Rellen in de stad Heidenau dit weekend

Escalatie van extreem-rechts geweld in Duitsland

In Duitsland is een escalatie van extreem-rechts geweld aan de gang. In nauwelijks vierentwintig uur tijd brandde een toekomstige opvangplaats voor vluchtelingen uit en moest het hoofdkwartier van de sociaal-democraten ontruimd worden vanwege een bomalarm.

dinsdag 25 augustus 2015 17:16
Spread the love

In het stadje Nauen, ten Westen van Berlijn, moest de sporthal van het plaatselijke schooltje dienst doen als tijdelijke opvangplaats voor vluchtelingen. Maar nog voor de sporthal kon in gebruik genomen worden, ging ze in vlammen op. Dat gebeurde tijdens de nacht van 24 op 25 augustus. Alles wijst erop dat het om brandstichting gaat. Er vielen gelukkig geen slachtoffers.

Dit jaar vonden er reeds meer dan tweehonderd aanslagen plaats tegen Duitse opvangplaatsen voor vluchtelingen. Steeds opnieuw waren die aanslagen het werk van rechtse extremisten die zich verzetten tegen de het Duitse migratiebeleid.

Nog vandaag kwam een bommelding binnen op het hoofkwartier van de sociaal-democratische partij (SPD). Het in Berlijn gelegen hoofdkwartier moest ijlings ontruimd worden. Opnieuw zijn er indicaties dat de bommelding het werk was van een extreem-rechtse groep.

De bommelding is mogelijks een reactie op het bezoek dat de SPD-voorzitter Sigmar Gabriel bracht aan Heidenau, het stadje waar dit weekend rellen plaatsvonden tussen extreem-rechtse betogers en de politie. In de loop van dinsdag kwam, naast een bommelding, een vloed van haatberichten en bedreigingen binnen op het hoofdkwartier van de SPD, aldus een woordvoerder.

take down
the paywall
steun ons nu!