Bij DeWereldMorgen.be schrijven we niet voor de clicks.

We maken media voor een betere wereld.

Samen met vele vrijwilligers en burgerjournalisten.

Om dit te blijven doen hebben we uw steun meer dan nodig!

Steun onafhankelijke media!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Saoedi-Arabië vernietigt hospitalen Jemen en verhoogt de dengue-besmetting

In de dichtstbevolkte regio van het door Saoedische bombardementen geteisterde Jemen lopen steeds meer mensen dengue (knokkelkoorts) op, als gevolg van de vernietigde gezondheidsinfrastructuur.
dinsdag 1 september 2015

De VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op tot het instellen van een "humanitaire corridor" om medicijnen te kunnen leveren aan 3 miljoen burgers die vast zitten in het oorlogsgebied.

Het stadje Taiz in het zuidelijkste punt van Jemen vormt de frontlinie van gevechten tussen Houthi-rebellen en een door Saoedi-Arabië gesteunde coalitie van Arabische staten die strijders steunen die loyaal zijn aan de afgezette president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Drie van de belangrijkste ziekenhuizen in Taiz zijn verwoest of onbruikbaar geworden, waardoor meer dan drie miljoen mensen – waaronder veel zieken en gewonden – zonder basisgezondheidszorg zitten. Daar komt bij dat sinds haf augustus 2015 het aantal geschatte gevallen van dengue bijna is verdriedubbeld, van 145 gevallen in begin augustus tot 421 aan het einde van de maand.

Leven op afval en rioleringen

Nu het conflict escaleert, vreest de WHO dat de gezondheidssituatie zal verslechteren. Dengue is een door muggen overgebrachte ziekte die griepachtige verschijnselen veroorzaakt, zoals koorts en spierpijn. Als de symptomen niet tijdig herkend en behandeld worden, kunnen ze in sommige gevallen levensbedreigend worden.

De muggen die het virus dragen, zijn vaak te vinden in de buurt van stilstaand water. Dengue-uitbraken kunnen zich snel verspreiden in dichtbevolkte gebieden waar open riolen of onopgehaald huisafval een comfortabele broedplaats zijn voor de larven. Aangezien grote aantallen Jemenieten in geïmproviseerde nederzettingen leven, dicht op elkaar en in onhygiënische omstandigheden, is het niet vreemd dat de ziekte zich zo snel verspreidt.

Kwetsbare kinderen

In het meest recente rapport van de WHO over de situatie staat dat het land sinds maart 5.600 mogelijke gevallen van dengue heeft geconstateerd, waaronder drieduizend gevallen alleen al in de kuststad Aden. De gebrekkige rapportage van de ziekte als gevolg van de Saoedische aanvallen op het land doen echter vermoeden dat het werkelijke aantal veel hoger ligt.

Kinderen lopen een hoger risico dan volwassenen om een ernstige complicatie van de ziekte te krijgen die bekend staat als bloedkoorts. Onder de 1,5 miljoen ontheemden in Jemen, bevinden zich zo'n 600.000 kinderen. Aangezien er geen vaccin is tegen de ziekte evenmin als een specifiek dengue-medicijn, is preventie de enige langetermijnoplossing.

De WHO verspreidt samen met partnerorganisaties en de plaatselijke autoriteiten muskietnetten die behandeld zijn met insecticide. Daarnaast wordt onder meer voorlichting gegeven en spray gebruikt om broedplaatsen te behandelen. Goede preventie is echter moeilijk door de hevige gevechten in de regio.

"We hebben bescherming en veiligheid nodig voor alle mensen die hier aan werken om de zorgwekkende dengue-uitbraak in Taiz te perken", verklaarde de WHO, die er op wijst dat de strijdende partijen volgens de internationale wetgeving verplicht zijn om medische faciliteiten en en medisch personeel te beschermen.

Bron: 

U.N. Officials Warn of Dengue Outbreak in War-Torn Yemen

US confirms involvement in coordinationg Saudi attack on Yemen

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

3 reacties

 • door jempi op woensdag 2 september 2015

  Jammer dat ik hier geen enkele reactie lees die dit veroordeelt. Als Israël daarentegen zich probeert te verdedigen tegen terrorisme, dat staat heel het kot in brand. Linkse selectieve verontwaardiging? Of mag een moslimstaat wel bombarderen?

  • door ria aerts op donderdag 3 september 2015

   U lijkt te betreuren dat de oorlogsmisdaden van het ene land wel worden toegelicht en die van het andere land niet. Dat klopt, de vernietiging van Jemen, die trouwens al veel langer bezig was met drone-aanvallen (werd ook niet getoond in de klassieke media), wordt zo goed als niet besproken. Net zoals de toestand in Libië die bijna tot een anarchistische natuurstaat teruggebracht is. En zoals de onderdrukking van de volkeren in het westen van de Sahara. Enz. enz. Welnu, in DWM komen al deze vergeten conflicten, vaak gepaard gaand met massamoorden, wel aan bod. Gelukkig maar.

   • door landoalda op woensdag 16 september 2015

    Beste mevrouw Aerts, hoeveel mensen lezen deze artikels DWM ? Veel te weinig waarschijnlijk. Toch ben ik ook van mening dat het huidig flap uit getwitter geen enkele zin heeft, hoeveel mensen daar ook hun tijd aan verspillen en gezond verstand/kritisch vermogen bij verliezen.

    Als u, die hoop ik, een pak jonger bent dan mezelf en de redactie van deze artikelenreeks dit meer en efficiënter naar buiten kan brengen, hoe dan ook, dan kon dat misschien enige reactie teweegbrengen. Het zal echt van de jonge mensen moeten komen, ze leven op dit ogenblik in een periode vn brood en spelen (games, festivals ... ), maar aan alles komt een einde - bij nader inzicht dan. Ik hoop dat de homo sapiens het haalt van de homo roboticus of homo bestialis.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties