Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Europa heeft vluchtelingenstroom aan zichzelf te danken

Het is geen toeval dat zoveel vluchtelingen Europa binnenstromen. Ze komen grotendeels uit landen die zijn ingestort nadat het Westen heeft geïntervenieerd om hun regime te vervangen, zegt de Amerikaanse politicoloog James Paul.
vrijdag 4 september 2015

Volgens James Paul, een bekende politiek wetenschapper die voorheen directeur was van het Global Policy Forum in New York, worden de militaire conflicten en politieke instabiliteit die honderdduizenden vluchtelingen naar Europa drijven grotendeels veroorzaakt door de Amerikaanse en westerse militaire interventies om regimes te vervangen.

Regimewissel in Afghanistan en Irak was het doel van de Verenigde Staten met hun invallen in 2001 en 2003, met hulp van Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Regimewissel was ook het doel van Frankrijk en Engeland toen ze de no-flyzone boven Libië instelden, in 2011, tegen Kadhafi. En in Syrië geven de westerse landen al jaren steun aan groepen die president Assad weg willen hebben.

Regimewissel

Dit zijn niet toevallig de landen waar nu de meeste vluchtelingen vandaan komen. Het zijn dus "regimewissel"-vluchtelingen, zegt James Paul. Het is misschien geen mooi woord, maar het helpt wel om een cruciaal element van het verhaal te begrijpen.

Doorgaans wijten Europeanen de ellende in het Midden-Oosten aan fanatisme, corruptie, dictatuur en economische mislukking. Oorzaken waar ze zelf niet verantwoordelijk voor zijn. "Maar ze zwijgen over militaire interventies en regimewissels, waarin ze wel verantwoordelijk voor waren, en waar hele staten door zijn ingestort."

Sommige Europeanen vragen zich af waarom ze zich verantwoordelijk moeten voelen voor zoveel vluchtelingen. Paul vraagt zich echter af waarom we dat geluid niet horen uit Libanon, Turkije, Jordanië en andere landen. "Die hebben de vluchtelingen in grote aantallen welkom geheten. Je zou dus ook juist kunnen vragen waarom het Westen niet meer doet." De aantallen in Europa zijn minimaal in vergelijking met de 3,5 miljoen Syriërs die in de directe buurlanden worden opgevangen.

Meer hekken en hulp

De vluchtelingenstroom heeft in Europa gezorgd voor een politieke crisis, vooral in Duitsland, waar neonazi's bijna dagelijks vechten met de politie, aldus Paul. De leiders zoeken de oplossingen vooral in nieuwe regels en meer geld. "Maar de stroom neemt alleen maar toe, zonder eind in zicht. Met hekken houd je de wanhopige massa's niet tegen."

Volgens Paul gaat een paar miljard euro hulp voor de landen van herkomst, zoals de Duitsers hebben voorgesteld, het vluchtelingenprobleem niet oplossen. "Alleen een goed begrip van de oorzaken kan tot een antwoord leiden, maar dat durven de leiders niet aan. Dan moeten ze hun eigen schuld onder ogen zien."

In plaats daarvan pleiten sommige leiders voor nog meer interventie, om maar iets te doen. Vooral in Franse politieke kringen is het populair om Assad te willen afzetten. Ze negeren bewust hoe contraproductief het was om Kadhafi omver te werpen, en hoe contraproductief het was om de islamitische rebellen in Syrië te steunen.

Paul is uiterst kritisch: "Het agressieve nationalistische beest in de elites van de rijke landen, is niet bereid om de lessen te leren, en om rekening te houden met de 'terugslag' van toekomstige interventies."

"Daarom is het zo belangrijk om het probleem te bekijken vanuit het oogpunt van regimewissel. Het publiek moet leren dat deze crisis grotendeels 'Made in Europe' is - met oogluikende steun van Washington, uiteraard."

Bron: Europe Invaded Mostly by “Regime Change” Refugees

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

15 reacties

 • door Alexandra op vrijdag 4 september 2015

  Ik vind me grotendeels terug in dit standpunt. Alleen het laatste zinnetje "made in Europe met oogluikende toestemming van de US" is de waarheid geweld aandoen. Het is "Made in USA" met slaafs achterna lopen en ja-knikken van de Europese politiek aan de USA doctrine. Tijd dat het Amerikaans regime van het continent wordt gesmeten.

  • door babipsylon op vrijdag 4 september 2015

   Dat lijkt mij toch ook dichter bij de waarheid.

  • door BuLanNe op vrijdag 4 september 2015

   Helemaal akkoord. Ik kon het zelf geschreven hebben!

  • door Marc De Prins op zaterdag 5 september 2015

   Volledig met u eens Alexandra !

  • door Frank Roels op zaterdag 5 september 2015

   Inderdaad, vreemde zin plots. De invallen in Afghanistan en Irak waren toch Am initiatieven? Libië (en Yoegoslavië, waarover Paul niet spreekt!) waren NAVO interventies. Kregen (sommige) Syrische rebellen geen raad en geld van de CIA? De wapens van IS zijn Amerikaans.

  • door spacemonkey op zaterdag 5 september 2015

   Wat Europa meemaakt is *zijn* deel van de gevolgen van het Amerikaans/joods Neoliberaal casino kapitalisme. Griekenland, de vluchtelingen problematiek, de Chinese beursluchtbellen, het gerommel in Oekraïene, de klimaatproblematiek etc..

   Allemaal terug te brengen tot het falend Neoliberaal (wereld) model. -overbevolking -overaanbod op de mondiale arbeidsmarkt van piloten tot chauffeurs van alles teveel. -Technologie en de misplaatste toepassinge ervan resulteerd in meer automatisatie = noh minder werk -vraag en aanbod betekend dat de lonen zullen afvlakken naar zij die voor de laagste prijs de klus klaren -Opene van de grenzen is import van goedkope arneidkrachten = implosie van het Westers (vooral Eu model) Allemaal ontworpen door zij die vertelden dat de *vrije* markten zichzelf wel regelen zouden dat gebeurde in de jaren 90 (Tatcher/Reagan/Bush etc )

   Netto resultaat is pure chaos en ..dit is nog maar een begin...

   Belachelijk van daar Europa de schuld van te geven. de echte aanstokers zijn in Wall street te zoeken (remember 2008). Nu er geen of weinig geld te verdienen valt met humaan/civiele industrie trekken ze de wapenhandel maar opgang.

   De boel is om zeep en zal weldra in het midden Oosten exploderen. Wereldoorlog III is reeds bezig basta.

   Met dank aan alle bijziende scharperige managers, banken en instellingen die met de focus enige focus *groei*(winst) de planeet verprutst hebben.

   Ook dank aan het gros van de mensheid die uit pure domheid er niet inslagen hun meest primitieve instincten zoals onpeberkt kinderen makenen en baren, onder controle te krijgen. Wat een failliet zelfs in 2015.Foei.

  • door ria aerts op zondag 6 september 2015

   Volledig akkoord met het, artikel, en met uw rechtzetting. Waar echter de grote fout van Europa ligt, is het feit dat deze oorlogen al lang aanslepen en deze vluchtelingenstroom echt wel kon voorspeld worden. Toch werden geen voorbereidingen getroffen om de vluchtelingen op te vangen. Een tweede grote fout, van zowel Europa als de VS is dat er geen enkele moeite wordt gedaan om die oorlogen ook effectief te beëindigen, wat de indruk wekt dat ze gewenst zijn. De derde en allergrootste fout blijft uiteraard dat deze oorlogen ooit door het westen begonnen zijn, en dat zonder de toestemming van hun bevolking. Want in kwesties van leven en dood is een gewone stemming in het parlement echt niet voldoende.

  • door s op zondag 6 september 2015

   Klopt zondermeer. Al waren er onder "ons" toch ook een paar onverbeterlijke zeloten zoals heer "Bleir"...

  • door jan peeters op zondag 6 september 2015

   Het is gebruikelijk de "schuld" bij één andere partij te leggen. De ander de Zwarte Piet toeschuiven is menselijk en enigzins te begrijpen, maar helemaal niet juist. De problemen in Syrië hebben vele oorzaken als grond. Er is de overbevolking die gigantische binnenlandse problemen schept. Er is de strijd tussen degenen die de macht hebben en degenen die de macht willen overnemen. Probleem is dat degene die de macht heeft, wie het ook is, de anderen onderdrukt. De Arabische lente waarvan we hoopten dat die meer demokratie zou brengen in de Islamitische wereld werkt integendeel gewelddadigheid in de hand. Extremisten zien de kans schoon om de wanorde te gebruiken om hun middeleeuwse visie op te leggen aan de bevolking met een barbaarsheid die die alle menselijkheid tart. Extremisten uit het buitenland komen hun nu terroriseren en uitmoorden. In naam van Allah vermoorden en verkrachten zij nu hun eigen broeders en zusters. Het zijn geen Kristenen of Boedisten die dit doen. De VS en Europa hebben zich dit keer trouwens niet laten meeslepen om in Syrië iets militair te ondernemen, ook al was de lokroep aanvankelijk hevig. Het is dus een interne strijd tussen Arabische legers van allerhande gezindheid. Laat de Arabische machthebbers eens in een spiegel kijken, in plaats van de schuld altijd en éénzijdig bij het "Westen" te leggen.

 • door benali op vrijdag 4 september 2015

  Volledig mee eens! Het enige wat hier ontbreekt is het feit sommige regimes terecht zijn omver geworpen. Ik denk dan aan regimes zoals die van khadafi, moubarak, ... Dit waren totalitaire dictaturen die zich niks v mensenrechten aantrokken en enkel hun eigen zakken wouden vullen. De bemoeienissen van europa en Amerika hadden er inderdaad niet bij gemoeten. Kijk naar Tunesië waar ben ali door druk van het volk is verdreven. Ondanks heel wat moeilijkheden is zich daar nu een democratie aan het ontwikkelen. Europa en Amerika hebben er voor gezorgd dat een heel gebied nu in enorme moeilijkheden zit door hun tactiek van bombarderen en wegtrekken. Het syrische volk is aan zijn lot over gelaten. Ze zitten als ratten in de val. Tussen het dictatoriale regime v assad en de moordpraktijken van is en andere groeperingen. Nu heeft het syrische volk hulp nodig daar. Zowel het regime v assad als dat v is en consoorten zouden verdreven moeten worden er is daar geen weg meer terug. Net nu ze nodig zijn blijven Europa en Amerika weg daar. Een schaamtelijke tactiek die heel veel bloedvergieten als resultaat heeft.

 • door ismail spada op vrijdag 4 september 2015

  Er wordt naar mijn bescheiden mening een belangrijk punt over het hoofd gezien en dat is dat moslims van een bepaalde strekking telkens het vuur aan de lont hebben gestoken en dan hulp zijn beginnen inroepen.

 • door spacemonkey op vrijdag 4 september 2015

  Inderdaad..het is het Wall Steet Joods gedomineerd om maximaal rendement en benefit v/d elites, gericht kapitalisme dat zichzelf nu vernietigd.

  De USA droegen dit verderefelijk systeem nillens/willens over de hele planeet uit. Waar ze er niet voor *open* stonden volgde boycot of oorlog. Welnu voor dat Neoliberaal systeem is het Europees model te duur en te goed voor de inzittenden (werkende klasse), dus dat moet verdwijnen, basta. Oorlog met militaire middelen aan een pseudo bondgenoot verklaren kan niet. Maar een rijk arsenaal z.g.n. vrede volle trucjes staan wel ter beschikking. In Oost Europa de toenadering Rusland/Europa en die was er saboteren is er 1 van. Daar waar de olie zit IS creëren (samen met de Joden waarvoor iedere dode Moslim een goede moslim is).Trouwens in de reeds meer dan 1j durende expansie van IS al iets uit de anders zo bemoeizieke Joods kant gehoord?. Op zijn minst verdacht.Dan een coalitie oprichten waarin genoeg Eu- landen aanwezig zijn om zeer zeker in de represailles van Islam terroristen, te delen naar die coalitie toe. Immers Eu is veel makkelijker te bereiken voor IS-idioten.

  Verder neemt de Moslim bevolking nu drastisch toe ..allemaal koeren op de molen van De Joods/Amerikaanse Neoliberale lobby.Die lachen zich nu te pletter met wat er in het voor hun grootste sociaal-economisch blok gaande is. Nu gaan er hier zelfs stemmen op om in Syrië militair te gaan ingrijpen?!! Iets waar zelfs de US niet denken. Het is toch duidelijk dat WO III volop in ontwikkeling is en weerom op Europese gronden uitgevochten gaat worden. Ben volop bezig dit nest op een geordende manier te laten voor wat het is . Het was leuk maar gaar dat zeer zeker niet blijven. De Eu-politici zijn slechts een facade voor het vettig spel van de Neoliberalen.

 • door Marc Bosmans op zondag 6 september 2015

  Wisten we dit niet al veel langer ? In de jaren 1970 - '80 waren die afghaanse talibanstrijders toch zulke goeie jongens nietwaar ? Ze hielpen ons om de Sovjetunie de duivel aan te doen ... Pas nadat ze eind 20° eeuw in de steek gelaten en uitgespuwd werden zijn ze gerecupereerd door Bin Laden. En die tonnen en tonnen vernietigingswapens waar Sadam Hussein over beschikte ? En die arme sukkelaartjes van arabische studentjes zonder inkomen, die ineens duizenden SMS'jes tegelijk konden versturen om een " lente " te ontketenen ? Maar het doel is ( bijna ) helemaal bereikt: géén stabiele regimes meer rond Israël. De duizenden doden: het zal hen worst wezen ! De verkoop van wapens floreert, en de zionisten kunnen rustig voort palestijnen uithongeren. Die honderdduizenden vluchtelingen kosten niets, noch aan USA, noch aan Israël ...

 • door H V op zondag 6 september 2015

  Is het Europa die de opstanden in Libië of Syrië begonnen zijn? Is het Europa die de Syrische opstand met bommen, etc; heeft geprobeerd in de kiem te smoren? Een beetje objectiviteit aub. Dan zou uw analyse er nogal anders uit zien! De VSA bombardeert, maar neemt geen vluchtelingen op. Israël is een buurland van Syrië, maar neemt geen vluchtelingen op. Deze landen worden nooit op de korrel genomen. Enkel de vluchtelingen die over voldoende geld beschikken kunnen de route naar West-Europa betalen. Moeten we de kampen in Turkijë, Libanon en Jordanië leeg halen en al die mensen naar hier halen? Of moeten we grote inspanningen leveren om de kampen menselijker te maken: degelijke verbljven en voldoende voedsel en gezondheidszorg. Moeten we de jonge mannen en vrouwen in die kampen geen training geven om hun land te helpen bevrijden van Assad en IS? Met emoties zijn we niets. Laat uw gezond verstand werken aub.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties