Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Uitzichtloze situatie voor vluchtelingen op Griekse eilanden

Meer dan 1700 vluchtelingen en migranten hebben afgelopen weekend de Griekse kust bereikt. Terwijl de regering ontslagnemend is, wordt de situatie op de Griekse eilanden alsmaar grimmiger.
vrijdag 21 augustus 2015

Meer dan 1700 vluchtelingen en migranten hebben afgelopen weekend de Griekse kust bereikt. Op de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee proberen de vluchtelingen door te reizen naar de rest van Europa. Volgens de autoriteiten zijn de afgelopen weken 8000 tot 10.000 vluchtelingen op het eiland Lesbos aangekomen. De vluchtelingen, meestal uit Syrië, kunnen niet verder doorreizen omdat alle schepen  volgeboekt zijn door toeristen, meldt de Volkskrant op maandag 17 augustus.

Voedselpakketten

Afgelopen weekend in Kos konden uiteindelijk 500 mensen in een veerboot stappen die plaats heeft voor ongeveer 2500 mensen. Uit verschillende windstreken zijn 7000 vluchtelingen en migranten op Kos aangekomen. Het vakantie-eiland telt ongeveer dertigduizend inwoners. 

The Guardian sprak op vrijdag 14 augustus met Youssef (29). Hij is een bankmedewerker uit Syrie die een accountancy-diploma en een Masterdiploma op zak. “Water, het enige wat ik wil is water”,  vertelde hij aan de Britse krant. Ingedrukt tussen de hordes mensen heeft hij (en vele anderen met hem) niet de kans gekregen om wat te gaan eten, drinken of om naar de wc te gaan. Toen de voedselpakketten na 16 uur wachttijd arriveerden waren die in een mum van tijd alweer op.

 VN

Vluchtelingen en migranten stonden  al dagenlang onder de brandende zon in lange wachtrijen voor reisdocumenten. Gezien het lange wachten zonder uitzicht op een oplossing liepen de gemoederen hoog op. Volgens de VN zijn de alle nieuwkomers op Kos vluchtelingen uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan. De VN is ontstemd over de manier waarop de nieuwkomers opgevangen worden. Hulpverleners van Artsen Zonder Grenzen vertellen over Syrische vluchtelingen die door de middaghitte om het kwartier flauwvallen.

Meer dan 124 duizend Syrische en Afghaanse vluchtelingen zijn in 2015 via Turkije op de Griekse eilanden aangekomen, aldus The Guardian. Tot zondag heeft Kos een week lang symbool gestaan voor de Europese migratiecrisis, stelt de krant. Sinds april werd het al duidelijk dat het eiland de grote aantallen vluchtelingen niet kan opvangen.

 Containerwoning

In de hoofdstad zijn Griekse autoriteiten op zondag 16 augustus begonnen met het afbreken van een tentenkamp in een park, meldt de Volkskrant. De Nederlandse krant bericht: “Met bussen werden de migranten, de meesten afkomstig uit Afghanistan, naar 90 containerwoningen in het Votanikos-stadsdeel gebracht. In elke container kunnen zes tot acht mensen wonen, er is airconditioning, stromend water en een toilet.”

Ondanks het feit de politie benadrukte dat de migranten niet in containerwoningen worden vastgehouden zijn 300 bewoners van het tentenkamp vertrokken uit angst om naar het containercomplex gebracht te worden of teruggestuurd te worden naar Afghanistan. 171 mensen zijn verplaatst, 30 weigerden het park in Athene te verlaten. 

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door ria aerts op zaterdag 22 augustus 2015

  Waar blijft Europa? Angela Merkel? De Eurogroep? Waar blijft de VN? Ze hebben mooi praten, maar wat doen ze? Welk gedeelte van de steun aan Griekenland dient om vluchtelingen op te vangen? Of gaat die alleen naar de noodlijdende banken? Allemaal vragen die spontaan bij me opkomen.

  • door Carlos Pauwels op zaterdag 22 augustus 2015

   U stelt een retorische vraag en die worden altijd gesteld met een bijbedoeling. Uiteraard gaat er geen geld voor de hulp aan Griekenland naar de vluchtelingen. Dat is niet voorzien in de deal die gesloten werd. En wat die steun aan de banken betreft, die is noodzakelijk. Als de Griekse banken omvallen is het helemaal gedaan met Griekenland. Dan kunnen de Grieken ook geen miljarden euro's meer gaan afhalen zoals ze gedaan hebben vóór de blokkering van die afhalingen. De Grieken vragen solidariteit van ons maar zetten hun eigen armere bevolking in de zak. Mooie stimulans is dat om de rest van Europa warm te maken voor hulp. De verdeling van de vluchtelingen vergt wel wat voorbereiding en organisatie en aan het tempo dat ze blijven komen is dat niet in een twee drie geregeld. Zo heeft België opvang voorzien voor 10.000 vluchtelingen. Maak u geen zorgen, ze komen er aan. Er moet wel tijd gegeven worden voor de organisatie van de opvang, ook in andere Europese landen. Of gaan we ze in onze straten leggen en laten bedelen? Of dat met de goesting is van alle Belgen betwijfel ik ten zeerste. Er zijn er ook al een heel pak die kiezen voor de route via Macedonië. Een slechte keuze volgens mij want ze lopen vast op Servië en Hongarije. Tussen die mensen die vluchten voor oorlog en geweld zijn er ook een hele hoop die hun kans zien om hun geluk te zoeken in Europa. Begrijpelijk, maar wij kunnen niet alle mensen opvangen die het minder goed hebben dan wij. En wat u vooral eens moet doen, is eens gaan praten met die mensen die 40 jaar gewerkt en afgedragen hebben voor een pensioentje van om en bij de 1.000 euro, wetende dat die opgevangen asielzoekers hier zo maar ruim 800 euro krijgen. Er zijn mensen bij ons die ruim 25/30 jaar gewerkt hebben die geen 800 euro krijgen. Frustrerend.

  • door antbover op zondag 23 augustus 2015

   Wel , diezelfde vragen heb ik ook. Europa is blijkbaar enkel bevoegd om banken te redden en openbaar bezit te verkopen aan spotprijzen.

 • door spacemonkey op zaterdag 22 augustus 2015

  Beste Ria , U stelt zich terechte vragen waar velen hier vandaag mee rondlopen. Anderzijds is het redelijk infantiel die eindeloze stroom van vluchtelingen te willen gaan opvangen. Natuurlijk helpen mensen/mensen en dat is een tof.Een ander gegeven is dat wat nu gaande is Europa gewoon leeg drainen gaat. Wat nog belachelijker is , dat is het feit dat mensen van hier die jarenlang (verplicht) bijdroegen aan *HET* Europees systeem, straks te kakken staan.Terwijl *de* nieukomers die hier niks te zoeken hebben , laat staan een significante bijdrage willen/kunnen gaan leveren aan dat *systeem*, meer geld trekken dan zij die erin werkten. Ik ken hier steeds meer mensen van hier die moeite hebben om bvb een gepast onderdak te vinden terwijl er door halfzachten volop naar woningen gezocht wordt voor die ...?? Iemand werkt hier 31 j in full continu in haven arbeid en krijgt rugproblemen. 2 operaties en terug naar de job, daar krijgt ie het zak. Valt op invaliditeit maar die *gelukzak* heeft nog een vrouw die werkt. Netto resultaat een bruto invaliditeitsuithering van 950 Eu. terugval op 1/5 van zijn loon !! Die mens kan zijn geluk nt op van vreugde in dat leuke Belgisch systeem Horden immigranten die geen klos bijdroegen aan *het* systeem worden vlot in onderdak voorzien + basisuitkering die *groter* is dan het inkomen van vernoemde pers. 31 heeft ie wel belastingen betaald!!.Dat is de realiteit .Goed bezig idiote politici en wereldverbeteraars. Alleen gaat dat verhaaltje niet lang duren dat is evident. Het is belachelijk te verondstellen dat dit allemaal goed komt.Dat weet u, dat weet ik en ook onze politici. Een nog onregeerbaarder en chaotiser Europa zal ontstaan.Zelf ben ik dan al vetrokken en van een afstand zie ik deze misselijke structuur dan door de knieen gaan.dada.

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties