Een nieuwssite die

reclamevrij
onafhankelijk
kritisch
en gratis is?

Dat kan!

Maar enkel dankzij jouw steun

Steun ons nu!

Ja, ik doe een gift

about
Toon menu

Zware crisis Brazilië bedreigt president Rousseff

Voor de zware politieke crisis in Brazilië is geen oplossing in zicht. Verscheidene analisten hebben het over het einde van een tijdperk, day in 2002 was begonnen met de verkiezingsoverwinning van links boegbeeld Luíz 'Lula' Inácio da Silva .
maandag 17 augustus 2015

Brazilië beleeft een hegemoniecrisis, zegt socioloog Cándido Grzybowski, directeur van het Braziliaans Instituut voor Sociale en Economische Analyse (IBASE). Geen enkele politieke partij slaagt er nog in de koers van het land te bepalen. “Het risico van zo’n vacuüm is dat er plotseling een ‘redder des vaderlands’ aan de macht kan komen.”

Petrobras

De Braziliaanse bevolking leidt vooral onder een economische crisis. In 2014 ging de Braziliaanse economie in recessie. Die houdt volgens experts zeker aan tot 2016 Werkloosheid en inflatie nemen toe. Daarbovenop komt het enorme corruptieschandaal in het staatsoliebedrijf Petrobras. Verscheidene grote zakenmensen zitten al in de cel. Voor heel wat politieke toppers dreigt eenzelfde lot.

President Dilma Rousseff, die Lula in 2011 opvolgde, verliest in de Kamer van Volksvertegenwoordigers de steun van de bondgenoten van haar regeringscoalitie. In opiniepeilingen scoort ze slechter dan ooit. De manifestaties tegen haar regering nemen in aantal en omvang toe.

Lula

De Arbeiderspartij (PT) van Lula en Rousseff is haar overwicht kwijt dat ze sinds 2002, toen nog met Lula aan het roer, bezat, aldus Grzybowski. In 2005 weerstond ze nog een ander corruptieschandaal, eveneens in het staatsbedrijf Petrobras. Verscheidene PT-leiders gingen toen achter de tralies maar Lula werd in 2006 herverkozen en in 2011 volgde Rousseff hem op.

Het huidige gerechtelijke onderzoek over de corruptie bij de toekenning van licenties voor grote olieprojecten is vernietigend voor de PT. De partij wordt aangewezen als de spin in een web die naar schatting 1,6 miljard euro afleidde naar eigen rekeningen. Twee PT-leiders zitten sinds 3 augustus 2015 in de cel.

Minstens 23 beklaagden besloten mee te werken met justitie in ruil voor strafvermindering. Zeker 31 zetelende parlementsleden zijn betrokken in de zaak, onder wie de voorzitters van beide parlementen, Kamer en Senaat. Ook twee provinciegouverneurs en veertien voormalige parlementsleden. Het zijn bijna allemaal leden van de PT en haar belangrijkste coalitiepartner, de Partij van de Democratische Braziliaanse Beweging (PMDB).

Einde van PT-hegemonie

Door de zaak-Petrobras kampt de PT met interne dissidentie en verliest ze de steun van sectoren die haar vroeger onvoorwaardelijk steunden. “Het is een einde van een cyclus van PT-hegemonie, een cyclus met praktijken die de Braziliaanse politiek al sinds het begin van de Republiek (in 1889) toepast”, geeft partij-ideoloog Tarso Genro toe. Haar betrokkenheid in dit corruptieschandaal is “een gevolg van een traditionele kijk op politiek”.

Om uit deze crisis te geraken zal de partij zich moeten heruitvinden, zegt de voormalige minister. Grzybowski betwijfelt echter of de PT daartoe in staat is. Brazilië zit namelijk met een verouderd politiek systeem, dat het van de militaire dictatuur (1964-1985) heeft geërfd. “De grondwet van 1988 is er niet in geslaagd de politiek te vernieuwen. Die heeft de spelregels voor politieke partijen niet veranderd, waardoor ze hun monopolie behouden op het verkiezingsproces.”

Verkiezingscampagnes financieren

“Niet alleen Rousseff ziet haar geloofwaardigheid ondermijnd, ze vormt de synthese van de nationale politiek, waarbij ook het parlement in diskrediet is geraakt”, zegt senator João Alberto Capiberibe van de Braziliaanse Socialistische Partij, die tot 2013 deel uitmaakte van de regeringscoalitie met de PT.

Volgens de senator is niet zozeer de grondwet zelf het probleem, maar “het cliëntelisme, het teveel aan ambtenaren en de corruptie”, die de regeringen op alle niveaus tot “ongebreidelde uitgaven” dwingen. Hij pleit voor een hervorming van het kiessysteem. “Geen enkel land ter wereld geeft zoveel uit aan verkiezingen als Brazilië.” De bedrijfswereld mag niet langer verkiezingscampagnes financieren, “zodat de economische machten niet langer bepalen wie verkozen wordt.”

Een groot deel van het geld dat in de zaak-Petrobras werd afgeleid, ging volgens de beklaagden naar de financiering van verkiezingscampagnes en partijen. Steun voor een hervorming van het kiessysteem is er echter niet in het parlement.

Bron: Crisis política en Brasil: fin de un ciclo sin otro a la vista

Deze nieuwssite is niet-commercieel, onafhankelijk en 100% gratis dankzij uw steun. We rekenen op uw fair share. Maandelijks, Jaarlijks, Eenmalig.

reacties

4 reacties

 • door spacemonkey op maandag 17 augustus 2015

  Weerom het zoveelste bewijs dat niet zo zeer links -rechts dialectiek of wat anders het reilen en zeilen van landen of staten bepalen gaat. Het zit in de mensen *zelf* ingebakken die binnen een systeem diensten gaan uitmaken ,of op een profitabel platvorm vertoeven binnen de constructie zelf !

  Volgens de senator is niet zozeer de grondwet zelf het probleem, maar “het cliëntelisme, het teveel aan ambtenaren en de corruptie”, die de regeringen op alle niveaus tot “ongebreidelde uitgaven” dwingen.

  Even dacht ik dat het hier over België of de Europese doolhof constructie der verspillingen in Brussel ging. Dat bedoel ik nu net. Je moet bijna de het aanvoelen + inzicht van een laag land Gorilla bezitten, om anno 2015 nog te blijven durven spreken en hopen, dat de mensheid zo verder (over) leven kan. Waarschijnlijk ik dat zelfs dat nog beledigend en een schromelijke onderschatting voor het intellect van de vernoemde apensoort! Waarvoor mijn oprechte excuses

 • door Carlos Pauwels op woensdag 19 augustus 2015

  Hoe zou dat nu toch komen dat ik bij het lezen van dit artikel aan Griekenland moet denken? Beide landen lijden aan dezelfde ziekte en vertonen nogal wat van dezelfde symptomen. Er is echter één groot verschil: in Brazilië spuwt de bevolking de regering en Roussef uit en in Griekenland staat (stond?) de bevolking nog (even) achter de regering.

  • door ria aerts op donderdag 20 augustus 2015

   Over de vermindering van de armoedecijfers in Brazilië wordt niet meer gesproken. Ook niet over het feit dat de doodseskaders die nog niet zo lang geleden straatkinderen afmaakten nu zijn verdwenen. Door de lage olieprijs worden veel prille democratieën opnieuw bedreigd. Hopelijk is Brazilië niet het eerste BRICS-land dat valt voor een nieuwe dictatuur.

   • door Carlos Pauwels op vrijdag 21 augustus 2015

    Laat het nu juist in de enige sector (olie) die economisch iets te betekenen heeft zijn dat de corruptie hoogtij viert in Brazilië. En met uw laatste hoopboodschap ben ik het volkomen eens. Dictaturen zijn nergens goed voor. Ik heb wel goede herinneringen aan Brazilië: Pele, Ronaldo en nog anderen.

   Het is niet langer mogelijk om te reageren.

Lees alle reacties