about
Toon menu

Israël en staten Arabische Golf weigeren Syrische vluchtelingen

Terwijl de buurlanden van Syrië worden overspoeld door 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië en de EU enkele honderdduizenden vluchtelingen opvangt uit Syrië, Libië, Afghanistan en Irak, weigeren Syrisch buurland Israël en de rijke Arabische Golfstaten categoriek elke steun.
woensdag 9 september 2015

De Syrische buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije vangen miljoenen Syrische migranten op. Volgens VN-cijfers gaat het om ongeveer 3,5 miljoen mensen. Andere landen in de nabije regio, zoals Israël en de Golfstaten weigeren echter pertinent om vluchtelingen op te nemen.

Joseph Chamie, voormalig directeur van het VN-bevolkingsfonds: "De Golfstaten hebben wel grote aantallen Zuid-Aziaten en Noord-Afrikanen toegelaten. Die worden niet gezien als vluchtelingen, maar als tijdelijke goedkope werkkrachten die na een tijdje weer naar huis gaan. Ook Israël heeft in het verleden wel vluchtelingen opgevangen, maar die waren zonder uitzondering alleen Joods."

De Golfstaten die de vluchtelingencrisis vrijwel volledig negeren zijn Saoedi-Arabië, Bahrein, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. In een verklaring van 8 september zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dat daarentegen Koeweit sinds 2013 gastland is geweest van drie internationale donorconferenties. Die conferenties leverden miljarden dollars op voor humanitaire hulp aan Syrische vluchtelingen. Alleen al in 2015, beloofden donoren tijdens de derde conferentie 3,8 miljard dollar.

Israël

Israëlisch premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat Israël een "erg klein land is dat demografische en geografische diepte mist." Met zijn ongeveer 8 miljoen inwoners is Israël echter een land dat zelf grotendeels is opgericht door voormalige vluchtelingen. Het land bouwt daarentegen een nieuwe veiligheidszone bij de grens met Jordanië, om "illegale migratie en vijandige infiltratie" tegen te houden.

Netanyahu's houding stuitte op hevige kritiek van Isaac Herzog, leider van de Zionistische Unie, de belangrijkste oppositiepartij. Hij verwees naar de geschiedenis van het Joodse volk, dat in het verleden ook te maken had met vervolging. "Wij hebben zelf ervaren hoe het is als de wereld zwijgt. U bent vergeten wat Jood zijn betekent: vervolging en vluchteling zijn. De premier van het Joodse volk zou zijn hart en de grenzen niet moeten sluiten als mensen vluchten voor hun leven, met kinderen in hun armen", zei Herzog.

Globalisering

In een verklaring van 7 september 2015 zegt de VN-commissie dat Syrische migranten extreme risico's nemen op zoek naar een veilig en beter leven. Ze zetten vaak hun leven op het spel om Europa te bereiken. Chamie stelt dat het geen verrassing hoeft te zijn dat deze mensen op de vlucht slaan.

"Gezien de huidige situatie in de wereld zou de vraag eerder moeten zijn, waarom doen niet meer mensen dat?"

Bron: Rich Gulf Nations Tight-Lipped on Growing Refugee Crisis

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

2 reacties

 • door spacemonkey op donderdag 10 september 2015

  DE USA en (oogluikend ISRAEL) Zijn de creators van IS, en dat wordt bewezen door ;

  1) het uitblijven van enig standpunt inzake IS van de Joden.Anders zijn ze zo happig om massavernietigingswapens op te sporen, Iraanse kerncentrales te gaan bombarderen of Gaza te terroriseren. Heb jjj al iets gehoord inzake IS.?

  2) De USA wisten van dag 1 af dat het minstens 10j zou gaan duren om een inmiddels nog steeds groter wordende IS dreiging de kop in te drukken. Zij zouden zeker geen grondtroepen sturen (terwijl sommige Eu-landen dat nu percies wel overwegen gaan?) Verer bombarderen ze onder het mom van een coalitie. Handig om alzo eventuele vergeldingacties op de *partners* Eu dus af te schuiven. Aanslag in Parijs en de tal van verijdelde aanslagen ondersteunen dit beeld enkel.

  Trouwens die vluchtelingenstroom en alles wat dat in Europa teweeg brengt wordt met veel plezier in de USA op hoon gelach onthaald. Hun Mexicaanse grens kan makkelijk het vergelijk met de grens Noord- Zuid Korea doorstaan. De stinkend rijke Moslim oliestaten wel die tonen gewoon de harde –echte Neoliberale realiteit. Have and Have not …no money no honey. Zo oud als de straat. Ben eens benieuwd dat wanneer het prijskaartje van al dat naïef flower-power gedoe hier in Europa ter sprake gaat komen, de eensgezindheid ???? die niet bestaat onder de lidstaten er nog zal zijn.

  Komt er nog aan beste halfzachte Eu-burgers. Positieve discriminatie op dewerkloer, kindertjes die nu al geen werk vinden worden helemaal opzij geschoven door de *nieuwelingen*, toename van het aantal Islamieten en hun zo fantastische verdraagzaamheid laat staan inegratie.Dit laatse geven zelfs de beleidsmensen toe is 1 groot fiasco. Wat we nu zien is de op Neoliberale leest geschoeide (voorlopig) vreedzame plundering van d

  • door ria aerts op zaterdag 12 september 2015

   Ja, maar daar hebben die vluchtelingen geen boodschap aan, aan al dat gekonkel. Bovendien vind ik de stelling wereldvreemd: welke vluchteling wil er nu naar zo'n ellendige golfstaat of Israel (denk aan Gaza) gaan? Dat doe je die mensen toch niet aan. Israel voorstellen is extra absurd omdat die al zoveel inspanningen doen om demografisch de bovenhand te krijgen. Maar ik blijf wel een voorstander van een sterk Israel. Ja, ik weet het, het zou zo fijn voor ons zijn dat Israel een vreedzame, multiculturele natie zou zijn die al die vluchtelingen met open armen zou ontvangen. Ja, ze weten wat vluchteling zijn is, wat een pogrom is, een holocaust, dat weten ze al eeuwenlang. Ze weten ook hoe het westen daarop reageert, door joden na de oorlog nog wat langer in de concentratiekampen op te sluiten, onder bewaking van hun vroegere beulen, of door bootvluchtelingen die in het beloofde land aankomen terug te sturen en al dat fraais. Het praat de huidige politiek niet goed, maar denkt u dat Israel zonder enige dreiging zou kunnen overleven daar? Noem me eens één land dat zonder geweld kon overleven?

  Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties