Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Burgerinitiatief verzacht leed vluchtelingen: “we kunnen het niet langer aanzien”

Heel wat mensen kunnen zich niet neerleggen bij de miserie van de vluchtelingen die in Europa toekomen. Dat blijkt uit het immense succes van acties waarbij burgers de handen in elkaar slaan om de vluchtelingen concreet te helpen.
donderdag 20 augustus 2015

Twee dagen geleden lanceerden de groepen Extra Slechte Vlamingen en Burger Opstaand het facebook-evenement Wij gaan naar Calais en nemen mee… Bedoeling is om de vluchtelingen in Calais te voorzien van de nodige spullen. Op de facebookpagina staat de oproep om dekens, matrassen, potten, (mannen)kleren en droge voeding te verzamelen om alles op 4 september naar het vluchtelingenkamp te brengen. “Wij vinden dat het niet volstaat onze mening te geven over, of te protesteren tegen de inhumane situatie in Calais. We moeten de daad bij het woord voegen,” zegt Peter Terryn. Hij lanceerde de facebookpagina nadat zijn kompanen Corinne Leunens en Inge van Bakel spullen waren beginnen inzamelen. 

De reacties zijn massaal. Intussen worden er al zoveel goederen aangeboden dat er sprake is van een ware karavaan die op 4 september vanuit verschillende plaatsen in België zal vertrekken richting de Franse grens. De organisatoren zijn daarom nog op zoek naar mensen met camionettes die willen rijden, net als extra opslagplaatsen. 

Hoewel ze wat overvallen zijn door het succes, begrijpen de initiatiefnemers waarom zoveel mensen willen bijdragen. “Ze hebben zich heel de zomer zitten ergeren over de erbarmelijke toestand van de mensen die moeten vluchten en ze hebben al die rechtse prietpraat moeten verwerken. Ze zijn klaar voor actie,” vertelt Sarah Wagemans, die mee op de kar sprong na de lancering. 

“De gestrande vluchtelingen overleven in erbarmelijke en onmenselijke omstandigheden terwijl Europa en de Franse overheid de andere kant opkijken. Wij vinden dat onaanvaardbaar,” vult Terryn aan. “Deze mensen - onze medemensen - hebben recht op een menselijke behandeling en benadering.” 

Burgerbeweging Hart Boven Hard mobiliseert mee en de Vrije Bond en Slechte Vlamingen sloten zich aan. Onder meer Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen roept via facebook op om de actie te ondersteunen. 

Dat heel wat Belgen de harde toon van politici beu zijn en het tijd vinden om concrete hulp te bieden, blijkt ook uit het succes van andere burgerinitiatieven. Zo zijn heel wat mensen thuisopvang aan het organiseren. Onder meer de facebookgroep Vluchtelingen Thuisopvang genereert veel activiteit. En via SOS Kortrijk-Calais worden ook spullen ingezameld. 

Het ziet ernaar uit dat de opinie die filosoof Lieven De Cauter deze week in De Standaard publiceerde, sneller bewaarheid wordt dan verwacht. Hij riep op om ten aanzien van de vluchtelingencrisis out of the box te denken en om vanuit de civiele maatschappij met initiatieven te komen. “Als de politiek het niet doet, dan doen wij het zelf wel,” klinkt het bij Wij gaan naar Calais, en we nemen mee… 

https://www.facebook.com/events/1000491939971968/

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

3 reacties

 • door Tine Vanhee op donderdag 20 augustus 2015

  Is er al iets qua betoging of zo? 'Welcome, refugees'? Hart boven Hard?

  • door ria aerts op vrijdag 21 augustus 2015

   Volgens mij zijn concrete hulpacties nu meer nodig. Hartverwarmend. Er zijn ook mensen die vluchtelingen willen opnemen en eerlijk gezegd vond ik de reactie van de betrokken instanties hierop eerder lauw.

 • door naomi weitman op zondag 23 augustus 2015

  Het is inderdaad een schande hoe deze mensonwaardige situatie al jaren aansleept, en toch is er nog veel te weinig begrip voor oorlogsvluchtelingen. Wat zouden wij doen indien hier een oorlog uitbreekt die jaren duurt, en geen hoop meer hebben op een toekomst zonder geweld? "Ik zou ook vluchten"

  Is er een adres in de region Antwerpen of andere plaatsen waar men kleding en voeding kan bezorgen?

Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties