about
Toon menu

Opmars extreem-rechts geweld in Duitsland: moord, brandstichting en vernietiging

Het Duitste stadje Heidenau was dit weekend gedurende twee opeenvolgende nachten het decor voor schermutselingen tussen extreem-rechtse militanten en de ordetroepen. Buiten-parlementair extreem-rechts is sinds enige tijd aan een sterke opmars bezig in Duitsland. En geweld behoort tot het vast arsenaal van actiemiddelen.
maandag 24 augustus 2015

Heidenau is een klein stadje in de buurt van Dresden. Dat is niet onbelangrijk, want Dresden is ook de stad waar afgelopen winter de grootste Pegida-betogingen plaatsvonden. In de nasleep van de aanslagen in Parijs wist Pegida in Dresden meer dan dertigduizend deelnemers te mobiliseren. De extreem-rechtse burgerbeweging verloor echter haar momentum nadat ondermeer een foto opdook waarin pegida-oprichter Lutz Bachmann zich uitdoste als Hitler - inclusief het typerende snorretje.

Het draagvlak dat Pegida had in Dresden zegt iets over het anti-migratiesentiment dat in Dresden en omgeving leeft. Het is een sentiment dat verder gecultiveerd en opgeklopt wordt door extreem-rechtse en neo-nazistische groeperingen in de regio. Opvallend was overigens dat de extreem-rechtse militanten die In Heidenau de confrontatie aangingen met de politie de door Pediga toegeëigende slogan 'Wir sind das Volk' scandeerden. Zie bijvoorbeeld dit filmpje (omstreeks 5:30):

Onmiddellijke aanleiding voor de rellen in Heidenau, is de opening van een asielcentrum. De neo-nazistische groepen zien iedere opening van een asielcentrum als een aantasting van de Duitse integriteit en willen er alles aan doen om de opvang van vluchtelingen te bemoeilijken. Dat laatste kan vrij letterlijk genomen worden. Afgelopen nacht nog brandde een opvangcentrum in aanbouw haast volledig leeg in het stadje Weissach im Tal. Alles wijst erop dat het vuur werd aangestoken.

De incidenten in Heidenau en Weissach im Tal zijn verre van losstaande feiten. Eerder deze zomer vonden er reeds gewelddadige incidenten plaats tussen extreem-rechts en de ordediensten. Eind juli protesteerden militanten van de extreem-rechtse partij NDP tegen een door het Duitse Rode Kruis opgericht tentenkamp voor Syrische vluchtelingen in de omgeving van Dresden. Verscheidene medewerkers van het Rode Kruis werden toen belaagd.

75 doden

Het extreem-rechts geweld is aan een uiterst felle opmars bezig in gans Duitsland en eigenlijk zijn de straatrellen van de afgelopen weken nog de meest onschuldige manifestatie van dat geweld. Het zwaardere geweld blijft, paradoxaal genoeg, vaak onder de radar van de (inter)nationale media.

In de eerste helft van het jaar 2015, werden 202 aanvallen opgetekend die gericht waren tegen vluchtelingencentra. In 2014 waren er in totaal 198 aanvallen. In de meeste gevallen betrof het brandstichtingen, maar er vonden ook fysieke aanvallen tegenover bewoners van vluchtelingen- en asielcentra plaats.

Maar neo-nazistische groepen richtten hun geweld niet enkel tegen nieuwkomers. Ook politieke opponenten ontsnappen er niet aan. Een tiental dagen geleden brandde de boerderij af van Horst en Birgit Lohmeyer. Ze woonden in het plaatsje Jamel, dat bekend staat om de sterke aanwezigheid van neo-nazistische groepen. Het koppel ageerde daartegen door ondermeer een muziekfestival te organiseren dat democratie en tolerantie moest promoten.

In juli explodeerde de auto van Michaël Richter, politicus voor Die Linke in de deelstaat Saksen. Richter ontving reeds enige tijd bedreigingen vanuit extreem-rechtse hoek omwille van zijn pro-vluchtelingen standpunt. Richter had de komst van een vluchtelingencentrum in het naburige stadje Freital verdedigd, en dat was er klaarblijkelijk teveel aan. Hij kwam er gelukkig met de schrik van af.

Maar dat kan niet van iedereen gezegd worden. Uit een recente analyse van politie-data door de Duitse inlichtingendiensten blijkt dat er sinds het begin van de jaren negentig 75 doden en 145 gewonden toe te schrijven vallen aan extreem-rechts geweld. Vaak werd het politieke motief van die moorden miskend door de speurders, of met opzet verborgen door de daders.

Het meeste beruchte geval in dit verband zijn de aanslagen van Nationaal-Socialistische Ondergrondse. Tussen 2000 en 2007 pleegde deze terreurgroep minsten tien moorden. Voornamelijk Duitsers van Turkse origine waren hun doelwit. Het alledaagse racisme onder de politiediensten maakte de speurders echter blind voor de mogelijk politieke motieven achter de moorden. Want net omdat de slachtoffers vaak van Turkse origine waren, gingen de politiediensten er verkeerdelijk van uit dat het om criminele afrekeningen ging.

Het was mede daarom dat de Duitse overheid een groot aantal politie-data liet onderzoeken. Via die analyse werden vijftien nieuwe moorden gelinkt aan de operaties van extreem-rechts. Van de daders is er voorlopig geen spoor.

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

reacties

13 reacties

 • door Hermann op dinsdag 25 augustus 2015

  Voor diegene, die meer wil lezen over het NSU-proces:

  http://blog.zeit.de/nsu-prozess-blog/

  (Duitstalig)

 • door Iskander op dinsdag 25 augustus 2015

  Hoeveel dodelijke slachtoffers zijn er reeds gevallen sedert begin jaren negentig ten gevolge van : - moslimfundamentalisme wereldwijd? - moslimfundamentalisme in de EU? - misdaden begaan door illegalen in de EU? - misdaden begaan door illegalen in belgië? Moraal van het verhaal : het ene kwaadaardige vergoelijkt alvast niet het andere, doch extreme voorzichtigheid is geboden bij be- en veroordeling van 1 enkele (al dan niet extreme) levensbeschouwing in een context van zogenaamde alternatieve pers. Doe je dat dan toch, dan verlies je je geloofwaardigheid voor de 100%.

  • door dre op woensdag 26 augustus 2015

   of dit stukje eens lezen ,verklaart ook al veel waarom men zo begint te reageren http://politiek.tpo.nl/2015/08/25/de-tristesse-van-de-ruhrpott-en-de-dreigende-opstand-van-de-duitse-burger/

  • door Hermann op woensdag 26 augustus 2015

   @ Iskander, wist U hiervan?

   http://www.zeit.de/gesellschaft/2015-08/nsu-straftaten-rechtsextremismus

   Of hiervan?

   http://www.krapuul.nl/politiek-blog/oorlog-2/2323174/death-made-in-the-us/

   En dit lijstje, kent U dat?

   http://dutchturks.nl/het-amerikaans-imperium-een-constante-staat-van-oorlog/

   De meeste mensen uit zelfs mijn wijdere kennissenkring weten van het bovengenoemde maar ten dele of er helemaal niets vanaf - daarentegen denkt iedereen te weten, dat moslimfundamentalisten, maar ook moslims, (Islam is geen geloof maar een ideologie heet het tegenwoordig) en illegalen (in de huidige terminologie gelukszoekers of dobbernegers genoemd) het allesvernietigende, kwaadaardige gespuis zijn, die te vuur en te zwaard bestreden moet worden.

  • door lievenB op woensdag 26 augustus 2015

   Wat een absurde reactie. Voor zover ik kan lezen wordt op deze site elke vorm van geweld en van extremisme veroordeeld, zowel van moslimterroristen als van extreem-rechts. Ik zie dus niet in waar in deze context voorzichtigheid geboden is. Mooie levensbeschouwing trouwens van die neonazi’s (10-tallen moorden op mensen van niet-duitse (niet-arische?) origine . Door op dergelijk geweld niet te reageren zou men pas zijn geloofwaardigheid voor 100 % verliezen.

   • door jempi op woensdag 26 augustus 2015

    Wordt er dan op DWM ook gereageerd op (extreem)links politiek geweld. Ik zal voor u antwoorden, neen! Maar de linkse pers is er wel als de kippen bij om dit voorval in de verf te zetten, nietwaar? Ik keur geweld niet goed, zowel niet van links als van rechts, maar de meeste slachtoffers doorheen de recente wereldgeschiedenis zijn wel gevallen door links politiek geweld. Google maar eens als u de aantallen wil weten.

    • door lievenB op donderdag 27 augustus 2015

     Neen, ik google daar niet naar want vind dit nu niet relevant in deze discussie. Het gaat nu om het veroordelen van extreem geweld (of het nu links of rechts is doet er niet toe) dat vandaag tegen migranten en asielzoekers gebruikt wordt; extreem geweld waarvoor alle media hebben geraporteerd (niet alleen in de linkse pers). Ik ben ervan overtuigd dat indien vergelijkbare feiten zouden gebeuren door moslimfundamentalisten of door extreem linkse groeperingen (ik ken daar eerlijk gezegd geen voorbeelden van binnen Europa de laatste jaren) dat dit op de DWM ook zou worden veroordeeld. Eerlijk gezegd begrijp ik die reacties zoals 'uiteraard keuren wij dat geweld niet goed, maar.....' niet. Had DWM daar dan beter niets van gezegd? of wat bedoel je nu eigenlijk?

     • door jempi op donderdag 27 augustus 2015

      Wat ik bedoel is dat als extreem-rechts een aanslag pleegt, wat ik helemaal niet goedkeur, dit nog eens extra in de verf wordt gezet, nietwaar? 'Terrorisme komt vooral van separatistische (110) en extreemlinkse (37) groeperingen. Extreemrechts pleegde slechts één aanslag, in Spanje.' ( Jeroen Langelaar, Elsevier). Ik denk dat mijn reactie dus wel relevant is in deze hele discussie.

      • door lievenB op vrijdag 28 augustus 2015

       Nog nooit van Andreas Breivik gehoord? Oei, de media deed daar toen verontwaardigd over terwijl er toch ook aanslagen door extreem links gebeuren en daar werd (schande) niets over gezegd... verder laat ik de discussie hierbij.

       • door jempi op vrijdag 28 augustus 2015

        De aanslag van Anders Breivik in Noorwegen kan volgens Europol niet onder extreemrechts terrorisme worden geschaard. Volgens de organisatie kan dit onvoldoende worden onderbouwd.

        • door sam vanderleyden op maandag 31 augustus 2015

         @Jempi ...ja Pinnokio! ... Het is hier geen Stand-up-comedy forum. Laat ons duidelijk wezen...

         • door jempi op maandag 31 augustus 2015

          Zijn de woorden van europol, niet de mijne!

 • door Hermann op woensdag 26 augustus 2015

  moslimfundamentalisme in de EU?

  In Duitsland weinig, tel ze maar na in de hieronder volgende link. Aanslagen van neonazi's met dodelijke afloop des te meer: Terecht dat de Wereldmorgen er over bericht.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Todesopfer_rechtsextremer_Gewalt_in_Deutschland

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties