het beleid

Terwijl Grieks eerste minister Alexis Tsipras zijn regeringsploeg voorstelt aan het parlement wordt er druk gespeculeerd op zijn overlevingskansen. DeWereldMorgen.be besprak de politieke atmosfeer met Bruno Tersago in Athene.
woensdag 23 september 2015

De regering legt op 23 september de eed af. De voormalige dissidenten maken uiteraard geen deel uit van de ploeg. Ze zijn zelfs uit het parlement verdwenen. Daarmee heeft Tsipras alvast de voornaamste doelstelling bereikt van zijn beslissing om met zijn plotse ontslag snel nieuwe verkiezingen te forceren.

Er worden een aantal ministeries herschikt. Zo komt er een nieuw ministerie dat leefmilieu en energie verenigt, een ministerie van landbouw, ontwikkeling en voedselvoorziening, een afzonderlijk ministerie van scheepvaart en een van infrastructuur.

Euclides Tsakalotos (WikiMedia Commons)

Minister van financiën Euclides Tsakalotos (die Yanis Varoufakis had vervangen in juli 2015) blijft op post. Volgens Bruno Tersago was dat aanvankelijk onzeker: “Hij had laten verstaan dat hij het niet meer zag zitten, maar blijkbaar gaat hij toch door. Voor een deel zijn die herschikkingen een manier om beter te kunnen voldoen aan de voorwaarden van het memorandum, voor een deel gaat het natuurlijk om het geven van posten aan zijn achterban in het parlement. Tsipras heeft ook de vice-minister van financiën op zijn post gehouden. Die lag in tegenstelling tot Varoufakis zeer goed bij de Eurogroep.”

Coalitiepartner ANEL ('Griekse Onafhankelijken') heeft weliswaar klappen gekregen maar haalde nipt de kiesdrempel en blijft deel uitmaken van de coalitie. De coalitie met deze uiterst rechtse partij is toch wel bevreemdend? “Dat geeft inderdaad die indruk als je dat op papier bekijkt. Dit is een rechts populistisch partijtje met een kleine beperkte aanhang. Hun leider Panos Kammenos wordt hier eigenlijk door de mensen niet au sérieux genomen”, aldus nog Tersago.

Kammenos blijft dus minister van defensie. “Ze krijgen ook nog het ministerie van toerisme. De meeste Grieken doen nogal meewarig over hun kiezers en over Kammenos en zijn medestanders. Wie voor hen stemt is het soort mensen dat in grote samenzweringen gelooft, zoals chemtrails en dergelijke. Van hem gaat Tsipras geen last hebben. Kammenos is al blij dat hij nog wat minister kan spelen, op reis gaan en dergelijke. Zijn tien parlementsleden zullen de coalitie braaf steunen.”

Ondertussen hangt een loodzwaar democratisch deficit boven deze regering. Ongeveer 45 procent van de Grieken ging niet stemmen. “In de praktijk vertegenwoordigt Syriza ongeveer 21 procent van alle Grieken. Heel wat neen-stemmers tijdens het referendum hebben afgehaakt. In plaats van voor een van de kleine partijen te stemmen zijn ze massaal thuisgebleven. Dat is ook een van de redenen waarom de Volksunie van de Syriza-dissidenten het niet goed heeft gedaan. Nog eens valse hoop stellen op verandering amper zes maand na de verkiezingen van begin dit jaar zagen die mensen blijkbaar niet meer zitten.”

“Deze linkse scheurlijst heeft ook de prijs betaald voor een te korte campagne, die bovendien alles inzette op een uitstap uit de euro. De Grieken willen echter ondanks alles niet terug naar de Griekse drachme. Hun leider Lafazanis is bovendien niet echt een charismatische persoonlijkheid. Ook de steun van Zoé Konstantopoulou en Kotsas Lapavitsas, die beiden persoonlijk wel redelijk populair zijn, heeft niet mogen baten. Het is dus niet te verbazen dat deze nieuwe partij niet aansloeg.”

De twee traditionele machtspartijen PASOK en Nieuwe Democratie vliegen nu voor de tweede maal naar de oppositie. De conservatieve Nieuwe Democratie houdt procentueel wel stand, maar dat komt vooral door de hoge absentie. In stemmenaantal hebben ze ook zwaar ingeleverd. De sociaal-democratische PASOK haalt een schamele 7 procent. Amper tien jaar terug had PASOK nog 40 procent van de stemmen. Kan je van hen wel krachtige oppositie verwachten?

Bruno Tersago (BT)

“Nieuwe Democratie (ND) sleurt zijn verleden mee. Samaras, hun leider, heeft in januari al de politiek verlaten. Hem wordt verweten dat hij de partij – die in wezen altijd een centrumpartij was – naar rechts heeft doen opschuiven, door onder meer extreem-rechtse politici binnen te halen en een heel rechts discours te gaan voeren. Vangelis Meimarakis, hun huidige voorzitter, is een overgangsfiguur. Het was de bedoeling volgend jaar een opvolger te kiezen. Dat zal nu waarschijnlijk sneller gebeuren.”

“Hij is weliswaar meer naar het midden opgeschoven, maar dat sloeg niet aan. Bovendien morren de rechtse elementen in de partij nu over deze gang van zaken. Zo hebben de kiezers op de eilanden – die traditioneel altijd ND stemden – nu terug voor extreem-rechts gekozen. De ND heeft dus niet gewonnen bij de vluchtelingencrisis daar.”

Alexis Tsipras staat voor een zware taak. Hij moet dadelijk beginnen met het goedkeuren van een aantal uitvoeringswetten van het Europees schuldenakkoord (het memorandum). Hij mikt op een schuldverlichting eind 2015 wanneer een nieuwe onderhandelingsronde moet gevoerd worden over de verdere uitvoering van het memorandum.

Dat hangt echter volledig af van de exacte uitvoering van de voorwaarden van het memorandum en dat is allesbehalve zeker. Tsipras wil zwaar inzetten op corruptiebestrijding, strijd tegen fiscale fraude, hogere belastingen op de vermogens en op de scheepsrederijen. Maar het memorandum eist veel meer. Verlagen van de pensioenen, verhogen van de pensioenleeftijd, verhogen van het BTW-tarief op de eilanden, verlagen van de werkloosheidssteun en het verstrengen van de voorwaarden voor die steun. Kan hij dat wel waarmaken?

“Tsipras kan niet anders dan ook de zwakken raken. Hij heeft wel het imago mee dat hij ook de corrupte bovenlaag van de bevolking aanpakt. Dat zal echter rap moeten gaan. Er is ook nog veel onduidelijkheid over de rol die het IMF gaat spelen. Gaan ze nog de derde poot van de trojka blijven of niet?"

"Het IMF heeft gekozen voor schuldverlichting. Maar zelfs als Tsipras netjes het memorandum uitvoert is dat onzeker. Als het IMF niet meer meedoet mag hij dat helemaal vergeten.”

“Alles hangt af van de eerste twee maanden. Lukt het dan niet, dan sluit ik niet uit dat we in het komende voorjaar opnieuw naar verkiezingen gaan. Dat wordt op democratisch vlak rampzalig. De absentie zal nog toenemen. Hoeveel persoonlijk prestige Tsipras dan nog overheeft weet niemand. Dan loert extreem-rechts om de hoek. Gouden Dageraad heeft nu 'maar' 7 procent, maar zes jaar geleden had Syriza ook maar 4 procent. Het kan snel gaan.” 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

5 reacties

 • door Maurice de Liberaal op woensdag 23 september 2015

  Cosco heeft een terminal van de haven van Piraeus overgenomen en de container overslag verhoogd van 433000 naar 3 miljoen TEU per jaar (1 TEU=1 standaard container van 20 voet). Op de andere terminal die nog in handen is van de Griekse overheid is de overslag slechts 700000 TEU. Dankzij Cosco is Piraeus nu gestegen naar nummer 7 van de grootste havens in Europa. Alle medewerkers zijn Grieken. Er zijn alleen een aantal Chinese managers aangesteld. Cosco biedt schepen een totaal pakket aan voor bevoorraading en laden en lossen. Voorheen gebeurde dit door aparte Griekse bedrijven. Door deze efficiency verbetering zijn schepen minder tijd kwijt in de haven van Cosco en zijn de kosten van laden en lossen lager. Het succes van Cosco in Piraeus toont aan dat privatisering werkt.

  • door sam vanderleyden op woensdag 30 september 2015

   ... en wie profiteert daarvan Maurice? Heb je daar ook cijfers van? Of wordt het dan ineens weer ideologische prietpraat? Louter idëeen, niet gehinderd door enige kennis van feiten.

   In een groter kader: dat een economie groeit is niet noodzakelijk een verbetering voor de bevolking. Dat is de klassieke (moedwillige) denkfout of blinde vlek voor mensen als jij. Het is de verdelingsverhouding van die toegenomen meerwaarde die van van belang is.

   Dat deze moralistische argumenten overwegen is voor mensen als jij ook een blinde vlek omdat 'opnieuw" mensen zoals als jij blind zijn (ideologisch noodgedwongen - net zo min als een religie) voor de noodzakelijke economische kringloop van waarde, meerwaarde, productie etc...

   Kort gezegd, als de toegenomen meerwaarde van een economie niet terugvloeit naar de vraagzijde, krijg je crisis. Is dat voor jou te verstaan? Of is het abstractieniveau te hoog waardoor: a) je het niet verstaat (daar wil ik nog waarachtig nog moeite voor doen) of b) je kan verschuilen achter "ik versta het niet" --> De blinde vlek reflex... zoals een echte neoliberale adept betaamt.

   Eindnoot: de persoonlijke opmerkingen in mijn reactie hebben uiteraard in casu historische wortels. U bent al langer bekend op dit forum, nietwaar?

   • door Maurice de Liberaal op dinsdag 13 oktober 2015

    De Griekse werknemers profiteren hiervan, zij hebben werk en een inkomen, de Griekse overheid profiteert van het belastinggeld en havengeld dat dit oplevert en dan ook de aandeelhouders van Cosco omdat de omzet groeit. Zonder deze efficiency verbetering gingen de wellicht schepen naar een andere haven in het middelandse zeegebied. Een duidelijk voorbeeld dat privatisering werkt.

 • door Bart op woensdag 23 september 2015

  Inderdaad, Golden Dawn hebben maar 7%, ze blijven dus al jaren stabiel en dat tijdens de ergste economische crisis, de 'overspoeling' van Griekenland door vluchtelingen en na het absolute debacle van Tsipras en Syriza... Als ze ooit veel stemmen gingen halen was dit (en alle economische en politieke ellende sinds 2010) de gouden gelegenheid geweest. Vergeet het maar. Die raken in Griekenland alleen aan de macht door een coup.

 • door antond op woensdag 28 oktober 2015

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24668520/__Varoufakis_krijgt_ruim__50.000_voor_spreekbeurt__.html

  Hier is vast een champagne-socialist door de mand gevallen. De heer Varoufakis vliegt alleen business-class en verwacht in de beste hotels te worden ondergebracht.

  Het is wachten op een nieuwe foto-spread van Paris Match, verplicht leesvoer voor alle goedgelovige Dewereldmorgen lezers

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties